Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Τελεσίγραφο της τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο


Σοκ στο Δημόσιο με τη σφραγίδα της τρόικας η οποία απαιτεί απολύσεις εδώ και τώρα δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το τελεσίγραφο που στέλνουν οι τροϊκανοί, η Αθήνα πρέπει να αποδείξει ότι έχει βάλει τις βάσεις για την απομάκρυνση 25.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος της χρονιάς, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για τη δόση των 2,8 δις ευρώ αλλά και για την ομαλή ροή των υπόλοιπων χρημάτων του δανείου.
Στην τρόικα πιστεύουν ότι η Ελλάδα τους… κοροϊδεύει αφού μετά το φιάσκο της εφεδρείας επί υπουργίας Ρέππα, είναι δεδομένο και το φιάσκο της διαθεσιμότητας επί υπουργίας Μανιτάκη. Η Ελλάδα είχε υποσχεθεί να απομακρυνθούν από το Δημόσιο 2.000 υπάλληλοι με το 75% των αποδοχών τους για ένα χρόνο και στη συνέχεια ορισμένοι από αυτούς να επαναπροσληφθούν.
Ακόμη και αυτό το σχέδιο έχει βουλιάξει και πλέον η τρόικα απαιτεί απολύσεις. Σύμφωνα με τα όσα γράφει το «Έθνος της Κυριακής»”Πηγές της Κομισιόν καθιστούν σαφές ότι η εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ και η πρόοδος θα συνυπολογίζεται στην ομαλή ροή της χρηματοδότησης στο πλαίσιο των επόμενων δόσεων. Στις Βρυξέλλες εκφράζεται έντονη ανησυχία για την καθυστέρηση που σημειώνεται στο πρόγραμμα και διαμηνύεται ότι οι ελεγκτές αναμένουν άμεσα συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την αποφασιστική προώθησή του. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι από το περιεχόμενο των απαντήσεων της Αθήνας θα εξαρτηθεί η ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας, αρχικά σε τεχνικό επίπεδο, η οποία τοποθετείται για τα τέλη Φεβρουαρίου.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κινείται στην κόψη του ξυραφιού, καθώς οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δημιουργούν τον κίνδυνο να υπάρξουν αστοχίες στον προγραμματισμό, οι οποίες θα κοστίσουν χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.
Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 υπάλληλοι το 2013, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα επιστρέψει στις θέσεις του και θα απολυθεί. Δεν έχει προσδιοριστεί ο τελικός αριθμός των στοχευμένων αποχωρήσεων και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος των 25.000 υπαλλήλων θα έχει μετακινηθεί σε άλλες θέσεις πριν από το πέρας του δωδεκάμηνου της διαθεσιμότητας, που για ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων υπαλλήλων η κρίσιμη φάση που θα τίθενται εκτός δημοσίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014.
Στους υπολογισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να αποτελέσουν οι επίορκοι και οι «κοπανατζήδες» την κρίσιμη μάζα των απολύσεων, χωρίς όμως να γνωρίζουν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός τους. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόνο 892 περιπτώσεις με βαριά πειθαρχικά αδικήματα και ο ρυθμός απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών στο Δημόσιο κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Τελεσίγραφο στην Αθήνα στέλνει η Κομισιόν για το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκεται σε «νεκρό σημείο» και δηλώνει έτοιμη να απαιτήσει άμεσες απολύσεις.
Πηγές της Κομισιόν καθιστούν σαφές ότι η εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ και η πρόοδος θα συνυπολογίζεται στην ομαλή ροή της χρηματοδότησης στο πλαίσιο των επόμενων δόσεων.
Στις Βρυξέλλες εκφράζεται έντονη ανησυχία για την καθυστέρηση που σημειώνεται στο πρόγραμμα και διαμηνύεται ότι οι ελεγκτές αναμένουν άμεσα συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την αποφασιστική προώθησή του. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι από το περιεχόμενο των απαντήσεων της Αθήνας θα εξαρτηθεί η ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας, αρχικά σε τεχνικό επίπεδο, η οποία τοποθετείται για τα τέλη Φεβρουαρίου.
Πηγές της Κομισιόν επισημαίνουν ότι πλέον βρίσκεται στον αέρα ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε ότι όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα θα καλύψουν στη συνέχεια κενές θέσεις που θα προκύψουν από τη συνταξιοδότηση συναδέλφων τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τελικά είναι αναπόφευκτο υπάλληλοι από τη δεξαμενή των 25.000 να απολυθούν οριστικά μετά την παρέλευση της διαθεσιμότητας.
Επίσης, αμφισβητούνται οι σχεδιασμοί για το μετακινούμενο προσωπικό που θα παρέμενε έως έναν χρόνο με μειωμένο μισθό με στόχο την αναζήτηση νέας εργασίας και επανεκπαίδευσης προς τον ιδιωτικό τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου