Σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2010 κάποιες αλλαγές έχουν επέλθει στη λίστα με τα καλυτέρα πανεπιστήμια του κόσμου με τα ίδια 10 πανεπιστήμια να καταλαμβάνουν τις πρώτες 10 θέσεις όπως και το 2010 αλλά με αξιοσημείωτη τη άνοδο στη σειρά κατάταξης των πανεπιστημίων της μέσης Ανατολής.
Στην πρώτη θέση συνεχίζει να βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ακολουθούμενο από το πανεπιστήμιο του Στάνφορτ (κατείχε την Τρίτη θέση το 2010). Τρίτο στη λίστα είναι το τεχνολογικό πανεπιστήμιο ΜΙΤ που ανέβηκε μία θέση και τέταρτο ακολουθεί το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Berkely κατέβηκε 2 θέσης μέσα σε ένα χρόνο.
Οι επόμενες 6 θέσεις παραμένουν ως έχουν από το 2010 με πέμπτο το Cambridge ακολουθούμενο από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το , Princeton, το Columbia, το University of Chicago με δέκατο το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Στα “top 20” συνεχίζουν να φιγουράρουν 17 Αμερικάνικα πανεπιστήμια, 5 από αυτά της καλιφόρνιας. Οι υπόλοιπες 3 θέσεις πηγαίνουν στην Αγγλία με το University College London να μπαίνει στην 20η θέση εκτοπίζοντας το πανεπιστήμιο του Τόκυο.
Τα top Ευρωπαικά πανεπιστήμια είναι το ETH της Ζυρίχης (23), ακολουθούμενο από το Γαλλικό Paris-Sud (40) και Pierre and Marie Curie (41). Το ψηλότερο σε κατάταξη Ασιατικό πανεπιστήμιο είναι το University of Tokyo (21) και το Kyoto University (27).
Τα πιο αξιοσημείωτα νέα από τη λίστα της της Σαγκάης είναι η θεαματική άνοδος στην κατάταξη των Πανεπιστημίων της μέσης Ανατολής. Το πανεπιστήμιο King Saud της Σαουδικής Αραβίας εμφανίζεται για πρώτη φορά στα top 300 ιδρύματα. Το πανεπιστήμιο της Σαουδικής Αραβίας “King Fahd University of Petroleum and Minerals”, το “Istanbul University” και το University of Teheran στο Ιράν ανήκουν πλέον στα Iran top 400 πανεπιστήμια του Κόσμου.
Τα Ελληνικά πανεπιστήμια συνεχίζουν να έχουν τους αντιπροσώπους στη λίστα των καλυτέρων πανεπιστημίων σε σχέση με την ακαδημαική τους επίδοση με το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο της Αθήνας να βρίσκεται στη θέση 201-300 και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη ανάμεσα στα 301-400 Πανεπιστήμια.
Για τη δημιουργία της Λίστας της Σαγκάης 6 διαφορετικά χαρακτηριστικά λαμβάνονται υπόψη: ο αριθμός των πανεπιστημιακών που κερδίζουν βραβεία νόμπελ και μετάλλια στο αντικείμενο τους, ο αριθμός των παραπομπών που λαμβάνουν ερευνητές των πανεπιστημίων από το περιοδικό “Thomson Scientific”; ο αριθμός των άρθρων που δημοσιέυονται στο number “ Nature and Science”; ο αριθμός άρθρων “Science Citation Index-Expanded and Social Sciences Citation Index”; Και τέλος στις κατά κεφαλή επιτυχίες ( performance) σε σχέση με το μέγεθος του ιδρύματος.
Η ακαδημαϊκή κατάταξη των πανεπιστημίων του 2011 επίσης κατατάσσει τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια στους 5 ευρείς τομείς επιστημονικών θεμάτων ως επίσης και σε 5 ειδικούς τομείς με το πανεπιστήμιο του Harvard πρώτο σε 4 από τους 5 τομείς με τα πρώτα 5 πανεπιστήμια:
Η ακαδημαϊκή κατάταξη των πανεπιστημίων του 2011 επίσης κατατάσσει τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια στους 5 ευρείς τομείς επιστημονικών θεμάτων ως επίσης και σε 5 ειδικούς τομείς με το πανεπιστήμιο του Harvard πρώτο σε 4 από τους 5 τομείς με τα πρώτα 5 πανεπιστήμια:
- Natural sciences and mathematics: Harvard, Berkeley, Princeton, Caltech and Cambridge
- Engineering-technology and computer sciences: MIT, Stanford, California - Berkeley, Illinois at Urbana-Champaign, and Georgia Institute of Technology.
- Life and Agriculture Sciences: Harvard, MIT, California - San Francisco, Cambridge and Washington (Seattle).
- Clinical medicine and pharmacy: Harvard, California - San Francisco, Washington (Seattle), Johns Hopkins and Columbia.
- Social Sciences: Harvard, Chicago, MIT, Berkeley and Columbia
Η ακαδημαϊκή κατάταξη των πανεπιστημίων του 2011 εξετάζει περισσότερα από 1,000 πανεπιστήμια παγκοσμίος και δημοσιοποιεί μονο τη λίστα των 500 καλυτέρων πανεπιστημίων
.http://www.campuscy.com
.http://www.campuscy.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου