Με δάκρυα στα μάτια κατέθεσε τις εμπειρίες της από το κολαστήριο του Άουσβιτς, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελληνίδα Κολόμπα Τζιβρέ, η οποία επέζησε της ναζιστικής φρίκης.
Μιλώντας το απόγευμα σε ημερίδα που διοργάνωσε η κυπριακή Βουλή, είπε ότι τα κρεματόρια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν «πραγματική κόλαση». Μας είχαν στερήσει και το νερό και κοιμόμασταν γυμνές, επειδή υπήρχαν ψείρες, ανέφερε. Η θερμοκρασία τον περισσότερο καιρό, σημείωσε, ήταν πολύ κάτω από το μηδέν, ενώ τόνισε ότι γλίτωσε το θάνατο χάρη στις προσπάθειες της μητέρας της και από τύχη. Το πιο συγκλονιστικό από τη μαρτυρία της ήταν όταν ανέφερε πως «μας έρχονταν κάποιες μυρωδιές και αναθυμιάσεις, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι έκαιγαν δίπλα μας ζωντανούς ανθρώπους».
Η διεθνώς αναγνωρισμένη καθηγήτρια και πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, σε ομιλία της με θέμα «Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε: «Οι καινούργιες μορφές του νέου τεχνολογικού πολέμου πλήττουν τώρα ως τρομοκρατία κυρίως τα αστικά κέντρα, τα λεγόμενα μετόπισθεν, τον άμαχο δηλαδή πληθυσμό, και αυτό γιατί καταργήθηκε το σταθερό άλλοτε πολεμικό μέτωπο ή μάλλον το πολεμικό μέτωπο είναι τώρα παντού σε όποιο σημείο και όπου υπάρχουν συρράξεις».
Η κ. Αρβελέρ υπογράμμισε ότι όσο πιο άρτιος τεχνολογικά εμφανίζεται ο πολεμικός εξοπλισμός τόσο πιο ανελέητες και αποτελεσματικές είναι οι αγριότητες που προκαλεί και επιβάλλει ο νικητής.
«Περιττό να πω ότι τα τόξα, τα δόρατα, οι σάρισες, τα σπαθιά και τα ξίφη δεν θα μπορούσαν ποτέ να πετύχουν ούτε, κατά το ελάχιστο, αυτό που πέτυχαν τα ασφυξιογόνα στα κρεματόρια του Άουσβιτς και οι ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι» υπογράμμισε.
Τέλος, επεσήμανε ότι είναι αλήθεια πως «η επιστήμη, άθελα ή ηθελημένα, υπηρετεί τον πόλεμο, άσχετα αν οι πολεμικές προσπάθειες έχουν και επιστημονικές επιπτώσεις».
Ο Χάγκεν Φλάισερ, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Αιτίες των πολέμων», τόνισε ότι ανάμεσα σε άλλα ότι η περίοδος 1914-1945 θεωρείται πια από πολλούς ως «ένας ενιαίος δεύτερος τριακονταετής πόλεμος». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υποστήριξε ότι σε αυτή τη σύρραξη, Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν δύο ιδεολογίες οι οποίες είχαν γεννηθεί από τις στάχτες του Α' Πολέμου: «Ο κομμουνισμός και ο φασισμός, συμπεριλαμβανομένης της πιο ακραίας γερμανικής μετάλλαξής του, του ναζισμού».
Ο Κύπριος βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Χρίστος Κουρτελλάρης, αφού αναφέρθηκε στις μαρτυρίες του από τον πόλεμο, σημείωσε ότι μετά τη λήξη του Β’ Πολέμου η Κύπρος αιματοκυλίστηκε δύο φορές, το 1955-59 και το 1974. «Οργανωτές και χρηματοδότες αυτών των εγκλημάτων σε βάρος της Κύπρου είναι το ΝΑΤΟ και ο αγγλικός και αμερικανικός παράγοντας» υποστήριξε ο Κύπριος βετεράνος, ο οποίος για σειρά ετών ήταν ενεργό στέλεχος του ΑΚΕΛ.
Στην ημερίδα μίλησαν, επίσης, μεταξύ άλλων οι καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κύπρου, Στέλιος Περάκης και Πέτρος Παπαπολυβίου και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου