Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Αποσοβήθηκε η κρίση χάρις στην αποφασιστική στάση Σαμαρά


Ύστερα από μια δραματική σύσκεψη διαρκείας δύο ωρών και μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης όχι μόνο του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και της Ελλάδας οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κατέληξαν τελικά σε μια συμφωνία-πλαίσιο για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ η οποία θα εξειδικευθεί στη συνέχεια, στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά μετά τον  τορπιλισμό της προηγούμενης από τον κ. Βενιζέλο, με αποτέλεσμα να προκληθεί η πρώτη κυβερνητική κρίση.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης η στάση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν ξεκάθαρη. Στην εισήγησή του τόνισε  ότι πρέπει να γίνει δεκτή, ως αναγκαία προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τη δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης, η περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 11,5 δις ευρώ. Στη συνέχεια έθεσε τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη προ των ευθυνών τους και τους κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος προτιμά την βεβαιότητα μια θετικής έκθεσης από την Τρόικα και της διετούς επιμήκυνσης από την αβεβαιότητα μιας αρνητικής έκθεσης. Στην δεύτερη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι απροσδιόριστες για την Ελλάδα και με το κλίμα που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ευρώπη θα δημιουργούνταν ακόμα και κίνδυνος εξόδου από το Ευρώ.

Όσα είπε ο πρωθυπουργός έπεισαν τελικά τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι με τον τρόπο αυτό, την εξειδίκευση δηλαδή των μέτρων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, θα επιτευχθεί και η διετής επιμήκυνση.
Έτσι, εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι “εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, είμαι υποχρεωμένος να δεχθώ την εισήγησή του, δεν θα οδηγήσουμε εμείς την χώρα σε εκλογές“. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι  στο πακέτο των 11,5 δισ. δεν πρέπει να περιλαμβάνονται μέτρα άδικα, προδήλως οριζόντια και δημοσιονομικά ατελέσφορα και ζήτησε να συνοδεύεται με μέτρα για τη ρευστότητα. Επίσης, ζήτησε να συμφωνηθεί η γρήγορη καταβολή των δόσεων και η τρόικα να εισηγηθεί την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το τέλος του 2016.
Το αστείο της υπόθεσης είναι βέβαια ότι τα μέτρα των 11,5 δις για τα οποία εξανίσταται τώρα ο κ. Βενιζέλος είχαν υπογραφεί από τον ίδιο επί κυβέρνησης Παπαδήμου, ενώ η εξειδίκευσή τους είχε αφεθεί για τώρα.
Η προγραμματική συμφωνία ισχύει στο ακέραιο, δήλωσε από την μεριά του ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος του Μαξίμου.  Κοινή μας επιλογή είναι να υπάρξει η ελάχιστη επιβάρυνση των αδύναμων στρωμάτων, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης και διευκρινησε επίσης, ότι θα υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης «συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το πακέτο των μέτρων» των 11, 5 δισ. ευρώ, επειδή κατά την αποψινή σύσκεψη συζητήθηκαν «μόνο για κεφάλαια και όχι συγκεκριμένοι αριθμοί».
Στουρνάρας: τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε ότι πρέπει να γίνει δεκτή, ως αναγκαία προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τη δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης, η περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 11,5 δις ευρώ. Η εισήγηση αυτή έγινε αποδεκτή.
Δημοσιογράφος: Οριζόντιες περικοπές σε μισθούς θα υπάρξουν;
 Ι. Στουρνάρας: Δεν έχω να σας πω κάτι άλλο.
Δημοσιογράφος: Πότε θα εξειδικευτούν κ. υπουργέ;
 Ι. Στουρνάρας: Τώρα θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Δημοσιογράφος: Άρα θα τα ανακοινώσετε μετά τη συμφωνία με την τρόικα ή προηγουμένως;
 Ι. Στουρνάρας: Όχι, όταν οριστικοποιηθεί όλο το πακέτο.
Δημοσιογράφος: Πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να γίνει αυτό;
 Ι. Στουρνάρας: Δεν μπορώ να σας πω ακόμα γιατί είναι θέμα επεξεργασίας από τις υπηρεσίες. Προς το τέλος Αυγούστου.
Οι συνομιλίες του κ. Στουρνάρα με την Τρόικα θα επαναληφθούν αύριο στις 4μμ, αφού εξαιτίας της στάσης του κ. Βενιζέλου διεκόπησαν επί τετραήμερο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου