Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Οι Έλληνες τα καταφέρνουν

Έχουμε πολλές φορές υποστηρίξει από εδώ ότι όταν οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι πεινάνε, τότε κανείς δεν πρέπει να πανηγυρίζει.
Ωστόσο, όταν σε μια οικονομία όπως η ελληνική έχει επέλθει ολική καταστροφή, όταν όλη η χώρα έχει πιάσει πάτο, τότε τα καλά νέα όταν έρχονται ασφαλώς πρέπει να λέγονται και να μας γεννούν αισιοδοξία.

Μπορεί κάποιοι να δυσπιστούν για τα επιτεύγματα της οικονομίας, που φυσικά είναι επιτεύγματα όλων των Ελλήνων. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει ανακοίνωση... καταγγελίας γιατί η οικονομία πάει καλά ή μπορεί οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να πουν ότι είμαστε ψεκασμένοι και γι’ αυτό τα βλέπουμε όλα καλά.
Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από τον πάτο κι έχει πάρει φόρα για να βγει από το τούνελ που βρίσκεται εδώ και μια τετραετία. Κι αυτό γίνεται χάρη στις θυσίες των πολιτών αλλά και χάρη στη συνετή (έστω και με λάθη) διαχείριση της κατάστασης.
Τα μακροοικονομικά είναι καλό να τα βλέπουμε. Όπως ότι τα spreads είναι για πρώτη φορά σε επίπεδα προ κρίσης κι ότι θα πέσουν κι άλλο αν δεν υπάρξει κάποια.. πολιτική ανωμαλία.
Επίσης, είναι κοινό μυστικό πως όταν ανακοινωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους, για να μην πούμε για την επίτευξη των δίδυμων πλεονασμάτων για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της ελληνικής οικονομίας (που σημαίνει εξάλειψη της πραγματικής αιτίας της Ελληνικής κρίσης) δηλαδή στο πρωτογενές πλεόνασμα, και το εμπορικό πλεόνασμα.
Φαίνεται ότι η αισιοδοξία για την οικονομία αντικατοπτρίζεται και στην πραγματική οικονομία και τα στατιστικά στοιχεία το δείχνουν.
Έτσι, το Νοέμβριο οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 36,2%, κι αν δε δείχνει ότι η οικοδομή βγαίνει από την κρίση τουλάχιστον δείχνει ότι ο κόσμος έχει περισσότερη εμπιστοσύνη και βγάζει άδειες.
Επίσης, οι νέες άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων αυξήθηκαν 12% τον Δεκέμβριο και 18% τον Ιανουάριο.(Η αύξηση του Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί οι αγοραστές πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και για το 2013 και για το 2014)
. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες με τα λεφτά που έχουν κάνουν αγορές καταναλωτικών προϊόντων και μάλιστα ακριβών όπως είναι το αυτοκίνητο.
Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 2,6%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν -0,7%.
Ο δείκτης όγκου πωλήσεων λιανικού εμπορίου αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 2,9%, πρώτη φορά μετά από 44 μήνες... 
Ο δείκτης PMI (δείκτης μεταποίησης) τον Ιανουάριο είναι στο 51,2, σε υψηλά τετραετίας (πάνω από 50 μονάδες, σημαίνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη).

Οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά από το 2001. Όχι, η ανεργία δεν έχει ακόμη αποκλιμακωθεί ραγδαία, όμως, το να γίνονται προσλήψεις μέσα στον χειμώνα, δηλαδή δεν είναι εποχιακό προσωπικό στον τουριστικό κλάδο, αυτό δείχνει μια αντιστροφή της τάσης.
Τα προβλήματα δεν λύθηκαν, αντιθέτως είναι πολλά. Όμως, αρκούσαν μόνο λίγοι μήνες πολιτικής σταθερότητας. Χρειάζονταν λίγος καιρός όπου δεν γίνεται μπάχαλο στο κέντρο από τις διαδηλώσεις κι επίσης, ο κόσμος που έχει καιρό να δει τους τροικανούς, δείχνει να πιστεύει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Άλλωστε, τα σούρτα – φέρτα του Τόμσεν και της παρέας του παρέλυαν κάθε φορά την Ελλάδα, κάτι που από το Νοέμβριο δεν έχει γίνει.
Όλα αυτά είναι σημαντικά επιτεύγματα και δείχνουν ότι οι Έλληνες τα καταφέρνουν. Μακριά από καταστροφικά σενάρια και «κακομοιριές» τύπου ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία πάει πολύ καλύτερα. Κι όλο αυτό το σκηνικό είναι το κλειδί ή το χαρτί της κυβέρνησης για να διεκδικήσει μια έντιμη λύση για το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου