Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Η απομάκρυνση του Μέργου και του Αθανασόπουλου δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία

Φωτο: "Έθνος"

Όποιος ξέρει τον Σαμαρά κι όποιος γνώριζε τι γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ θα καταλάβαινε ότι οι «παραιτήσεις» τους ήταν θέμα χρόνου. Αν θέλετε, λύθηκαν τα χέρια της κυβέρνησης με την άσκηση ποινικής δίωξης για το δ.σ. της ΔΕΗ, την οποία επικαλέστηκαν οι δύο «παραιτηθέντες» για να φύγουν. Και φυσικά ουδεμιά προσπάθεια έγινε από την πλευρά του Μαξίμου ή του Στουρνάρα να μεταπειστούν. Ο καθένας πήγε στον πάγκο του, κι όπως ξέρουμε από το ποδόσφαιρο, υπάρχουν και καλύτεροι για να καλύψουν τις κενές θέσεις.

Επειδή, όμως, διάφοροι επαΐοντες του διαδικτύου, αυτοί που τα ξέρουν όλα αλλά στην ουσία δεν γνωρίζουν τίποτε ή εκείνοι που «εκτελούν συμβόλαια» (ξέρουν αυτοί) έχουν γράψει διάφορα απίθανα και ταυτόχρονα ανόητα, πρέπει να πούμε τα εξής:
1. Η απόφαση της καρατόμησης των δύο στελεχών είναι η αρχή. Ο Σαμαράς έστειλε ένα μήνυμα που κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει, ούτε καν υπουργός. Κι επειδή δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός, ας έχουν οι ενδιαφερόμενοι υπουργοί και τα στελέχη της κρατικής μηχανής το νου τους. Η απομάκρυνση Μέργου και Αθανασόπουλου κρατά μια πόρτα ορθάνοιχτη, όχι για να μπαίνουν, αλλά για να βγαίνουν. Ο πρωθυπουργός μπορεί να ανέχεται, να περιμένει, να δίνει ευκαιρίες, αλλά είναι να μην τα πάρει «στο κρανίο». Και σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, πάει σπίτι του.
2. Υπάρχουν πολλά στελέχη της κυβέρνησης κι όχι μόνο που ενδιαφέρονται για την προσωπική τους προβολή, για την υστεροφημία τους, το κομματικό τους ακροατήριο. Και δεν εννοούμε μόνο Νεοδημοκράτες διότι και από τους άλλους υπάρχουν σοβαρά παράπονα. Όσοι λοιπόν πιστεύουν ότι έχουν μόνιμη καρέκλα στο υπουργικό ή σε κάποια καίρια θέση στην κρατική μηχανή θα πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψή τους.
3. Κάποιοι από το απόγευμα του Σαββάτου προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα στην κυβέρνηση και φαντασιώνονται ρήγμα στις σχέσεις του Σαμαρά με τον Στουρνάρα. Πότε γράφουν ότι οι παραιτηθέντες είναι άνθρωποι του υπουργού που τους έφαγε ο Σαμαράς χωρίς να τον ρωτήσει, πότε τους χρεώνουν στο Μαξίμου. Αστειότητες και γέλια μέχρι δακρύων. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στην κυβέρνηση, παρά μόνο οι «κοιμισμένοι» και «λουφαδόροι» που πλέον πρέπει να αισθάνονται περισσότερο ανασφαλείς.
4. Και ο Μέργος και ο Αθανασόπουλος μέσα σε λίγους μήνες είχαν δημιουργήσει περισσότερους εχθρούς παρά φίλους. Μπορεί να έφταιγε και το παρελθόν τους, όμως, και οι δυο τους ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Ο γενικός γραμματέας δεν είχε ουσιαστικά επαφή με την ηγεσία του υπουργείου, ειδικά από τότε που είπε το μνημειώδες για τον κατώτατο μισθό. Ο δε Αθανασόπουλος είχε πολύ κακές σχέσεις με το υπουργείο Οικονομικών αλλά και με άλλους φορείς, όπως για παράδειγμα με την εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.» η οποία προετοίμασε τη μελέτη για το Ελληνικό. Για να μην πούμε ότι επιχειρήθηκε η αυτονόμηση του ΤΑΙΠΕΔ, να δημιουργηθεί δηλαδή ένα κράτος εν κράτει, κάτι που δεν άρεσε σε κανέναν αρμόδιο υπουργό, αλλά και στο Μαξίμου. Ήταν, λοιπόν θέμα χρόνου το διαζύγιο λόγω … ασυμφωνίας χαρακτήρων. Άλλωστε, η αναποτελεσματικότητα του Ταμείου ήταν η σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε.
5. Τέλος, ας μην ξεχνάμε και κάτι άλλο. Μάνατζερς είναι οι άνθρωποι, τεχνοκράτες που πάνε σε μια δουλειά κι αν δεν την κάνουν παίρνουν την άγουσα για τα αποδυτήρια. Γιατί μας παραξενεύει που ο προπονητής Αντώνης είδε ότι η ομάδα δεν τραβάει και έκανε αλλαγές για να σώσει το παιχνίδι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου