Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ζητούνται νέες λύσεις στο κυνήγι των 11,5 δις

Σε αναζήτηση νέων λύσεων μετά την ισχυρή αμφισβήτηση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο, βρίσκεται η κυβέρνηση μετά από νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τις ενστάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και την απόλυτη διαφωνία του Φώτη Κουβέλη.

«Δεν θα επιστρέψουμε σε λύσεις που απέτυχαν στο παρελθόν», δήλωσε ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια σύσκεψης με το οικονομικό επιτελείο, στο κτίριο του υπουργείου των Οικονομικών. 

«Ψάχνουμε τα πάντα», είπε, αναφερόμενος στην αναζήτηση τρόπων για να κλείσει το πακέτο των 11,5 δις ευρώ, καθώς από το υπουργείο έχει γίνει γνωστό πως υπάρχει απόκλιση της τάξης των 4 δις ευρώ όσον αφορά στο πακέτο των περικοπών για τη διετία 2013-2014. 



«Αναζητούμε τις πιο αποτελεσματικές περικοπές για το έλλειμμα, τους λιγότερους οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πως στην προσπάθεια αυτή «αντίπαλός μας είναι η ανεργία».

Στο μεταξύ, συστηματικό διάλογο με τις Περιφέρειες για την επιτάχυνσης της απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ ξεκίνησε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Στο πλαίσιο συνάντησης που είχε ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Χατζηδάκης με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γιάννη Σγουρό και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ, συμφωνήθηκε να συμμετάσχει εκπρόσωπος των Περιφερειών στην προετοιμασία των αλλαγών που αποσκοπούν στην απλούστευση των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων και υλοποίησης των έργων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες των Περιφερειών στο πλαίσιο τις επικείμενης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, αλλά και να συμμετάσχουν οι Περιφέρειες με ιδέες και προτάσεις στη διαβούλευση για τις αλλαγές που θα γίνουν στον επενδυτικό νόμο. 
Τέλος, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη θα συνεδριάσει την Πέμπτη η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). 

Οι αντιδράσεις
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας «αντεργατικό και αντισυνταγματικό» προειδοποιώντας ότι η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε απολύσεις χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων.

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η επαναφορά της εφεδρείας σε συνδυασμό με τις «ισοπεδωτικές» μειώσεις των δαπανών και τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών «θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την παροχή δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες».

«Είναι φανερό ότι μετά τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή προετοιμάζεται η ρήξη και η αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, ή συντηρούν τη σύγχυση της Κοινωνίας ροκανίζοντας το χρόνο μέχρι να εξαπολύσουν κοντά στο δεκαπενταύγουστο την τορπίλη μέτρων που θα βυθίσει Οικονομία και πολίτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης. 

Τέλος, το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και η στρατηγική της ΕΕ δεν ανέχονται πια τη σταθερή εργασία και θέλουν να την εξαφανίσουν. Αυτό το στόχο υλοποιεί το μνημόνιο με την εφεδρεία-απόλυση και τις ιδιωτικοποιήσεις και θα επιχειρήσει να τον υλοποιήσει η συγκυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που υπερασπίζεται τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου».



Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου