Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Διαφωνία για την εφεδρεία Όλα στο τραπέζι για να βρεθούν τα 11,5 δις

Σε αγκάθι για τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων εξελίσσεται η υπόθεση της εξεύρεσης των 11,5 δις ευρώ που απαιτεί η τρόικα και δηλώνει αποφασισμένος να βρεθούν ο υπουργός των Οικονομικών.

Κατά την χθεσινή, δεύτερη μέσα σε δυο μέρες, συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ετέθη και πάλι το θέμα της επαναφοράς της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, για το οποίο ο μεν κ. Βενιζέλος είπε πως δεν απέδωσε ως μέτρο, ο δε κ. Κουβέλης δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος, αποκαλώντας το «φιάσκο». 



«Συζητάμε για όλα, αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις», τόνισε εξερχόμενος του Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ερωτηθείς σχετικά ενώ ανακοίνωσε ότι σήμερα στις 4 μ.μ.,  ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών για να έχει πλήρη πληροφόρηση ως προς την πορεία εξεύρεσης των 11,5 δις ευρώ. 

«Τα κοιτάζουμε όλα. Πρέπει να βγάλουμε τα 11,5 δις ευρώ και θα τα βγάλουμε», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος νωρίτερα,  μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι το θέμα της εφεδρείας συζητείται καθώς «τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν τίθεται θέμα απολύσεων. 
Κατά των απολύσεων τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παραπέμποντας και στη σχετική προεκλογική του δέσμευση. «Ό,τι έχουμε πει προεκλογικά πρέπει να ισχύει απολύτως και η συνεργασία μας έχει ως βάση και θεμέλιο τον κοινό παρονομαστή και των προεκλογικών μας δεσμεύσεων», δήλωσε. 

Όσον αφορά την εφεδρεία επισήμανε ότι «έχουμε αρνητική εμπειρία», καθώς όπως είπε, «ήταν μια αναγκαστική κατάσταση, η οποία ποτέ δεν ήταν επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να διασφαλιστεί η στρατηγική προοπτική της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, πρέπει να είναι μακράς πνοής και να αποπνέει σταθερότητα, εντός και εκτός συνόρων. 

«Πιστεύω πραγματικά ότι μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί και επειδή τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα παίζουν καθοριστικό ρόλο, εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, τους κοινούς στόχους που έχουμε ως τόπος, ως έθνος και ως κυβέρνηση», υπογράμμισε, κάνοντας θετική αναφορά στη δήλωση του προέδρου του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για τους θεσμούς που πρέπει να εγκαθιδρυθούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, η δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κρίση. 

«Κατηγορηματικά αντίθετος» όσον αφορά στο θέμα της εφεδρείας δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης. 

«Αποδείχτηκε ότι στο μέτρο που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι δεν δημιουργεί κανένα όφελος οικονομικό για τη χώρα και τα δημοσιονομικά της, αλλά αντιθέτως οδηγεί και άλλους συμπολίτες μας στην ανεργία. 

Στο μεταξύ, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας διαρροές σύμφωνα με τις οποίες τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2016, θα είναι υφεσιακά, υπενθύμισαν ότι «και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθούν οπωσδήποτε τα 11,5 δις ευρώ». 

Στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης βρέθηκε και το θέμα του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, καθώς αναζητείται λύση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο πρόβλημα


Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου