Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Υπ. Παιδείας: Αυξάνονται τα ωράρια δασκάλων και καθηγητών, μειώνονται οι προσλήψεις


Ασφυξία σε σχολεία, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ προκαλεί το νέο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε χθες η Βουλή. Στη λαιμητόμο μπαίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών και μονίμων όλων των βαθμίδων. Δεύτερο και τρίτο κύμα συγχωνεύσεων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ πριν ακόμη ξεσπάσει το πρώτο με τον κωδικό «Αθηνά», προϋπολογίστηκε από το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο. Διαδοχικά κύματα μείωσης των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές σχεδόν μηδενίζουν τις θέσεις μέχρι το 2016.
Πάνω από το μισό κόβονται οι πιστώσεις για αναπληρωτές στα σχολεία από τον επόμενο Σεπτέμβριο, ενώ μηδενίζονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Υπολογίζεται ότι στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα διατεθούν λιγότερες από 4.000 πιστώσεις -έναντι 12.500 φέτος- αριθμός που δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των κενών που δημιουργούν οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, οι οποίες αυτή τη χρονιά έχουν ξεπεράσει τις 5.000. Τουλάχιστον άλλες τόσες αποχωρήσεις αναμένονται τη νέα χρονιά.

Το Μεσοπρόθεσμο που είναι ήδη νόμος αποκαλύπτει ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για την αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας του εκπαιδευτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων προχωρά ακάθεκτος, παρά την καθησυχαστική δήλωση του 
Κ. Αρβανιτόπουλου την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν είναι της ώρας». Οπως φαίνεται στον πίνακα που περιλαμβάνεται στο κείμενο του νόμου, η μείωση αναπληρωτών καθηγητών συνδυάζεται με «αύξηση ωρών διδασκαλίας» για να εξοικονομηθούν 41,2 εκατ. ευρώ το 2013 και άλλα 61,8 εκατ. ευρώ το 2014, σύνολο 103 εκατ. ευρώ. Η χρονιά του σοκ θα είναι η επόμενη, για την οποία υπερδιπλασιάστηκε η περικοπή της σχετικής δαπάνης. Το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε στον ίδιο κωδικό 32 εκατ. ευρώ για το 2014, ποσό που εκτοξεύτηκε από το νέο Μεσοπρόθεσμο στα 61,8 εκατ. ευρώ.
Με το ίδιο κοφτερό μαχαίρι κόπηκε και η αντίστοιχη δαπάνη για το έκτακτο προσωπικό της ανώτατης εκπαίδευσης. Το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε για το 2014 εξοικονόμηση από τις προσλήψεις εκτάκτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ποσού 5 εκατ. ευρώ, το οποίο απογειώθηκε στο νέο Μεσοπρόθεσμο αγγίζοντας τα 13 εκατ. ευρώ. Οπως συζητείται ευρέως, η εκπαίδευση έχει επιλεγεί ως βασική δεξαμενή του μέτρου της διαθεσιμότητας, με περίπου 180.000 εκπαιδευτικό προσωπικό, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο κλάδο του Δημοσίου.

Συνολικά περικόπτονται κατά 14,2% οι δαπάνες εκπαίδευσης
 του υπουργείου Παιδείας. Το 2016 οι πραγματικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού για την εκπαίδευση θα έχουν κατρακυλήσει στο 2,15% επί του ΑΕΠ. Μια πρόγευση για το τι έρχεται στα σχολεία του χρόνου προσέφερε η φετινή χρονιά. Οι πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών δεν έφθασαν για να καλυφθούν περίπου 1.600 θέσεις καθηγητών, οι οποίες παραμένουν κενές μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί περισσότερες από 32.000 ώρες, οι οποίες αντιστοιχούν και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ιδίως των Επαγγελματικών Λυκείων, στα οποία οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν εισαγωγικές αδίδακτοι.

Ετσι χτίστηκε η «φυλακή» του υπουργού Παιδείας, ο οποίος είναι αναγκασμένος να διασχίσει με δεμένα τα χέρια από την Τρόικα τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η «Αθηνά» και να προχωρήσει σε μαζικές συγχωνεύσεις. Οπως ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους επιτελικά στελέχη του υπουργείου Παιδείας, «δεν υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε πίσω γιατί, ιδίως τα ΤΕΙ που λειτουργούν με έκτακτο προσωπικό σε ποσοστό πάνω από 50%, θα καταρρεύσουν. Απλώς του χρόνου δεν θα έχουμε καθηγητές να διδάξουν».
 
Η συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης θα γίνει σε τρεις φάσεις, το 2013, το ’14 και το ’15, με πρόβλεψη να εξοικονομηθούν συνολικά 67,4 εκατ. ευρώ. Με βάση τα νούμερα, η αγριότερη φάση των συγχωνεύσεων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναμένεται το 2014, χρονιά κατά την οποία προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν 33,5 εκατ. ευρώ έναντι 24,3 εκατ. ευρώ το 2013 και 9,6 εκατ. ευρώ το 2015.
Το υπουργείο Παιδείας συνέχισε χθες την προσπάθεια κατευνασμού των σφοδρών αντιδράσεων εναντίον της «Αθηνάς», αναρτώντας στην επίσημη ιστοσελίδα του κείμενο ερωτήσεων με καθησυχαστικές απαντήσεις. Για πρώτη φορά ομολογείται επισήμως ότι, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» σε αναλυτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του την περασμένη Πέμπτη, «συνολικά 31.528 ενεργοί φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ τα οποία ‘‘μετακινούνται’’ από τη σημερινή τους έδρα». Το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει -η εκτίμησή του ελέγχεται ως αυθαίρετη- ότι από τους 31.528 φοιτητές «το 15% θα έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του μέχρι τον Σεπτέμβριο». Συνεπώς, συμπεραίνει, «από το σύνολο των 250.000 ενεργών φοιτητών θα απαιτηθεί η μετακίνηση περίπου 18.000 φοιτητών και αυτή εντός των Περιφερειών που σήμερα φοιτούν. Δηλαδή, από τα Γρεβενά στην Καστοριά και από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες ή από την Αμαλιάδα στη Πάτρα».

Το υπουργείο επαναλαμβάνει τις διαβεβαιώσεις του ότι οι μετακινήσεις των φοιτητών θα επιδοτηθούν «με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, τα οποία θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα», καθώς και ότι η συνολική μείωση των εισακτέων της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς δεν θα υπερβεί το 4%. Αναλυτικά, αναφέρει χωρίς να προσδιορίζει νούμερα ότι στα Πανεπιστήμια οι εισακτέοι αυξάνονται στο 2ο, το 4ο και το 5ο πεδίο, μένει σταθερός ο αριθμός τους στο 3ο πεδίο των Ιατρικών ενώ μειώνεται στο 1ο πεδίο. Αντίστοιχα, στα ΤΕΙ αναφέρεται ότι οι θέσεις θα διατηρηθούν σταθερές στο 2ο και το 3ο πεδίο, ενώ μειώνονται στα υπόλοιπα (1ο, 4ο και 5ο). Οι φοιτητές των οποίων το Τμήμα απορροφάται από άλλο διαβεβαιώνεται ότι θα πάρουν το ίδιο πτυχίο και θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, υπό την προϋπόθεση ότι «το Τμήμα που απορροφάται θα αποτελεί κατεύθυνση στο νέο Τμήμα που δημιουργείται». Για διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλεψη. Στους φοιτητές που το Τμήμα τους συγχωνεύεται, ενώ χρωστούν μόνο πτυχιακή ή κάνουν την πρακτική τους, δίνεται η διαβεβαίωση ότι «θα λάβουν το πτυχίο τους με τον τίτλο του (αρχικού) Τμήματος προέλευσής τους - παρά την συγχώνευση του Τμήματος».
Ανασχεδιασμό της «Αθηνάς» με βάση «γενικά και αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε η εφαρμογή του σχεδίου να γίνει με τρόπο που θα αποτραπεί κάθε περιπτωσιολογική ή τοπικιστική λογική», ζήτησε χθες από τον υπουργό Παιδείας κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ.
«Ξεσηκωθείτε», είναι το μήνυμα που απέστειλε χθες στους σπουδαστές με δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας ότι «το σχέδιο ‘‘Αθηνά’’» δεν είναι ένα ακόμα λάθος, αλλά ένα ακόμα καλά μεθοδευμένο βήμα με στόχο την υποβίβαση της Παιδείας στα πλαίσια της πολιτικής του «σοκ και δέος».
ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΝΩΛΗ
 
gmanoli@e-typos.com


Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου