Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Όλο το παρασκήνιο του κυπριακού δράματος

Tο κυπριακό δράμα πέρασε στην τελευταία πράξη με τη Λευκωσία να επιδιώκει συμβιβασμό με την Τρόικα προκειμένου να μη διακοπεί τη νύχτα της Δευτέρας η χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ στις κυπριακές τράπεζες και να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία. Στο τραπέζι βρίσκεται μία πρόταση που αφορά στην εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και στο κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ προκειμένου να συμπληρωθούν τα 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούν οι πιστωτές ώστε να δοθεί δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ για τη διάσωση της -ήδη βαριά τραυματισμένης- κυπριακής οικονομίας. Βρυξέλλες και Βερολίνο απέρριψαν όλα τα εναλλακτικά σχέδια της Λευκωσίας ως ισοδύναμα και κυρίως την κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, στην οποία είχε επενδύσει η κυπριακή κυβέρνηση προωθώντας το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα πιέζει επίσης για αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων και για ραγδαίες ιδιωτικοποιήσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, θα επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να αποφευχθεί μια μαζική φυγή που θα αποσταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 
Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της, καθόρισε τρεις όρους για να υπάρξει συμφωνία: Κούρεμα των μεγαλοκαταθετών/αναδιάρθρωση του ευρύτερου τραπεζικού τομέα/δημοσιονομικά μέτρα. 
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ διεμήνυσε ότι η πόρτα της Ρωσίας δεν έκλεισε αλλά πρέπει να βρεθεί πρώτα λύση μεταξύ Κύπρου και Ε.Ε.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο ήταν βασανιστικές προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση των κομμάτων και να υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο με τις εγκεκριμένες από την Τρόικα προτάσεις της Κύπρου.
Τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ομονοούν και βρίσκονται πολύ κοντά με την ΕΔΕΚ, ενώ το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να στηρίξει και καταγγέλλει σε υψηλούς τόνους την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, την ώρα που αποκαλύπτεται ότι κούρεμα καταθέσεων είχε συζητηθεί επί προεδρία Χριστόφια και ότι τον τελευταίο χρόνο προστέθηκε ένα δισ. στο δημόσιο χρέος.

Η κοινή γνώμη στην Κύπρο είναι μουδιασμένη, αναστατωμένη και ανήσυχη. Διαδηλώσεις μπροστά στη Βουλή και στο Προεδρικό Μέγαρο, προειδοποιήσεις για επικείμενες ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ουρές μπροστά στα ΑΤΜs και στα πρατήρια καυσίμων.

 Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον του τόπου, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωποςΧρίστος Στυλιανίδης και έκανε έκκληση προς όλους «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»«Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί σε λίγο να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις, τις δύσκολες αποφάσεις, αναμφίβολα θα υπάρχουν και οδυνηρές πτυχές σε οποιαδήποτε απόφαση κι αν ληφθεί, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί»,τόνισε.
 


Σύννεφα και στο ενεργειακό μετά την ισραηλινή συγγνώμη σε Τουρκία
Ο ίδιος ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης μέσω τουίτερ προανήγγειλε την επιστροφή στο κούρεμα μιλώντας για μια λύση που θα έχει οδυνηρές πτυχές. Για μία ολόκληρη εβδομάδα, η κυπριακή κοινωνία έζησε με κλειστές τις τράπεζες και την απειλή να μην ξανανοίξουν, βρέθηκε δηλαδή ένα βήμα πριν από την άτακτη χρεοκοπία, γνωρίζοντας ότι στο εξής τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Ούτε καν η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, αφού ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, την Πέμπτη ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για την υπόθεση του στολίσκου της Γάζας το 2010, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Ισως τα νέα να είχαν φτάσει στη Μόσχα νωρίτερα. 



 
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
aspanou@e-typos.com
 
 
 Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου