Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ρόιτερ’ς και Σπήγκελ: Νερό στο κρασί της βάζει η τρόικα

Δεν θα δοθεί λεπτομερώς, σύμφωνα με τον υπουργό των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το πακέτο των 11,5 δις ευρώ στην τρόικα στα τέλη του Αυγούστου.

Όπως είπε, κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη «δεν είναι δυνατόν περικοπές δαπανών που θα πάρουν αρκετά χρόνια, να δοθούν τώρα με λεπτομέρειες». 

Επανέλαβε πως θα δοθούν «γενικές κατευθύνσεις» καθώς «αυτό είναι το minimum που δέχεται η τρόικα».

Από την πλευρά του, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση πόρων, ενώ εξετάζεται και το μέτρο της εφεδρείας στο πλαίσιο πάντα της ισχύουσας νομοθεσίας. 



«Εμείς εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, όλες τις περιπτώσεις και όλες τις δυνατότητες για να εξοικονομήσουμε όσο μπορούμε περισσότερα από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και με τις εγγυήσεις του Συντάγματος», τόνισε.

Κληθείς παράλληλα να σχολιάσει τις επικρίσεις περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου σημείωσε ότι η αντισυνταγματικότητα προκύπτει όταν γίνουν νόμοι από συγκεκριμένες διατάξεις και εφαρμοστούν. 

«Προφανώς θα τηρήσουμε όλες τις εγγυήσεις του Συντάγματος και την ισχύουσα νομιμότητα. Αυτά τα θεωρώ αυτονόητα», ξεκαθάρισε ο κ. Μανιτάκης. 
Την ίδια ώρα, εντός του ευρώ θα παραμείνει πιθανότητα η Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Συγκεκριμένα, 45 εκ των 64 ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη στο επόμενο δωδεκάμηνο. «Αναμένουμε ότι η ευρωζώνη θα προσπαθήσει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ για όσο διάστημα συνεχίζει με τις μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο Μάρκους Σόνταγκ, οικονομολόγος στην Merrill Lynch προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει κίνδυνος για ανεξέλεγκτη έξοδο σε περίπτωση που κοπεί η επίσημη χρηματοδότηση.

Την ίδια ώρα, οι οικονομολόγοι αναθεωρούν αρνητικά για πέμπτη συνεχή φορά τις προβλέψεις τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Ειδικότερα, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 6,6% περίπου φέτος και 2% το 2013, προβλέψεις πολύ χειρότερες από αυτές στην δημοσκόπηση του Ιουνίου, που έκαναν λόγο για ύφεση 5,8% και 1,3% τα αντίστοιχα διαστήματα. 

Όσον αφορά στο έλλειμμα, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα συρρικνωθεί στο 8% φέτος από 9,3% πέρυσι, έναντι στόχου για μείωση στο 7,3% φέτος. Για το 2013 εκτιμούν ότι θα μειωθεί μόλις στο 6,3%. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η Ελλάδα δεν θα πετύχει το στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως τα τέλη του 2014, από 9,3% το 2011. 

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση οικονομολόγοι αναθεώρησαν επίσης επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Ισπανία και την Πορτογαλία για το 2013, προσθέτοντας ότι ούτε αυτές θα επιτύχουν τους στόχους για μείωση του ελλείμματος. 

Ειδικότερα για την Ισπανία εξέφρασαν την εκτίμηση ότι υπάρχει 68% πιθανότητα να υποβάλει αίτημα για γενική οικονομική στήριξη της χώρας πριν το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, σε δημοσίευμά του στην ηλεκτρονική του έκδοση και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εκτιμά ότι η τρόικα ετοιμάζεται «σε επικοινωνιακό επίπεδο» να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα επικαλείται τις δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε επισημάνει την πρόοδο που υπήρξε στις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. 

Αναφέρεται επίσης στις επισκέψεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Γερμανία και στη Γαλλία στα τέλη του Αυγούστου, σημειώνοντας ότι «ο κ. Σαμαράς θέλει να αποτρέψει τον γρήγορο θάνατο της Ελλάδας σχετικά με την παραμονή της στο ευρώ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου