Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναμένεται να εξελιχθεί η εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, σε ό,τι αφορά τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, όπου υπάρχει έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου οι υποψήφιοι από τη μειονότητα εξέλεξαν τρεις από τους συνολικά έξι βουλευτές των δύο νομών. Ο ρόλος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής εκτιμάται πως ήταν και πάλι εξαιρετικά ενεργός, κατευθύνοντας σε ένα μεγάλο ποσοστό τις ψήφους των Ελλήνων μουσουλμάνων.
Από τη μια στιγμή στην άλλη οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι με τη Δημοκρατική Συμμαχία στις προηγούμενες εκλογές έχουν (αυτό)αναδειχθεί σε «πολιτικούς παράγοντες μεγάλης σημασίας». Ο Χατζημεμής Τουρκές από την Ξάνθη και ο Αχμέτ Ιλχάν από τη Ροδόπη δεν ακολούθησαν την Ντόρα Μπακογιάννη στην επιστροφή της στη Ν.Δ. Αποφάσισαν να πορευτούν σε διαφορετικούς δρόμους. Ο πρώτος, με δηλώσεις του αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, προκειμένου να μην «τραυματίσει» την υποψηφιότητα του ομόθρησκού του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Α. Ιλχάν, εντάχθηκε ήδη στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς.
«Υπάρχει έντονη κινητικότητα από την πλευρά του τουρκικού προξενείου, το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό καθορίζει τις κινήσεις, τους υποψηφίους και δίνει γραμμή για την εκλογή προσώπων», είπε στον «ΤτΚ» άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στους δύο ακριτικούς νομούς.
Στην Ξάνθη, οι εκλογές της 6ης Μαΐου ανέδειξαν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 23,7%. Ακολούθησαν η Ν.Δ. (21,82%), το ΠΑΣΟΚ (12,49%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (7,73%) και η Δημοκρατική Συμμαχία (5,51%). Εξελέγησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (11.246 σταυροί), από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Σαλτούρος (2.056 σταυροί) και από τη Ν.Δ. οΑλέξανδρος Κοντός (6.253 σταυροί). Εκτός Βουλής έμεινε ο Χ. Τουρκές, ο οποίος απέσπασε 2.834 ψήφους.
Πρόκειται για έναν πολιτικό που έχει εκλεγεί πρώτος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιώργου Παυλίδη που στηρίχθηκε από τη Ν.Δ. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «οι ψηφοφόροι του δεν είναι πρόβατα» και δεν μπορεί να τους πει να ψηφίσουν τώρα Ν.Δ. επειδή επέστρεψε στο κόμμα η Ν. Μπακογιάννη. Πάντως, καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο της 6ης Μαΐου είχε φροντίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην αναφέρεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος του προέδρου της Ν.Δ.
Στη γειτονική Ροδόπη, οι προηγούμενες εκλογές ανέδειξαν πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 26,7%. Ακολούθησαν η Ν.Δ. (18,26%), η Δημοκρατική Συμμαχία (17,92%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (9,4%). Εξελέγησαν από το ΠΑΣΟΚ ο Χατζή Οσμάν (10.773 σταυρούς), από τη Ν.Δ. ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (7.996 σταυροί) και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αϊχάν Καραγιουσούφ (2.896 σταυροί). Ο υποψήφιος της ΔΗ.ΣΥ., Α. Ιλχαν, πήρε 10.569 ψήφους, αλλά δεν εξελέγη καθώς πανελλαδικά το κόμμα δεν ξεπέρασε το ποσοστό του 3%.
Ο Ιλχάν είναι άνθρωπος που βρισκόταν πολύ κοντά στην Ν. Μπακογιάννη, γι’ αυτό και έκανε εντύπωση η άρνησή του να την ακολουθήσει στη Ν.Δ. Ομως, η εξήγηση είναι πολύ απλή και σχετίζεται με τον «πολιτικό εγωισμό» του πρώην βουλευτή της Ν.Δ., ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν ήθελε στις επερχόμενες εκλογές να είναι στη δεύτερη θέση της λίστας πίσω από τον Ε. Στυλιανίδη. Αυτό δεν το έχει παραδεχτεί ποτέ και επίσημα λέει ότι δεν επέστρεψε στη Ν.Δ., καθώς δεν υπάρχει «κανάλι συνεννόησης» με τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο προεκλογικός αγώνας θα είναι σκληρός στους δύο νομούς. Φιλοδοξία των μειονοτικών είναι να επαναλάβουν το σκηνικό των εκλογών της 6ης Μαΐου, εκλέγοντας τρεις βουλευτές. Ηδη στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής γίνονται συσκέψεις και διαβουλεύσεις προκειμένου να κρατήσουν «τα πρόβατα μέσα στο μαντρί» και να μην υπάρχουν διαρροές.
Στην περίπτωση της Ξάνθης η εντολή που έχει δώσει είναι ξεκάθαρη: να στηριχτεί και πάλι με όλες τις δυνάμεις της μειονότητας ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Ζεϊμπέκ. Στη Ροδόπη
τα πράγματα είναι λίγο πιο μπερδεμένα, καθώς η μειονότητα θα πρέπει να χωριστεί τουλάχιστον στα τρία αν θέλει να βγει κερδισμένη. Ετσι, πρωταρχικός στόχος είναι η εκλογή του Χ. Οσμάν με το ΠΑΣΟΚ, η εκλογή του Α. Ιλχάν με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και η πιθανή εκλογή του Α. Καραγιουσούφ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
τα πράγματα είναι λίγο πιο μπερδεμένα, καθώς η μειονότητα θα πρέπει να χωριστεί τουλάχιστον στα τρία αν θέλει να βγει κερδισμένη. Ετσι, πρωταρχικός στόχος είναι η εκλογή του Χ. Οσμάν με το ΠΑΣΟΚ, η εκλογή του Α. Ιλχάν με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και η πιθανή εκλογή του Α. Καραγιουσούφ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, κύκλοι της Ν.Δ. μετέφεραν στον «ΤτΚ» την εκτίμηση ότι η άρνηση των δύο βασικών στελεχών της ΔΗ.ΣΥ. να ακολουθήσουν την πρόεδρό τους στη Ν.Δ. δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα. «Θα δώσουμε και πάλι τον αγώνα και πιστεύουμε ότι θα είναι κερδοφόρος. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και από αυτές κρίνεται», λένε χαρακτηριστικά.
Το προφίλ των δύο ακριτικών νομών
ΞΑΝΘΗ
101.857 κάτοικοι
Χριστιανοί: 64.464 (ποσοστό 63,2%)
Μουσουλμάνοι: 37.393 (ποσοστό 36,7%)
Μέσο ετήσιο εισόδημα: 10.780 ευρώ
Το 75% του ΑΕΠ του νομού στους χριστιανούς
Το 25% του ΑΕΠ του νομού στους μουσουλμάνους
ΑΕΠ Ξάνθης
* Γεωργία - κτηνοτροφία: Ποσοστό 7%
* Εμπόριο - μεταποίηση - βιομηχανία: Ποσοστό 32%
* Υπηρεσίες: Ποσοστό 61%
ΡΟΔΟΠΗ
110.000 κάτοικοι
Χριστιανοί: 55.000 (ποσοστό 50%)
Μουσουλμάνοι: 55.000 (ποσοστό 50%)
Μέσο ετήσιο εισόδημα: 10.500 ευρώ
Το 70% του ΑΕΠ του νομού στους χριστιανούς
Το 30% του ΑΕΠ του νομού στους μουσουλμάνους
ΑΕΠ Ροδόπης
* Γεωργία - κτηνοτροφία: Ποσοστό 33%
* Εμπόριο - μεταποίηση - βιομηχανία: Ποσοστό 15%
* Υπηρεσίες: Ποσοστό 52%
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
aaggelidis@e-typos.com
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου