Στο δόγμα «απολύσεις για τις απολύσεις» κινούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης, οι οποίοι συνεχίζουν να κρατούν αδιάλλακτη στάση στο μείζον, όπως αναδεικνύεται πλέον, θέμα των ημερών για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Σήμερα το πρωί τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα συζητήσουν με Έλληνες αξιωματούχους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για όλα τα διαρθρωτικά ορόσημα του Μαρτίου. Δηλαδή, τα οργανογράμματα των υπουργείων, τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013 και το ενδεχόμενο άμεσων αποχωρήσεων από το Δημόσιο. Παράλληλα, στα… σκαριά βρίσκεται και το νέο τετ α τετ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκημε τους εκπροσώπους της Τριμερούς, με στόχο όλες οι αποφάσεις για το Δημόσιο να έχουν «κλειδώσει» έως τη στιγμή που η Τρόικα θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Τα επιχειρήματα
«Το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει σε περίπτωση απολύσεων και, μάλιστα, «τυφλών» από το Δημόσιο είναι μηδαμινό. Ουσιαστικά, αυτοί που επιμένουν για “εδώ και τώρα αποχωρήσεις” είναι οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Θεωρούν πως απαιτούνται απολύσεις για να σταλεί το μήνυμα ότι έσπασε το ταμπού της μονιμότητας. Επίσης, σημειώνουν ότι μέσω των απολύσεων θα προκύψει και ανανέωση ανθρωπίνου δυναμικού στο Δημόσιο, το οποίο τώρα κρίνουν πως είναι γηράσκον», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο» παράγοντας που συμμετέχει στις συζητήσεις με την Τρόικα.
Οι «12.500»
Στα χέρια της Τριμερούς βρίσκονται ήδη οι «πηγές» από τις οποίες θα προκύψει η «δεξαμενή» των 12.500 εργαζομένων που θα πρέπει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας μας, να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στον Ιούνιο. Αυτοί θα προέρχονται:
* Από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, που θα συρρικνώσουν γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία και κατ’ επέκταση θέσεις απασχόλησης. Στο στενό πυρήνα του Δημοσίου απασχολούνται περίπου 55.000 άτομα, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 2.000 θα περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
* Από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου.
* Από την αξιολόγηση των φορέων κάτω από τη γενική κυβέρνηση, όπως τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι περιφέρειες, οι δήμοι και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Συγκεκριμένο πλάνο
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επαναφέρουν και σήμερα στο προσκήνιο την απαίτηση για ακριβές πλάνο του ανθρώπινου δυναμικού προς διαθεσιμότητα, αλλά και το ποσοστό στο οποίο θα φτάσουν οι απολύσεις επί της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2014. Επίσης, θα παραμείνουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σταθεροί στο αίτημα για συγκεκριμένους αριθμούς εργαζομένων που θα περνούν ανά μήνα σε κινητικότητα ή υποχρεωτικές αποχωρήσεις. Όλα αυτά, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.
Στο στόχαστρο
Στην περίπτωση που οι τροϊκανοί εμμείνουν στην αδιάλλακτη στάση για… εδώ και τώρα απολύσεις προσωπικού, τότε πρώτοι στο στόχαστρο θα μπουν οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που θα δουν τις θέσεις τους να καταργούνται. Πρόκειται για περίπου 54.000 άτομα σε ολόκληρο το φάσμα του στενού «πυρήνα» του Δημοσίου, του ευρύτερου τομέα, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και των Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων θεωρείται πιο… προσπελάσιμη να βρεθεί κοντά στην… έξοδο, καθώς δεν καλύπτεται, ουσιαστικά, από τη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας όπως οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε εξέλιξη βρίσκεται και η άτυπη διαμεσολάβηση από τον επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, για το ζήτημα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων. Ο κ. Ράιχενμπαχ συνεχίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το «μασάζ» προς τους εκπροσώπους της Τριμερούς, προκειμένου να αποφευχθούν οι «τυφλές» απολύσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν θρυαλλίδα για τον κλυδωνισμό της τρικομματικής κυβέρνησης.
Δημήτρης Γκάτσιος, στον “Ελεύθερο Τύπο”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου