Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους τραπεζίτες

Αυτό που εγώ γνώριζα ως Αριστερά, συνήθιζε να μιλάει κατά της «Ευρώπης των μονοπωλίων και των τραπεζών». Θυμάστε το περίφημο «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη»; Να όμως που παράλληλα με όλα τα άλλα που η κρίση άλλαξε, ήλθε κι αυτό.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κατεξοχήν Αριστερό κόμμα, αυτή την περίοδο μιλάει υπέρ των τραπεζών, υπέρ των καταθέσεων των off shore, υπέρ αυτού που λέμε «ταξικός καπιταλισμός». Μιλάει υπέρ των καταθέσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ, έτσι απλά. Διότι η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση είναι αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει καλά να κάνει.

Από εκεί και πέρα, κουβέντα για την ταμπακέρα. Ακούσαμε δηλαδή τον κ. Τσίπρα να δηλώνει πως «το μοναδικό ρεαλιστικό σχέδιο Β είναι αυτό του ΣΥΡΙΖΑ». Βέβαια όταν έπρεπε κατόπιν να το εξειδικεύσει πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, δεν μίλησε συγκεκριμένα και αρκέστηκε να πει πως «άλλο η Ελλάδα, άλλο η μικρή σε μέγεθος οικονομία της Κύπρου».



Συνεπικουρούμενος μάλιστα από τον καθηγητή Μπαρουφάκη, ο οποίος σε όλες τις προβλέψεις του έχει πέσει έξω κι έχει πάθει μεγαλοϊδεατισμό και δεν χάνει ευκαιρία να βγει στην τηλεόραση ως νέος Πάπας της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αποκαλύπτει την τακτική που θα ακολουθήσει, εκτός φυσικά από το ότι θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι του Σόιμπλε.

Όπως όμως έχουμε γράψει, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται ξεκάθαρα προ ενός και μοναδικού διλλήματος. Εάν θέλει η Ελλάδα να μείνει στο Ευρώ θα πρέπει να πει την αλήθεια στο λαό και να αποδεχτεί πως οι λεονταρισμοί έχουν τελειώσει. Θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με αυτούς που αφελώς και με κόστος για την Ελλάδα αποκάλεσε «γκάνκστερς» με στόχο να εξασφαλίσει ό,τι καλύτερο μπορεί για την πατρίδα του. Αυτό όμως προϋποθέτει και μέτρα, δύσκολα για να τα πάρει μια αριστερή κυβέρνηση.

Ο άλλος δρόμος – τον οποίο κι εμείς βλέπουμε ξεκάθαρα να ξεπροβάλλει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και οι γνωστοί μπουρδολόγοι του πληκτρολογίου σε σχόλια τους προ εξαμήνου όταν γράφαμε κάτι τέτοιο μας έλεγαν «τρελούς» - είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει ξεκάθαρα και να ζητήσει επιστροφή στη δραχμή. Να πάει στις επόμενες εκλογές με σύνθημα το νέο νόμισμα. Κάθε άλλη θέση απλά είναι λαϊκιστική κι ως τέτοι επικίνδυνη. 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 
Δημ. Μαρκόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου