Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Πώς θα γίνουν τα τεστ στα Πειραματικά Λύκεια


Ισχυρό «τεστ» για το επίπεδο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος εκτιμάται ότι θα είναι οι εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου (το τριήμερο 24-26 Ιουνίου, κάνουν λόγο οι πληροφορίες της «Κ») για την εισαγωγή των αποφοίτων Γυμνασίου στην Α΄ Τάξη των Πρότυπων-Πειραματικών Λυκείων για το σχολικό έτος 2013-14. Οι εξετάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα εξαγωγής ουσιαστικών συμπερασμάτων για το επίπεδο του σημερινού σχολείου, καθώς θα πραγματοποιηθούν σε μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, θα είναι κατά τα πρότυπα των πανελλαδικών, ενώ οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν σε θέματα που κάθε άλλο ευνοούν την... παπαγαλία.
Ουσιαστικά, όπως παρουσιάζει σήμερα η «Κ», θα πρόκειται για τεστ δεξιοτήτων στην Κατανόηση Κειμένου και στα Μαθηματικά. Αντιστοίχως, θα γίνουν εξετάσεις και για τους μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν στα Πρότυπα-Πειραματικά Γυμνάσια το 2013-14, αλλά οι εξετάσεις θα είναι ενδοσχολικές, με θέματα που θα επιλέξει το επιστημονικό συμβούλιο κάθε σχολείου.
Ηδη, πάντως, το... ελληνικό δαιμόνιο έδρασε, καθώς λίγο μετά την ανακοίνωση του υπ. Παιδείας για διενέργεια εισαγωγικών εξετάσεων, φροντιστήρια έχουν δημιουργήσει τμήματα για την προετοιμασία των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου. Από την άλλη βέβαια, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Και αυτό διότι εκτιμάται ότι, εκτός από τους φετινούς αποφοίτους των Πειραματικών Γυμνασίων, στις εξετάσεις θα συμμετάσχουν απόφοιτοι «συμβατικών» δημόσιων και ιδιωτικών γυμνασίων, που θα επιδιώξουν να εισαχθούν στα νέα σχολεία αριστείας, όπως είναι ο στόχος του υπ. Παιδείας να κάνει τα Πρότυπα-Πειραματικά. Σήμερα, στα 47 Π-Π Σχολεία φοιτούν συνολικά 11.050 μαθητές (2.729 στα Δημοτικά, 3.969 στα Γυμνάσια, 4.352 στα Λύκεια). Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκινά την προσεχή Τρίτη και ολοκληρώνεται στις 29 Μαρτίου και οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου θα πρέπει να καταθέσουν την αίτηση στο Λύκειο στο οποίο ενδιαφέρονται να εισαχθούν, ενώ οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού στο αντίστοιχο Γυμνάσιο. Οι μαθητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο σε ένα σχολείο.
Πιο συγκεκριμένα, η «Κ» παρουσιάζει σήμερα ενδεικτικά θέματα του διαγωνισμού PISA του ΟΟΣΑ, τη φιλοσοφία και μεθοδολογία των οποίων θα ακολουθήσει και η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για την εισαγωγή στα Π-Π Γυμνάσια. Ουσιαστικά, οι μαθητές θα εξεταστούν σε ερωτήσεις, για την απάντηση των οποίων απαιτείται συνδυαστική σκέψη και κριτική γνώση κάθε μαθήματος. Στην Κατανόηση Κειμένου οι μαθητές θα αξιολογηθούν στη δόμηση κειμένου, την ικανότητα για εξαγωγή πληροφοριών από ένα κείμενο και την ερμηνεία του κειμένου.
Στα Μαθηματικά οι μαθητές θα αξιολογηθούν στο εάν γνωρίζουν τις ευρύτερες έννοιες των μαθηματικών (ποσότητα, χώρος και σχήμα, μεταβολή και σχέσεις) και δευτερευόντως τους θεματικούς άξονες των προγραμμάτων σπουδών (αριθμοί, άλγεβρα, γεωμετρία). Επίσης, θα κριθούν στο εάν γνωρίζουν τις «καταστάσεις» όπου χρησιμοποιούνται τα μαθηματικά (προσωπικές, επαγγελματικές, επιστημονικοί τομείς κ.ά.) και τις διαδικασίες επίλυσης προβλήματος (κατανόηση της φύσης του προβλήματος, αναπαράστασή του, ερμηνεία των αποτελεσμάτων).
«Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι κατέχουν όσα διδάχθηκαν στο σχολείο» ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Π-Π Σχολείων, κ. Γιώργος Καλκάνης. Και συμπλήρωσε: «Δεν ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης και σε καμία περίπτωση δεν ελέγχονται γνώσεις, οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση. Γι’ αυτό, οι μαθητές δεν απαιτείται να μελετήσουν πρόσθετη ύλη ούτε να υποστούν φροντιστηριακή εξάσκηση για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις. Οσα ήδη γνωρίζουν και έχουν αφομοιώσει από τη φοίτησή τους αρκούν για την επιτυχή συμμετοχή τους». Αρα, ουδείς λόγος ανησυχίας για τους γονείς, τουλάχιστον σύμφωνα με τους ανθρώπους της διοικούσας επιτροπής...
Σε ετοιμότητα τα φροντιστήρια, ανησυχούν οι γονείς
Τμήματα προετοιμασίας μαθητών για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Π-Π Λύκεια οργανώνουν τα φροντιστήρια. Οπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος φροντιστηρίου, το ενδιαφέρον είναι ήδη μεγάλο. Συνήθως επιλέγεται οι μαθητές να κάνουν κάθε Σάββατο ένα 4ωρο προετοιμασίας, κατανεμημένο σε Κατανόηση Κειμένου και Μαθηματικά, με κόστος περί τα 150 ευρώ τον μήνα. Από την πλευρά τους, γονείς των τελειοφοίτων στα Πειραματικά Γυμνάσια υποστηρίζουν ότι οι μαθητές θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί κατά την εισαγωγή τους στην Α΄ Γυμνασίου για τις εν λόγω εξετάσεις, και προσθέτουν ότι θα ευνοηθούν όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια. «Διεθνώς καταγράφεται ότι τα παιδιά που περνούν με επιτυχία τέτοιες εξετάσεις είναι εύπορων οικογενειών, χωρίς μάλιστα να αποδεικνύεται από έρευνες ότι αυτά τα σχολεία έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα συμβατικά. Είναι λάθος να εφαρμόζουμε εκπαιδευτικούς νόμους που δεν υπακούουν σε παιδαγωγικές αρχές» είπε στην «Κ» η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Βαρβακείου Γυμνασίου, κ. Τ. Μονεμβασιώτη. Επίσης, οι γονείς επικαλούνται πρόσφατη αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη, που προτείνει να μην ανατραπεί ο προγραμματισμός που ίσχυε κατά την εγγραφή των μαθητών στο Γυμνάσιο.

Του Αποστολου Λακασα
http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου