Με γρήγορους ρυθμούς προχωρεί η αξιολόγηση του έργου των σχολικών μονάδων, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τον Μάιο με τη σύνταξη της Εκθεσης Γενικής Εκτίμησης της εικόνας των σχολείων στη χώρα μας, ώστε να ακολουθήσει και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.Η αξιολόγηση αφορά όλες τις σχολικές μονάδες, δηλαδή νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και ήδη πραγματοποιήθηκαν σε περιφερειακό επίπεδο κατά την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2013 επιμορφώσεις των σχολικών συμβούλων και των διευθυντών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ακολούθως οι σχολικοί σύμβουλοι θα ενημερώσουν - επιμορφώσουν τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων της παιδαγωγικής τους ευθύνης.
Την επιστημονική εποπτεία και την παρακολούθηση της εφαρμογής του θεσμού και των επιμέρους
διαδικασιών της ΑΕΕ έχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Η Ετήσια Έκθεση Αξιολόγησης θα υποβληθεί από τον διευθυντή του σχολείου ηλεκτρονικά στο Δίκτυο Πληροφόρησης της ΑΕΕ τον Ιούνιο του 2014.
Σκοπός της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου (ΑΕΕ) κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής του θεσμού είναι η εισαγωγή του πνεύματος της «αυτοαξιολόγησης» στο σχολείο και η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και εμπιστοσύνης στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Η εφαρμογή της ΑΕΕ στα σχολεία είναι υποχρεωτική και την ευθύνη της υλοποίησης έχουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, με την επιστημονική - παιδαγωγική στήριξη των σχολικών συμβούλων και τη διοικητική των διευθυντών Διευθύνσεων. Η εφαρμογή για τη φετινή χρονιά περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
1 Γενική εκτίμηση της εικόνας του σχολείου.
2 Επιλογή και διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, το οποίο θα υλοποιηθεί το σχολικό έτος 2014-15.
3 Ετήσια έκθεση Αξιολόγησης του σχολείου.
Τι σημαίνει στην πράξη το κάθε ένα από αυτά;
Γενική εκτίμηση της εικόνας του σχολείου:
Αποτελεί βασική διαδικασία της ΑΕΕ και αποσκοπεί στην εισαγωγή του πνεύματος της «αυτοαξιολόγησης» στο σχολείο και στην ανάπτυξη συνεργατικών πρακτικών μεταξύ των εκπαιδευτικών.
Αντικείμενο της διαδικασίας είναι η αποτίμηση των 15 δεικτών ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου στο σχολείο.
Η εκτίμηση αυτή δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της σχολικής κοινότητας να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα της κατάστασης του σχολείου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής αναδεικνύονται τα αξιόλογα επιτεύγματα του σχολείου και επισημαίνονται οι αδυναμίες, με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για τη βελτίωσή τους.
Η διαδικασία πραγματοποιείται από ομάδες εργασίας των εκπαιδευτικών με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Οι εκπαιδευτικοί αναπτύσσουν συνεργατικές πρακτικές, διερευνούν τα δεδομένα του σχολείου, αξιοποιούν το εκπαιδευτικό υλικό της ΑΕΕ.
Οι διευθυντές των σχολείων εποπτεύουν και συντονίζουν τις διαδικασίες εφαρμογής και διευκολύνουν τις συνεργασίες και την επικοινωνία μεταξύ των εκπαιδευτικών.
Οι σχολικοί σύμβουλοι ενημερώνουν, καθοδηγούν και υποστηρίζουν παιδαγωγικά την ανάπτυξη των διαδικασιών της «αυτοαξιολόγησης» και την εφαρμογή του θεσμού στο σχολείο.
Οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στηρίζουν με κάθε τρόπο την εφαρμογή της ΑΕΕ σ' όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.
Επιλογή και διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης:
Τα Σχέδια Δράσης αποτελούν σημαντική διάσταση της ΑΕΕ καθώς συνδέονται με πρωτοβουλίες βελτίωσης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου στο σχολείο και τη διάχυση των καλών πρακτικών μεταξύ των σχολείων όλης της χώρας.
Η επιλογή του Σχεδίου Δράσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα της γενικής εκτίμησης (διαπίστωση αδυναμιών του σχολείου) ή να αφορά σε προτεραιότητες που ορίζει ο σύλλογος διδασκόντων. Κάθε σχολείο επιλέγει δράσεις βελτίωσης της ποιότητας σε συγκεκριμένες πτυχές του εκπαιδευτικού έργου ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητές του.
Το Σχέδιο Δράσης θα υλοποιηθεί το επόμενο σχολικό έτος 2014-2015. Οι σχολικές μονάδες που εφάρμοσαν, κατά τη διετία 2010-2012 τη διαδικασία της ΑΕΕ, δύνανται και κατά το τρέχον έτος να υλοποιήσουν Σχέδιο Δράσης.
Κατά το πρώτο στάδιο της εφαρμογής του θεσμού προτείνεται να δοθεί έμφαση σε ζητήματα που συνδέονται άμεσα με τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου όπως:
- η δημιουργία, βελτίωση και επικαιροποίηση της ιστοσελίδας του σχολείου,
- η διαμόρφωση ή ο εκσυγχρονισμός του εσωτερικού κανονισμού του σχολείου,
- η οργάνωση της λειτουργίας του συλλόγου διδασκόντων και η βελτίωση των σχέσεων με τον σύλλογο γονέων και τη μαθητική κοινότητα.
Ετήσια Εκθεση Αξιολόγησης του σχολείου:
Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς κάθε σχολική μονάδα υποβάλλει Ετήσια Εκθεση Αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της Ετήσιας Εκθεσης αξιοποιούνται στον ετήσιο προγραμματισμό του επόμενου σχολικού έτους και στον γενικότερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου.
Κατά το φετινό σχολικό έτος η Εκθεση της Γενικής Εκτίμησης και η Ετήσια Εκθεση Αξιολόγησης ταυτίζονται. Η Ετήσια Εκθεση αποτελεί μια σύντομη και περιεκτική αποτύπωση της ΕΈκθεσης Γενικής Εκτίμησης.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αναφορικά με τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη των διαδικασιών της ΑΕΕ στα σχολεία σημειώνονται τα ακόλουθα:
1 Οι διαδικασίες της ΑΕΕ εμπλουτίζουν χωρίς να ανατρέπουν το σχολικό πρόγραμμα και τη λειτουργία του σχολείου. Συστηματοποιούν την εργασία του συλλόγου διδασκόντων, τις δράσεις και τον προγραμματισμό της σχολικής μονάδας με στόχο τη συνεχή βελτίωση της παιδαγωγικής της λειτουργίας.
2 Η έναρξη των διαδικασιών της ΑΕΕ στο σχολείο γίνεται με τον καθορισμό των ομάδων εργασίας και ολοκληρώνεται στο τέλος του σχολικού έτους με την έγκριση των αποτελεσμάτων σε τακτικές ή έκτακτες ολομέλειες του συλλόγου διδασκόντων.
ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα
Μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου πρέπει να υποβάλλουν οι εκπαιδευτικοί τις αιτήσεις τους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επιμόρφωσης για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδακτική πράξη. Τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν στις 24 Φεβρουαρίου 2014 και δεν θα λάβουν μέρος αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
Στα προγράμματα επιμόρφωσης β' επιπέδου ΤΠΕ της περιόδου αυτής, που υλοποιούνται σε πανελλαδική κλίμακα με το παραδοσιακό μοντέλο επιμόρφωσης, μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02 (Φιλόλογοι), ΠΕ03 (Μαθηματικοί), ΠΕ04 (Φυσικές Επιστήμες), ΠΕ19-20 (Πληροφορικής), ΠΕ70 (Δάσκαλοι) και ΠΕ60 (Νηπιαγωγοί), καθώς και «συναφείς κλάδοι», με την προϋπόθεση ότι έχουν πιστοποιηθεί στις βασικές δεξιότητες ΤΠΕ (α' επίπεδο).
Τα προγράμματα διεξάγονται σε επιμορφωτικές περιόδους (κάθε επιμορφωτική περίοδος καλύπτει κατά προσέγγιση τη διάρκεια ενός σχολικού έτους) στο διάστημα 2010-2015. Υλοποιούνται σε ομάδες 10 έως 15 ατόμων και η διδασκαλία διαρκεί 96 ώρες, κατανεμημένες εν γένει σε 6 ώρες ανά εβδομάδα. Τα μαθήματα γίνονται εκτός σχολικού ωραρίου, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κανονική λειτουργία των σχολείων.
Τα προγράμματα αυτής της επιμορφωτικής περιόδου θα διακοπούν στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, τέλος Ιουνίου 2014, για τις καλοκαιρινές διακοπές και θα συνεχιστούν με τη νέα σχολική χρονιά, από 15 Σεπτεμβρίου 2014, οπότε και θα συνεχιστεί η υλοποίηση των παρεμβάσεων «εφαρμογής στην τάξη» των επιμορφούμενων. Συνεπώς οι εκπαιδευτικοί που για οποιονδήποτε λόγο τη σχολική χρονιά 2014-2015 ενδέχεται:
- να μη βρίσκονται στον τόπο της σημερινής τους απασχόλησης (π.χ. ενδεχόμενη απόσπαση, μετάθεση σε άλλο τόπο κ.ά.),
- να μην ασκούν διδακτικό έργο (π.χ. ενδεχόμενη απόσπαση σε υπηρεσίες, γραφεία κ.λπ., ενδεχόμενη μη απασχόληση σε περίπτωση εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων κ.ά.),
- να μη διδάσκουν «συναφές» μάθημα, στην περίπτωση των «συναφών» ειδικοτήτων, να μην υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην παρούσα περίοδο, διότι δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς την επιμόρφωσή τους. Αλλωστε, με την ολοκλήρωση της περιόδου αυτής προβλέπεται να ξεκινήσει νέα περίοδος επιμόρφωσης, στην οποία θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, εφόσον τότε πληρούν τις προϋποθέσεις.
Κωδικοί
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του έργου (http://b-epipedo2.cti.gr/mis) και με χρήση των κωδικών που τους είχαν αποδοθεί κατά την πιστοποίησή τους στο α' επίπεδο να ενημερωθούν για τα επιμορφωτικά προγράμματα της ειδικότητάς τους που θα υλοποιηθούν στην περιοχή τους και να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής.
Οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για συμμετοχή στην παρούσα (5η) περίοδο επιμόρφωσης και η κατανομή τους στα διαθέσιμα προγράμματα επιμόρφωσης γίνονται σε 2 φάσεις:
Α' Φάση: Στο διάστημα από 28 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου 2014 οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής και λαμβάνουν αυτόματα μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος έναν τυχαίο αριθμό για τη συμμετοχή τους στην κλήρωση που θα ακολουθήσει σε περίπτωση μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων στα προγράμματα της επιλογής τους. Ακολουθεί η κλήρωση για την κατανομή των εκπαιδευτικών στα προγράμματα επιμόρφωσης.
Β' Φάση: Στο διάστημα από 7 έως 12 Φεβρουαρίου 2014 δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα της α' φάσης και δίνεται η δυνατότητα συμπλήρωσης κενών θέσεων.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ | |
Τομείς | Δείκτες |
1. Μέσα και πόροι | 1.1. Σχολικός χώρος, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι |
1.2. Στελέχωση σχολείου | |
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ | |
2. Ηγεσία, διοίκηση και οργάνωση του σχολείου | 2.1. Οργάνωση και συντονισμός της σχολικής ζωής |
2.2. Διαχείριση και αξιοποίηση μέσων και πόρων | |
2.3. Αξιοποίηση, υποστήριξη και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού | |
3. Διδασκαλία και μάθηση | 3.1. Ανάπτυξη και εφαρμογή διδακτικών πρακτικών |
3.2. Ανάπτυξη και εφαρμογή παιδαγωγικών πρακτικών και πρακτικών αξιολόγησης των μαθητών | |
4. Κλίμα και σχέσεις στο σχολείο | 4.1. Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών - μαθητών κα μεταξύ των μαθητών |
4.2. Σχέσεις του σχολείου με γονείς και συνεργασίες με εκπαιδευτικούς - κοινωνικούς φορείς | |
5. Προγράμματα, παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης | 5.1. Εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτομίες, υποστηρικτικές και αντισταθμιστικές παρεμβάσεις |
5.2. Ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων δράσης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου | |
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ | |
6. Εκπαιδευτικά αποτελέσματα | 6.1. Φοίτηση και διαρροή των μαθητών |
6.2. Επιτεύγματα και πρόοδος των μαθητών | |
6.3. Ατομική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών | |
7. Αποτελέσματα του σχολείου | 7.1. Επίτευξη των στόχων του σχολείου |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου