Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Σενάρια πολιτικού χάους και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στην Ε.Ε


Η ψήφος τιμωρίας για την πολιτική του Μνημονίου, η ανησυχητική άνοδος της Ακροδεξιάς, αλλά και η επόμενη μέρα στην Ελλάδα που φέρνει αστάθεια και στο βάθος νέες εκλογές, «έπαιξαν» και χθες ψηλά στο διεθνή Τύπο.
Ο πολιτικός χάρτης στην Ευρώπη φαίνεται να αλλάζει, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας, σχολιάζουν οι αναλυτές που σχολίασαν παράλληλα το μήνυμα της κάλπης σε Ελλάδα και Γαλλία.
«Ο πολιτικός κατακερματισμός στην Ελλάδα εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει ή θα αποκλειστεί από την ευρωζώνη», σχολιάζει το περιοδικό «Economist», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και το BBC σχολιάζει πως «η πολιτική αστάθεια εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη». Σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται «πολιτικός σεισμός».

«Η ώρα των εξτρεμιστών έφτασε», προειδοποίησε η «Handelsblatt», η γερμανική οικονομική εφημερίδα, προβλέποντας ότι η ήττα των μνημονιακών κομμάτων στην Ελλάδα θα προκαλέσει «ανεπανάληπτη πολιτική αναταραχή». Η Ελλάδα μπορεί να φέρει πολιτικό χάος στην Ευρώπη γράφει στο κύριο άρθρο της.
«Κακός ελληνικός οιωνός. Και πάλι μαύρα σύννεφα πάνω από την Αθήνα», γράφει χαρακτηριστικά στην ηλεκτρονική της έκδοση η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» που σημειώνει ότι «τα πράγματα ήρθαν τελικά πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν».
«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών είναι αδιάψευστο, η Ελλάδα είπε “όχι” στη λιτότητα», σημειώνει ο απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica», Ετορε Λιβίνι.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το δίκτυο CNN διερωτάται: «Η λιτότητα υπό κατάρρευση;», ενώ αίσθηση προκαλεί το άρθρο γνώμης του Πολ Κρούγκμαν στους «New York Times» με τίτλο «Οι Γάλλοι εξεγείρονται. Οι Έλληνες επίσης. Καιρός ήταν». Ο νομπελίστας οικονομολόγος σημειώνει ότι μία εναλλακτική για την έξοδο από την κρίση -όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν κάποιοι- θα ήταν η διάσπαση της ευρωζώνης και η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα. «Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι, όπως αποδεικνύεται, αποδείχθηκαν σοφότεροι από τους καλύτερους και λαμπρότερους της Ε.Ε.», υπογραμμίζει.
Αμετανόητη η Μέρκελ, αναδίπλωση Σόιμπλε
«Να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να αναλύσει το εκλογικό αποτέλεσμα και να εξετάσει ποια κόμματα μπορούν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα μας. Αναγνώρισε ότι η εφαρμογή της λιτότητας είναι «δύσκολη» αλλά όπως είπε «πρέπει να συνεχιστεί». Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, κάλεσε τα ελληνικά κόμματα να «τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας. Αναμένουμε το σχηματισμό μίας κυβέρνησης συναίνεσης στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Βεστερβέλε. Μια σημαντική εξέλιξη στη Γερμανία πάντως ήταν η στροφή 180 μοιρών του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα των μισθολογικών αυξήσεων που ζητούν τα γερμανικά συνδικάτα. Ο Σόιμπλε δήλωσε πως θα στηρίξει την πρότασή τους γεγονός που ερμηνεύθηκε σαν μία προσπάθεια να διαχειρισθεί τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την απόρριψη της πολιτικής της λιτότητας όπως αυτή εκφράστηκε στις ελληνικές και στις γαλλικές εκλογές.
Νατάσα Παυλοπούλου, Κώστας Πλιάκος, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου