Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Βόμβα Μέρκελ: Κάντε δημοψήφισμα για το ευρώ!


Δεν έχει προηγούμενο αυτό που πρότεινε η Αγκελα Μέρκελ. Στη συνομιλία της με τον Κ. Παπούλια πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν θέλει η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη ή όχι. Το δημοψήφισμα μπορεί να γίνει στις 17 Ιουνίου μαζί με τις εκλογές. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, έχει πολλές ερμηνείες και μη βιαστούν κάποιοι να πουν ότι δικαιώνεται ο Γ. Παπανδρέου που το είχε προτείνει το Νοέμβριο. Διότι από τότε άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την Ελλάδα.
Κατ’ αρχάς η κ. Μέρκελ γνωρίζει ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος δε μπορεί να γίνει στις 17 Ιουνίου. Και γιατί είναι πρακτικά και τεχνικά αδύνατο και γιατί δε μπορεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να αποφασίσει κάτι τόσο κρίσιμο.

Επίσης, το να θέτει η Γερμανίδα καγκελάριος την τύχη της Ελλάδας σε ένα δημοψήφισμα (όπου όλα μπορεί να γίνουν) ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα της εξόδου στη χώρα μας.
Η ουσία είναι ότι επιχειρεί μια κλιμάκωση της πίεσης για να πάρουν οι Έλληνες πολίτες αποφάσεις στις 17 Ιουνίου. Είναι μια ακόμη ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας αφού ουσιαστικά βάζει το ξεκάθαρο δίλημμα ή ψηφίζετε ότι θέλουμε εμείς ή βγαίνετε από το ευρώ. Κι αυτό ασχέτως από την αντιευρωπαϊκή πολιτική του κ. Τσίπρα, είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο αφού χάνεται η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.
Η κ. Μέρκελ ξέρει ότι δημοψήφισμα δε μπορεί να γίνει αλλά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι διλημματικού χαρακτήρα. Ή οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, ή ο Τσίπρας και η έξοδος από το ευρώ.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αν τον περασμένο Νοέμβριο γινόταν  το δημοψήφισμα του Παπανδρέου, θα ήταν διαφορετική η κατάσταση. Όμως, η χρονική συγκυρία δεν ήταν η κατάλληλη καθώς υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες που λένε ότι υπήρχαν γκάλοπ που έδειχναν αβέβαιη την ψήφο του ελληνικού λαού.
Σε κάθε περίπτωση η βόμβα Μέρκελ αλλάζει τα δεδομένα αφού πρόκειται για απροκάλυπτη παρέμβαση αλλά και για ωμό εκβιασμό σε ένα κράτος – μέλος της ΕΕ.
Στο κάτω – κάτω ας αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες τι θέλουν, την Ευρώπη ή κάτι άλλο. Οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα είναι δουλειά της ελληνικής δημοκρατίας κι όχι της κ. Μέρκελ που πιθανότατα να έχει την τύχη του κ. Σαρκοζί.
Αναλυτικά η κυβερνητική ανακοίνωση: 
Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς: Α. Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ, Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Βενιζέλο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαρήγα ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο ΓΓ του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Αγκελα Μέρκελ.
Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε ένα το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη. Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Δηλώσεις  πολιτικών αρχηγών
“Ατυχή” χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς την πρόταση Μέρκελ για δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι «Ο Ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ”.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι την επιλογή του ευρώ ο ελληνικός λαός την υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες και κατέληξε: “Δικαιούται, όμως, ο Ελληνικός λαός τον σεβασμό των εταίρων του. Η αποψινή πρόταση της κας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος – και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό – είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον Ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα».
“Η Κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα προτεκτοράτο”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
“Αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο Κος Βενιζέλος και ο Κος Σαμαράς με την στάση τους και τις επιστολές τους. Στις εκλογές της 17 Ιούνη, όμως, ο Ελληνικός λαός θα της δώσει οριστική απάντηση. Θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη”, πρόσθεσε.
Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
Προστίθεται μάλιστα ότι το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη με ασφάλεια και με χειρισμούς που ανακόπτουν την ύφεση και την ανεργία, προστατεύουν τα εισοδήματα, ιδίως τα χαμηλά και μεσαία και δίνουν προοπτική και αισιοδοξία.
Επιπλέον, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι για την ανάγκη να συγκροτηθούν και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας έχουν ληφθεί σαφείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011.
Άρα σημασία έχει αυτές οι πολιτικές εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνουν άμεσα πράξη, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, προστίθεται.
Η κ. Μέρκελ επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες πολίτες, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια η πρόταση για δημοψήφισμα και μάλιστα την ώρα που η χώρα πορεύεται προς εκλογές. «Η κ. Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης αλλάζει», σημειώνεται.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι οι Έλληνες πολίτες θα ψηφίσουν στις εκλογές για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας.
Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για εκβιασμό της Μέρκελ κατά του ελληνικού λάου.
Όπως είπε,  ”το ΚΚΕ απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ. Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι καλεί το λαό με τους δικούς του όρους να οργανώσει την πάλη του και με δική του πρωτοβουλία να βγάλει ο ίδιος την Ελλάδα από την ΕΕ. Θα προχωρήσει έτσι μπροστά με δικό του σχεδιασμό και στόχο, πράγμα που είναι τελείως διαφορετικό από το να την βγάλουν οι άλλοι από την ΕΕ. Γιατί λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους”.
Πάντως, πριν από λίγο,και σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ,έγινε γνωστό ότι το Βερολίνο διαψεύδει τα περί πρότασης δημοψηφίσματος από την Αγκελα Μέρκελ.
Προφανώς,η κ.Μέρκελ παίζει με τις λέξεις πρόταση-σκέψεις και όχι με την ουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου