Ο ασκός του Αιόλου στην Ευρώπη άνοιξε για τα καλά και δεν ξέρουμε αν αποτελεί πολιτική επιλογή της Γερμανίας, ωστόσο, φαίνεται να μπαίνουμε σε ένα νέο πανευρωπαϊκό κύκλο οικονομικής κρίσης.
Ασφαλώς οι αναταράξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν ευνοούν την Ελλάδα αφού ένας γύρος ύφεσης θα επηρεάσει ασφαλώς και τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, αποδεικνύεται ότι αν δεν είχαμε πάρει μέχρι τώρα 200-300 δισ. ευρώ, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης, θα είχαμε καταρρεύσει προ πολλού. Σε όλες τις χώρες τα προβλήματα είναι τεράστια και πλην της Γερμανίας είναι θέμα χρόνου να «σκάσουν» ανεξέλεγκτες βόμβες.
Στην Ιταλία εδώ κι ένα μήνα επικρατεί ακυβερνησία ενώ τα προβλήματα στην οικονομία μεγεθύνονται. Κανείς δε γνωρίζει πότε και με ποια μορφή θα σχηματιστεί κυβέρνηση με πιο πιθανό ενδεχόμενο τη νέα προσφυγή στις κάλπες. Σήμερα το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 6,910 δισ. ευρώ – πλησιάζονταν τον μέγιστο στόχο των 7 δισ. ευρώ – σε δημοπρασία πενταετών και δεκαετών ομολόγων. Η απόδοση του 3,65% στο πενταετές, όμως, ήταν η υψηλότερη από τον περασμένο Οκτώβριο όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,80%. Δείγμα της οικονομικής κατάστασης και της αβεβαιότητας για το μέλλον.
Στη Γαλλία η οικονομία είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Ήδη σήμερα ανακοινώθηκε ύφεση 0,3% και έπεται συνέχεια. Ο δε «εξαφανισμένος» Φρανσουά Ολάντ έχει ποσοστά δημοφιλίας που θυμίζουν… Σιβηρία και πολλοί βάζουν στοίχημα πόσο θα αντέξει ο Σοσιαλιστής πρόεδρος που εξελέγη με την ελπίδα να μη γίνει το σκυλάκι της Μέρκελ αλλά διέψευσε τις προσδοκίες.
Στην Ισπανία αναθεωρήθηκε η πρόβλεψη για το έλλειμμα από 6,7% σε 6,98% και χωρίς να περιλαμβάνονται τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Ραχόι πρέπει να ανακοινώσει νέα μέτρα. Θα αντέξει, όμως ή μπαίνουμε σε κύκλο πολιτικών εξελίξεων;
Στη Βρετανία ανακοινώθηκε ότι οι τράπεζες πρέπει να βρουν περί τα 25 δισ. λίρες μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο προκειμένου να ενισχυθούν και να είναι υγιείς.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στις μεγαλύτερες οικονομίες, πανευρωπαϊκά τα στοιχεία για το λιανεμπόριο και την κατανάλωση δείχνουν μεγάλη πτώση αφού ο κόσμος προφανώς δεν μπορεί να ξοδέψει.
Ήρθε και η περίπτωση της τρόικας καθώς και οι ερασιτεχνισμοί των γραφειοκρατών σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων και δημιουργήθηκε ένα κλίμα ανασφάλειας που είχαμε καιρό να δούμε.
Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε μεγάλη πτώση το Χρηματιστήριο στην Αθήνα αλλά και στις άλλες αγορές, ενώ αρνητικά θα κινηθεί και η Wall ενώ το ευρώ έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο από το Νοέμβριο.
Το ερώτημα είναι που πάει η Ελλάδα μέσα στην τρικυμία. Η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς η τρόικα που έρχεται στις 3-4 Απριλίου, φαίνεται να επιμένει στη σκληρή δημοσιονομική πολιτική και να ζητά μέτρα και χαράτσια. Άλλωστε, όπως ανακοινώθηκε τα ληξιπρόθεσμα χρέη το πρώτο δίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ενώ 1 στους 5 επαγγελματίες δεν κάνει δήλωση ΦΠΑ. Είναι θέμα χρόνου, λοιπόν ο εκτροχιασμός των εσόδων αφού η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο.
«Μαύρα», λοιπόν, τα σύννεφα πανευρωπαϊκά και ήδη οι πρώτες μπόρες έρχονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου