Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Οι Γερμανοί γκρινιάζουν για το «ακριβό» πετρέλαιο – Το πληρώνουν 95 λεπτά το λίτρο


Διαμαρτυρίες ακούγονται αυτές τις ημέρες στη Γερμανία, με τους καταναλωτές που παραγγέλνουν πετρέλαιο για το χειμώνα να παραπονούνται ότι έχει αυξηθεί αδικαιολόγητα η τιμή του. Το πληρώνουν όμως 95 λεπτά το λίτρο, ενώ στην Ελλάδα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα φτάσει στα 1,40 ευρώ.


Ειδικότερα, περίπου 30 εκατομμύρια νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για να ζεσταθούν το βαρύ γερμανικό χειμώνα παραγγέλνουν, όπως συνηθίζουν, αυτήν την εποχή καύσιμα για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους. Οι περισσότεροι καταναλωτές κάνουν παραγγελίες το καλοκαίρι όπου η τιμή είναι χαμηλότερη. Μαλιστα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρισκόταν τον Ιούνιο στα 80 μόλις λεπτά το λίτρο, και όσοι παρήγγειλαν τότε ήταν τυχεροί.

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»,  η λιανική τιμή του καυσίμου αυξήθηκε στα 95 λεπτά, με τους Γερμανούς να γκρινιάζουν για την ακρίβεια που θα τους αναγκάσει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Υπολογίζεται ότι το μέσο νοικοκυριό χρειάζεται 3000 λίτρα για να βγάλει το χειμώνα.

Ωστόσο, η τιμή του μαύρου χρυσού στη Γερμανία είναι πολύ μικρότερη από την τιμή του στην Ελλάδα, όπου θα φτάσει φέτος στα 1,40 με 1,45 ευρώ το λίτρο, λόγω της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησηςπου επέβαλλε η Τρόικα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με 1900 ευρώ, οι Γερμανοί θα μπορούν φέτος να αγοράσουν 2000 λίτρα πετρελαίου, ενώ οι Έλληνες μόνο 1300 λίτρα.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο για αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου με νέας τεχνολογίας που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο. Το σχέδιο προβλέπει επιδότηση για όσους προχωρήσουν στην αντικατάσταση.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου