Όλοι γνωρίζουμε ότι η νίκη έχει πολλούς πατέρες και η ήττα κανέναν. Κι αυτό δεν το λέμε για τις εκλογές της 6ης Μαΐου ή τις επόμενες και το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στα κόμματα.
Το λέμε για την οικονομία και για την πολιτική εκείνη που δε θα οδηγήσει στην κατάρρευση αλλά θα φέρει πιο κοντά την έξοδο από την κρίση.
Δύο χρόνια και πλέον ο Αντώνης Σαμαράς έλεγε ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ότι η Ελλάδα έχει περιθώρια για παζάρια κι ότι υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την πορεία προς το χάος.
Πολλές από τις ανακοινώσεις που έγιναν στο Ζάππειο και πέρυσι και φέτος ήταν μέτρα που λίγο πολύ βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες. Ξαφνικά όλοι θυμήθηκαν την ανάπτυξη, την ανεργία, την επιμήκυνση του Μνημονίου κι άλλα πολλά.
Παρ’ ότι λοιπόν η ΝΔ τα έλεγε εδώ και χρόνια ξαφνικά ο άνεμος αλλαγής στην Ευρώπη χρεώνεται, αν είναι δυνατόν (!!!), στον Αλέξη Τσίπρα. Ξάφνου όλοι λένε ότι οι ξένοι ετοιμάζονται να πάρουν μέτρα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με έξοδο από το ευρώ. Αστεία πράγματα δηλαδή.
Ο μεγάλος νικητής –εφόσον υπάρξουν οι αλλαγές που ακούγονται- είναι ο ελληνικός λαός που με την ψήφο του και το μήνυμα που έστειλε σε όλους έδειξε ότι δεν αντέχει άλλο. Και ζητά πολιτικές που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την ύφεση. Ότι δηλαδή έλεγε η ΝΔ από το 2010.
Έχοντας στη φαρέτρα του μια σταθερή πολιτική για ανάπτυξη, καταπολέμηση της ανεργίας, αποκατάσταση αδικημένων κ.λπ. ο Αντώνης Σαμαράς πάει την ερχόμενη Τετάρτη στη σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος. Εκεί που πιθανότατα θα βρίσκεται η Αγκελα Μέρκελ αλλά και οι Μπαρόζο, Ρομπέϊ, ο Κένι της Ιρλανδίας αλλά και ο Φινλανδός Κατάϊνεν.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα βάλει στο τραπέζι ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων που εδώ και δύο χρόνια έχει επεξεργαστεί κι έχει επικαιροποιήσει με βάση την πορεία της οικονομίας. Με την Ελλάδα να είναι το κύριο θέμα της συνόδου, ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους ξένους του Λαϊκού κόμματος ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα η χώρα θα καταρρεύσει και μαζί κινδυνεύει και η ευρωζώνη. Τα περιθώρια επιτυχίας είναι πολλά αν σκεφτεί κανείς ότι σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιούν την «καταραμένη» λέξη, δηλαδή την επαναδιαπραγμάτευση.
Η ΝΔ θα καταθέσει τις προτάσεις για έξοδο από την κρίση μέσω σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας. Θα εξηγήσει ότι το μήνυμα των εκλογών είναι σαφές, ότι απαιτούνται αλλαγές στο Μνημόνιο και φυσικά θα δεσμευτεί για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Ήδη οι Ευρωπαίοι αλλά και το ΔΝΤ έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τα λάθη τους και να παραδέχονται ότι έχουν πέσει έξω σε πολλές προβλέψεις τους. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει προβληματίζουν έντονα την Ευρώπη και οι Βρυξέλλες δείχνουν να αντιλαμβάνονται επιτέλους την κατάσταση στην οποία έφεραν τον ελληνικό λαό τα αλλεπάλληλα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι θα βάλουν νερό στο κρασί τους, αλλά δεν θα καθίσουν ποτέ στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων με απειλές και εκβιασμούς.
Ο Σαμαράς γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν αλλαγές μόνο εντός του Μνημονίου κι όχι έξω από αυτό και ήδη οι Ευρωπαίοι σε επαφές που είχαν μαζί τους στελέχη της ΝΔ φαίνεται πως αποδέχονται να υπάρξει:
* Αντικατάσταση παρεμβάσεων που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές ή επιβάρυναν δυσανάλογα συγκεκριμένες μόνο ομάδες του πληθυσμού, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι με αύξηση συντάξεων.
* Μείωση του ΦΠΑ, που αποτελεί κομβικό σημείο του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ.
* Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με στόχο την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.
* Μεγαλύτερη έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αντληθούν περισσότερο έσοδα και να λειανθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις.
Στο τραπέζι φυσικά μπαίνει και το μεγάλο θέμα της επιμήκυνσης του Μνημονίου για 1 έως 3 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό δε θα πέσουν όλα τα μέτρα ύψους 14 δις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ούτε θα βαθύνει η ύφεση και η εξαθλίωση της κοινωνίας ενώ θα συγκρατηθεί η ανεργία που έχει ξεπεράσει το 20%.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα θέσει στην ατζέντα της συνόδου και το περίφημο σχέδιο Μάρσαλ, με όποια μορφή έχει αυτό. Κυρίως όμως με την άμεση έκδοση ευρωομολόγων για μεγάλες επενδύσεις που μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στο 2013.
Τέλος, η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της διευκόλυνση διοχέτευσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, είναι σημαντικό θέμα.
Θα μπορούσε να συζητηθεί ακόμη και η αναβολή για κάποιο χρονικό διάστημα της εθνικής συμμετοχής που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα για τα μεγάλα έργα.
Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μια σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος που μπορεί να κρίνει πολλά για την Ελλάδα και θα είναι μια… μίνι σύνοδος Κορυφής.
Άλλωστε, στην πραγματική σύνοδος Κορυφής την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Π. Πικραμμένος και δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις να ζητήσει διευκολύνσεις για την Ελλάδα.
Επομένως, ο Αντ. Σαμαράς μπορεί στις Βρυξέλλες να παίξει το ρόλο του βασικού διαπραγματευτή της ελληνικής πλευράς, ειδικά απέναντι στην γερμανική άποψη που εκφράζει η Μέρκελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου