Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Οι κίνδυνοι πίσω από την επιστροφή στη δραχμή


Σοβαρούς οικονομικούς, κοινωνικούς και εθνικούς κινδύνους εγκυμονεί τυχόν επιστροφή στην δραχμή, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι θεωρούν δεδομένο ότι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, ίσως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα για τις μικρές και μεσαίες χώρες του κόσμου είναι οι πολιτικές συναλλαγματικής σταθερότητας, που ενισχύουν τις επενδύσεις, την αποταμίευση και τον μακροχρόνιο οικονομικό προγραμματισμό.

Οι ονομαστικές υποτιμήσεις δεν είναι υποκατάστατο και δεν επιλύουν τα χρόνια προβλήματα ανταγωνιστικότητας, διαρθρωτικών αδυναμιών και δημοσιονομικής χαλαρότητας μιας οικονομίας, ενώ τείνουν να χαλαρώνουν την πίεση για δημοσιονομική πειθαρχία, διαρθρωτικές αλλαγές και έλεγχο του πληθωρισμού.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στην δραχμή σημαίνει ότι:


-Θα υπάρξουν μεγάλες και αποσταθεροποιητικές υποτιμήσεις λόγω των έντονων πληθωριστικών προσδοκιών, του μικρού αποθέματος συναλλαγματικών διαθεσίμων, του μεγάλου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και άλλα.

-Θα αυξηθεί δραματικά ο πληθωρισμός λόγω της νομισματικής χρηματοδότησης των ελλειμμάτων και των μισθών. Θα πραγματοποιηθεί ένας φαύλος κύκλος αυξήσεων μισθών και τιμών και μοιραία θα πρέπει να γίνει ένας διοικητικός καθορισμός βασικών τιμών και εκτεταμένες διοικητικές παρεμβάσεις στην αγορά.

-Θα θεωρείται η χώρα αφερέγγυα, γεγονός που θα οδηγήσει στον αποκλεισμό μας από τις διεθνείς αγορές και σε σημαντικές δυσκολίες στη χρηματοδότηση του διεθνούς εμπορίου.

-Θα επιβληθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα τόσο στην κίνηση κεφαλαίων όσο και στη χρηματοδότηση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών.

-Θα επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα και οικονομική καχεξία που θα οδηγήσει  σε ραγδαίο περιορισμό της εγχώριας ζήτησης και των ιδιωτικών επενδύσεων.

-Τέλος, θα αυξηθούν οι πιθανότητες να μπει σε κίνδυνο και η Κύπρος εξαιτίας της σημαντικής έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στον ελληνικό κίνδυνο.

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου