Διέξοδο από την κόλαση της ύφεσης αναζητεί η τρικομματική κυβέρνηση που πρέπει να περάσει με επιτυχία το τεστ της αξιολόγησης της τρόικα, ενώ υπάρχει η ρητή εντολή του Πρωθυπουργού να είναι όλα έτοιμα για τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών, για να μη βρεθεί η χώρα σε θέση απολογούμενου.
Η Κυπριακή κρίση έχει αλλάξει πολλά από τα δεδομένα και ανέτρεψε τις σταθερές, με βάσει τις οποίες υπολόγιζε το Μέγαρο Μαξίμου την κατάσταση. Ήδη υπάρχει χρηματοδοτικό κενό (μαύρη τρύπα το λένε άλλοι) στον προϋπολογισμό και η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις απειλώντας- με διαρροές που με ευκολία πλασάρουν εγχώρια καθεστωτικά ΜΜΕ- για νέα μέτρα.
Το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων το αποκλείει ο Αντώνης Σαμαράς και οι Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα τίναζε στον αέρα τη συνοχή της κυβέρνησης και θα προκαλούσε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση εκτός από τα ανοικτά μέτωπα που αφορούν την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι η ύφεση που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί προβλέπουν ότι η ύφεση θα αυξηθεί και στη χώρα μας, ενώ θα βαθύνει και στο σύνολο της ευρωζώνης που θα δεχθεί την ισχυρή επίθεση των αγορών.
Σε αυτό το κλίμα η προσπάθεια της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται τιτάνια, καθώς θα πρέπει να περάσει χωρίς μεγάλες απώλειες την κρίση, να σταθεροποιήσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα που αναμένεται να δεχθεί πολυμέτωπη επίθεση από την τρόικα και να υποστηρίξει την πραγματική οικονομία.
Η Αθήνα τρέμει στην ιδέα της λήψης νέων μέτρων, καθώς καταφθάνουν μηνύματα ότι οι τροικανοί μιλάνε για κωματώδη κατάσταση στην οποία βρίσκονται η πραγματική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση τα έσοδα και οι δαπάνες του προϋπολογισμού.
Το «ελληνικό δράμα» θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση και σύμφωνα με τα όσα πληροφορούμαστε, θα επιχειρηθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να σώσει την παρτίδα.
Πρόκειται για μοναχικό αγώνα, καθώς ελάχιστοι υπουργοί της Ν∆ βοηθούν την κατάσταση. Οι περισσότεροι χαρακτηρίζονται ως παρατηρητές, δεν εφαρμόζουν το μνημόνιο και έχουν συνθηκολογήσει µε το γεγονός ότι η δημόσια διοίκηση δεν υπακούει.
Το βασικό στοίχημα του Πρωθυπουργού είναι να θωρακισθεί το τραπεζικό σύστημα και να ακυρώσει τη θεωρία των πιστωτών, ότι «οι ελληνικές τράπεζες έγιναν τράπεζες-ζόµπι» και πως η πραγματικότητα της πιστωτικής ασφυξίας επιταχύνει την καταστροφή της πραγματικήςοικονομίας.
Στόχος είναι να προχωρήσει η εξυγίανση των τραπεζών με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, διότι σε αντίθετη περίπτωση η βλάβη που θα έχει υποστεί η πραγματική οικονομία θα είναι ανήκεστος.
Η προσπάθεια χαρακτηρίζεται δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση κινείται σε συνθήκες αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης, µε εκτεταµένη υπουργική και θεσµική αδυναµία και µε την υποχρέωση να επιτύχει δηµοσιονοµικούς στόχους που υπό τις παραπάνω συνθήκες είναι πρακτικώς ανέφικτοι.
Εκ των πραγμάτων, βραχυπρόθεσμα η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική παρατείνει την ύφεση και το φάρμακο εξυγίανσης της οικονομίας γίνεται πικρότερο.
Όμως, όπως λένε από το πρωθυπουργικό επιτελείο, το φάρμακο είναι απαραίτητο διότι ανάπτυξη και πρόοδος δεν έρχονται με άρρωστο το σώμα της οικονομίας.
Επειδή ακούγονται διάφορα για τη δυνατότητα ή όχι της κυβέρνησης να κερδίσει την παρτίδα σκάκι που είναι σε εξέλιξη, από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι κόκκινη γραμμή του Πρωθυπουργού είναι η σωτηρία της χώρας, που επιχειρείται, μειώνοντας στο ελάχιστο τις υφεσιακές παρενέργειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου