Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η Μόσχα συμφωνεί στις προτάσεις του Λιλλήκα - Η Επιστολή


H Μόσχα προκειμένου να βοηθήσει την Κύπρο, συμφωνεί με τις προτάσεις του τέως υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα.
Σε δηλώσεις του ο κ. Λιλλήκας, είπε οτι χθες βράδυ έλαβε μια απαντητική επιστολή, αποστολέας της οποίας ήταν ο Μιχαήλ Εμελιάνοφ - Ά αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής πολιτικής της κρατικής Δούμας, την οποία ο κ. Λιλλήκας δίνει στο φως της δημοσιότητας.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή αναφέρεται ότι  η πρόταση Λιλλήκα για το πώς μπορεί να βοηθήσει η Ρωσία την Κύπρο, αντικρίζεται πολύ θετικά από  πολλούς βουλευτές, ώστε να αποτελέσει βάση διαπραγματεύσεων με την κυπριακή Δημοκρατία οι οποίες αρχισαν ήδη.
Διαβεβαιώνει ότι η όποια ρωσική βοήθεια θα έιναι με ευνοικότερες συνθήκες απέναντι στην Κ.Δ, σε σχέση με αυτή της ΕΕ.
Η πρόταση Λιλλήκα περιλαμβανε:  Καταβολή δανείου 5 - 10 δις, με επιτόκιο  2,5 - 3 %.
Το αντίτιμο, για την Κύπρο,  ήταν να δοθεί ευκαιρία σε ρωσική εταιρεία να λάβει μέρος στην ανάπτυξη και παραγωγή σε ένα τμήμα του κοιτάσματος ΦΑ  καθως και επένδυση μέρους 30% στην ενεργειακή υποδομή της Κύπρου. Επιπλέον στην προταση περιλαμβάνεται και απότιση μετοχών ή συμμετοχή στην διαχέιριση κεφαλαιοποιήσης της Λαικής ή και της Τράπεζας  Κύπρου
Ο Γιώργος Λιλλήκας , επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για την επιστολή που έλαβε από τον πρώτο αναπληρωτής πρόεδρος επιτροπής οικονομικής πολιτικής της κρατικής Δούμας. Μάλιστα του έστειλε και τα πιστά αντίγραφα της επιστολής του κ. Μιχαήλ Εμελιάνοφ
Διαβάστε πιο κάτω την επιστολή:
«Μόσχα 19 Μαρτίου 2013
Κύριο Γιώργο Λιλλήκα Λευκωσία - Κύπρος
Αγαπητέ κ. Λιλλήκα!

Σας ευχαριστούμε για την πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη δέσμη προτάσεων σχετικά με τη συμμετοχή της Ρωσίας στην επίλυση του οικονομικού προβλήματος της Κύπρου.
Το πακέτο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την καταβολή ρωσικού δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία για ένα ποσό μεταξύ 5 και 10 δισ. ευρώ με επιτόκιο από 2,5% έως 3% ετησίως.
Από την κυπριακή πλευρά προτείνεται να δοθεί η ευκαιρία σε ρωσική εταιρία να λάβει μέρος στην ανάπτυξη και την παραγωγή σε ένα τμήμα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η επένδυση σε ποσοστό 20-30% στην ενεργειακή υποδομή της Κύπρου (αγωγοί και εγκαταστάσεις ΥΦΑ).
Στο πακέτο σας υπάρχει επίσης η πρόταση για την απόκτηση των μετοχών της ή τη συμμετοχή στη διαχείριση της κεφαλαιοποίησης της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και / ή την ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ.
Οι προτάσεις σας έχουν τύχει πολύ θετικής ανταπόκρισης από αρκετά μέλη στην Κρατική Δούμα της Ρωσικής  Ομοσπονδίας και έχουν προωθηθεί άμεσα προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Επί του παρόντος οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές καταβάλλουν προσπάθειες ώστε το "πακέτο Λιλλήκα" να αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση, οι οποίες θα αρχίσουν στις 20 Μαρτίου.
Θέλω να διαβεβαιώσω τους ιστορικούς μας τους φίλους – Κύπριους πολίτες ότι η όποια ρωσική βοήθεια θα παρασχεθεί, θα είναι σαφέστερα κάτω από πιο ευνοϊκές συνθήκες για την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιχαήλ Εμελιάνοφ
Πρώτος Αναπληρωτής Πρόεδρος
Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής
Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας»
http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου