Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Λόγω κυβερνητικής αστάθειας Μάχη για να κρατηθούμε στο τραπέζι της ΕΕ

Σοφία Βούλτεψη


Αγώνα για να παραμείνει στο τραπέζι των συζητήσεων και διαβουλεύσεων της ΕΕ δίνει και σήμερα η Ελλάδα, μέσα σε ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον και εν μέσω προειδοποιήσεων που αναμένεται να κορυφωθούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. 

Ήδη από το Βερολίνο τα μηνύματα για το ευρωομόλογο είναι αρνητικά, ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν πως δεν βλέπουν κανένα λόγο για να συζητηθεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ούτε και νέοι τρόποι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους. 

Είναι σαφές πως αν η Ελλάδα διέθετε κυβέρνηση και δεν όδευε ξανά σε εκλογές, οι συζητήσεις θα γίνονταν επί διαφορετικής και σταθερότερης βάσης. 



Η αστάθεια, καθώς και η «επίθεση Τσίπρα» στην Ευρώπη, επιδεινώνουν το σκηνικό, ενώ υπάρχει άμεσος κίνδυνος η Ευρώπη να συζητά θέματα σταθεροποίησης της οικονομίας και ανάπτυξης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την Ελλάδα. 

Την ίδια ώρα, ως τα μέσα του 2013 αναμένεται να συνεχιστεί η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για το Μάιο, ενώ εκτιμάται ότι τα μέτρα λιτότητας μπορεί να περιορίσουν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. 

Συγκεκριμένα ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί έως τα μέσα του 2013 κυρίως λόγω της απαιτούμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ η ανάπτυξη μπορεί να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο το 2013. 

Προβλέπει επίσης συρρίκνωση 5,3% της οικονομίας φέτος μετά από ύφεση 6,9% το 2011. Η Τράπεζα της Ελλάδος και η Κομισιόν προβλέπουν συρρίκνωση 5,0% και 4,7% αντίστοιχα για το 2012. 

Αν και εκτιμάται ότι θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2013, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε για το σύνολο του έτους συρρίκνωση 1,3%. 

Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 21,2% φέτος και να εκτοξευθεί στο 21,6% το 2013. Η Κομισιόν προβλέπει 19,7% και 19,6% αντίστοιχα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στο 6,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 7,6% που αναμένεται το 2012. 

Αναφορικά με τους κινδύνους, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ελλήνων για τα μέτρα λιτότητας μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Πιθανόν περαιτέρω αποδυνάμωση των ήδη περιορισμένων δυνατοτήτων των τραπεζών να στηρίξουν την ανάπτυξη αποτελεί επίσης μεγάλο κίνδυνο για τις προοπτικές», σημειώνει ο Οργανισμός. 

Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Pier Carlo Padoan, απηύθυνε έκκληση προς την Ελλάδα να τηρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε με τους δανειστές της. 

«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει - και τονίζω να εφαρμόσει - το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και τις άλλες χώρες», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters. 

Τόνισε ότι «η παραμονή στο ευρώ θα κοστίσει, αλλά η έξοδος από το ευρώ θα κοστίσει περισσότερο για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες». 

Νέα προειδοποίηση προς την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής απηύθυνε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για τη χώρα». 

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια συζήτησης εν όψει του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. ο Ρεν διαβεβαίωσε πάντως ότι η Ένωση επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και του ευρώ. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, τόσο ο ίδιος, όσο και η Επιτροπή θέλουν την Ελλάδα να παραμείνει μέλος του ευρώ, αρκεί να διατηρήσει η Αθήνα την αποφασιστικότητα της για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. 

Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα έζησε για πολλά χρόνια «πέραν από τις δυνατότητες της», αλλά «εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της, όχι μόνον με την άνευ προηγουμένου οικονομική βοήθεια, που αντιστοιχεί σε 33.000 ευρώ ανά Έλληνα πολίτη, αλλά και την τεχνική μας βοήθεια, στο τομέα της πάταξης φοροδιαφυγής». 

Την ανάγκη να προκύψει από τις ελληνικές εκλογές μία κυβέρνηση που θα μπορεί να εγγυηθεί την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνς Σβόμποντα. 

Παραδέχθηκε πάντως ότι τα όσα επέβαλε το μνημόνιο είναι άδικα, τουλάχιστον σ' ότι αφορά τον κοινωνικό τομέα, αλλά όπως σημείωσε, σ' αυτό το επίπεδο υπάρχουν δυνατότητες ελάφρυνσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου