Νέες προεκλογικές αντιπαραθέσεις πρόκειται να προκαλέσει η αυριανή, επίσημη δημοσιοποίηση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται σε αυτό –μεταξύ άλλων – δεσμεύσεις για μεγαλύτερο κράτος μέσα από το «πάγωμα» ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, κρατικοποίηση του ΟΤΕ αλλά και τραπεζών, σταδιακές αυξήσεις μισθών και συντάξεων (!) αλλά και νέο φορολογικό σύστημα.
Ειδικότερα, περιλαμβάνεται ειδικό σχέδιο με το οποίο το κράτος θα επανακτήσει τον έλεγχο στρατηγικών τομέων της οικονομίας (π.χ. ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.). Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί για τη στασιμότητα στις αποκρατικοποιήσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφεται ως αδιαπραγμάτευτος στόχος ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΥΔΑΠ, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, άρα και η κατάργηση του ειδικού ταμείου αποκρατικοποιήσεων που έχει συσταθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι επομένως λογικό να ζητούνται από την αυριανή παρουσίαση και τους ιθύνοντες της Κουμουνδούρου να εξηγήσουν με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να επανακρατικοποιήσουν επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ.
Επιπλέον, στην αυριανή παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να περιμένουμε μέτρα υπέρ της αναδιανομής του πλούτου αλλά και εξειδίκευση της δέσμευσης για νέο φορολογικό πρόγραμμα, με την ελπίδα ότι θα απαντηθούν τα ερωτήματα που προέκυψαν από δημόσιες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη. Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι θα γίνει λόγος για άμεση κατάργηση των «χαρατσιών» (όπως αυτό που επιβλήθηκε μέσα από το λογαριασμό της ΔΕΗ) σε μικρομεσαία και χαμηλά εισοδήματα, όπως και για άμεση αποκατάσταση του κατώτατου μισθού μέσα από μέτρα όπως η επαναφορά της μετενέργειας, του θεσμού της διαιτησίας και των συλλογικών συμβάσεων.
Έχουν ενδιαφέρον οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να διευκρινίσει ότι δεν είναι αντίθετο με το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (με κοινές μετοχές και ψήφο), καθώς αυτή η πορεία οδηγεί στην κρατικοποίηση των τραπεζών. Αγνωστο είναι πώς θα τοποθετηθούν στο επόμενο βήμα, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα προβλέπεται μετά την κρατικοποίηση και την εξυγίανση των τραπεζών και πάλι η ιδιωτικοποίησή τους.
Οπως είναι φυσικό, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί αλλεπάλληλες και επίμονες ερωτήσεις (και είναι προετοιμασμένη για αυτό) ώστε να ξεκαθαρίζουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρόθεση αναστολής πληρωμών προς το εξωτερικό, μονομερείς ενέργειες από την επόμενη κυβέρνηση κ.λπ. Ενδιαφέρον βεβαίως παρουσιάζει και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πώς θα αντιδράσει αν το οικονομικό του πρόγραμμα δεν γίνει αποδεκτό από τους δανειστές της χώρας και πολύ περισσότερο αν κληθεί να διαχειριστεί απειλές περί διακοπής της δανειοδότησης.
(Γιάννης Καμπουράκης στον ΕΤ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου