Εξετάσεις το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, στην ύλη της τάξης τους και σε θέματα που θα αξιολογούν κυρίως τις δεξιότητές τους στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά θα δώσουν οι μαθητές που θέλουν να φοιτήσουν στην Α΄ τάξη των Πρότυπων-Πειραματικών Γυμνασίων και Λυκείων το 2013-2014. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας έκανε δεκτή την πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, να γίνουν οι σχετικές εξετάσεις, όπως προβλέπει ο νόμος 3966 του 2011. Πιο συγκεκριμένα:
- Οι εξετάσεις θα γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
- Οι υποψήφιοι μαθητές θα εξετασθούν στη Γλώσσα - Κατανόηση Κειμένου και τα Μαθηματικά, ενώ δεν θα εξετασθούν στις Φυσικές Επιστήμες (συζητήθηκε αλλά δεν προκρίθηκε, προς το παρόν τουλάχιστον).
- Η εξέταση θα έχει στόχο να κρίνει τις δεξιότητες των μαθητών. Δηλαδή, οι μαθητές θα εξετασθούν σε θέματα από την ύλη που διδάχθηκαν στο σχολείο τους, όμως δεν θα πρέπει να προετοιμασθούν καθώς τα θέματα θα υιοθετούν τη φιλοσοφία εκείνων του διαγωνισμού PISA του ΟΟΣΑ. Ο διαγωνισμός του ΟΟΣΑ μετρά τις δεξιότητες και την κριτική ικανότητα των μαθητών και στο πλαίσιο αυτό τα θέματά του είναι συνδυαστικά και άρα δεν επιτυγχάνουν οι μαθητές που έχουν παπαγαλίσει την ύλη.
- Για τους αποφοίτους Δημοτικού που επιθυμούν να φοιτήσουν στην Α΄ Γυμνασίου ενός Πρότυπου-Πειραματικού Σχολείου τα θέματα θα επιλεγούν από το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΕΣ) κάθε σχολείου.
- Για τους αποφοίτους Γυμνασίου που στοχεύουν στην Α΄ Λυκείου ενός Πρότυπου-Πειραματικού Σχολείου τα θέματα θα επιλεγούν από Επιτροπή κεντρικά για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εξέτασης. Ως προς τη διαδικασία θα ακολουθηθεί εκείνη των πανελλαδικών εξετάσεων (αποστολή θεμάτων λίγη ώρα πριν από την έναρξη της εξέτασης, καλυμμένα τετράδια υποψηφίων κ.λπ.).
Για το θέμα, πάντως, γονείς ζητούν να μη γίνουν εξετάσεις για το 2013-2014, αλλά οι απόφοιτοι Πρότυπων-Πειραματικών Δημοτικών και Γυμνασίων να εισαχθούν αυτόματα, χωρίς εξετάσεις, στην επόμενη βαθμίδα των Πρότυπων-Πειραματικών Σχολείων. Το επιχείρημά τους είναι ότι οι μαθητές δεν έχουν χρόνο να προετοιμασθούν για τις εξετάσεις. Ομως το αντεπιχείρημα είναι ότι η φιλοσοφία των εξετάσεων υπαγορεύει δοκιμασία χωρίς προετοιμασία (και όχι κατά τα πρότυπα της παπαγαλίας, που έχει συνηθίσει το ελληνικό σχολείο), ενώ τα παιδιά θα κριθούν με βάση την ύλη που έχουν διδαχθεί στο σχολείο.
Του Αποστολου Λακασα
http://news.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου