Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ευρωζώνη και ΔΝΤ Θέλουν Ειρήνη, προετοιμάζονται για Πόλεμο

Σοφία Βούλτεψη


Σε πυρετό προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη βρίσκονται ακόμη και εκείνοι που διαφωνούν με μια τέτοια προοπτική ή την απεύχονται ή πιστεύουν ότι το κόστος της θα είναι μεγάλο για όλους.

Η πληροφορία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ’ς, σύμφωνα με την οποία η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup έχει ζητήσει από κάθε κράτος-μέλος της ευρωζώνης να προετοιμάσει ένα σχέδιο ανάγκης και αντιμετώπισης των συνεπειών της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έπεσε χθες σαν βόμβα και αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα των πολλών σχετικών δηλώσεων. 



Την είδηση έδωσαν στο πρακτορείο δύο αξιωματούχοι της ευρωζώνης που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, ένας εκ των οποίων έσπευσε να προσθέσει πως «τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο ευρωζώνης από το φόβο μήπως διαρρεύσει».

Από την πλευρά του, το Ρόιτερ’ς υποστηρίζει πως είδε σημειώσεις από αξιωματούχους ενός κράτους-μέλους στις οποίες περιγράφονται κάποια από τα μέτρα που θα έπρεπε να εξεταστούν. 

Χθες και ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία αναφέρθηκε στους κινδύνους που ενδεχομένως εγκυμονεί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, την οποία αποκάλεσε «επικίνδυνη οδό».

«Αυτό που λέμε είναι "μην στέλνετε στην Ελλάδα σήματα για το πώς να βγει από το ευρώ, αλλά ας της απευθύνουμε μάλλον μηνύματα για το πώς να βγει από την κρίση της"», είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού, ενώ ζήτησε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα «να συνεχίσει να στηρίζεται στις πολλές και δύσκολες προσαρμογές που έχει πραγματοποιήσει ως τώρα».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανχελ Γκουρία, κατά κάποιον τρόπο είναι «η εύκολη λύση, αλλά από μια άλλη πλευρά είναι η πιο επικίνδυνη και η λιγότερο γνωστή». 

Από την πλευρά της και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανήλθε χθες με ακόμη πιο ξεκάθαρη δήλωση, λέγοντας πως «η συμμετοχή στο ευρώ έχει ένα τίμημα».

Όπως είπε, «η συμμετοχή στην ευρωζώνη έχει ένα τίμημα. Ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Υπάρχουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν, φορολογικά έσοδα που πρέπει να εισπραχθούν, και αυτό έχει ένα τίμημα», ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο της εγκατάλειψης της πολιτικής λιτότητας και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι ευχάριστη για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πως ωστόσο ο Οργανισμός «προετοιμάζεται για όλες τις καταστάσεις».

Άφησε ανοιχτό, όμως, και το ενδεχόμενο μιας εναλλακτικής επιλογής:

«Μπορεί τα μέλη της ευρωζώνης να είναι διατεθειμένα να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια -και ίσως και να επιμηκύνουν τη χρονική της διάρκεια- προς την Ελλάδα γιατί θεωρούν την ακεραιότητα της ευρωζώνης αρκετά αποδοτική, ώστε να δικαιολογείται μια επιπλέον επένδυση. Είναι και αυτό μία επιλογή», ανέφερε.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου η Λαγκάρντ παρατήρησε ότι «είναι παράλογο να αποπέμπουν τα κόμματα που είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη και την ίδια στιγμή να λένε "θέλουμε να ανήκουμε στη ευρωζώνη και να έχουμε ως νόμισμα το ευρώ"». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου