Στην ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη στήριξη από τα πολιτικά κόμματα στην κυβέρνηση που ενδέχεται να προκύψει από τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επέμεινε ο Αντ. Σαμαράς ο οποίος επισήμανε για μια ακόμα φορά πως η στήριξη αυτή είναι απαραίτητη για να είναι βιώσιμο αυτό το κυβερνητικό σχήμα.
Στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Ν.Δ., μετά και την άρνηση του Φώτη Κουβέλη για σύμπραξη σε μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε την πρωτοβουλία και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνήσει και τη γραπτή πρόταση που του έδωσε ο κ. Καμμένος. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. από τις προτάσεις του κ. Καμμένου φαίνεται να υπάρχουν ορισμένα περιθώρια δικής του στήριξης ενός τέτοιου κυβερνητικού σχήματος.
Πληροφορίες, τις οποίες όμως ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έσπευσε να διαψεύσει, θέλουν τον κ. Καμμένο σε περίπτωση που κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον κ. Παπούλια διαπιστωθεί πως η χώρα αντιμετωπίζει υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο εθνικής ασφαλείας, όπως η άμεση και άτακτη χρεοκοπία της χώρας, ο κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος ή ο άμεσος κίνδυνος δυσμενών εξελίξεων στα εθνικά θέματα, να δηλώνει πως το κόμμα του θα παράσχει ανοχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λίγων μηνών στην όποια κυβέρνηση ήθελε να σχηματιστεί από τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καμμένος κατά την τελευταία του συνάντηση με τον κ. Παπούλια έθεσε ως προϋπόθεση να στηρίξει αυτό το κυβερνητικό σχήμα, να ορίσει το κόμμα του την πολιτική ηγεσία για τη θέση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αλλά και τις δύο θέσεις, του αντιπροέδρου και μέλους της ΕΔΕΥ. Στα σενάρια αυτά ο κ. Καμμένος απάντησε άμεσα και μέσω της ιστοσελίδας του τόνισε πως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν διαπραγματεύονται -όπως είπε- με τους υπαλλήλους της Τρόικας. «Ισχύουν μόνο οι 7 προϋποθέσεις και οι δημόσιες τοποθετήσεις μου, δεν συνεργαζόμαστε ποτέ με Βενιζέλο και Σαμαρά, ό,τι λέμε ισχύει για πάντα», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Από το κόμμα του κ. Καμμένου υπενθυμίζουν πως βασική προϋπόθεση για να βρεθεί λύση και να στηρίξει μια κυβέρνηση είναι να υπάρξει μια ουσιαστική ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και των Μνημονίων, επί τη βάσει των αρχών που καθορίζονται στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Επίσημες πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας πάντως που ρωτήθηκαν για τα σενάρια αυτά έσπευσαν να επιβεβαιώσουν πως πράγματι ο κ. Καμμένος κατέθεσε πέραν των 7 προτάσεών του και 3 διαφορετικά σενάρια για τα οποία: Το πρώτο σενάριο έχει να κάνει με την αποδοχή του συνόλου των 7 βασικών πολιτικών θέσεων των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Καμμένος θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση υπό τον όρο να όριζε εκείνος τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στο Invest in Greece, τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας και δύο θέσεις στην Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Στο δεύτερο σενάριο τονίζεται η πρόθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να δώσουν ψήφο ανοχής για λίγους μήνες στην όποια κυβέρνηση σχηματιστεί με τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις εφόσον η χώρα αντιμετωπίζει υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο εθνικής ασφάλειας και υπό την προϋπόθεση ότι θα ορίσει την πολιτική γεσία του υπ. Εθνικής Αμυνας καθώς και τις δύο θέσεις αντιπροέδρου και μέλους στην ΕΔΕΥ χωρίς την αλλαγή του νόμου σύστασής της.
Πρόκειται για το σενάριο σύμφωνα με το οποίο σήμερα θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί λύση. Τοτρίτο σενάριο έχει να κάνει με την περίπτωση που θα υπάρξει ασυμφωνία δημιουργίας κυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Καμμένος ζητά νέες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε αυτή την περίπτωση οι Ανεξάρτητοι Ελληνες απαιτούν το διορισμό υπηρεσιακών υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, τη μη ψήφιση οποιουδήποτε μέτρου σε εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου Μνημονίου και την αναστολή εφαρμογής των ήδη ψηφισάντων.
Ο κ. Καμμένος διέψευσε την ύπαρξη των τριών αυτών σεναρίων, χαρακτηρίζοντας τα έγγραφα ως πλαστογραφημένα διαψεύδοντας έτσι ακόμα και την Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία και επιβεβαίωσε στον «Ε.Τ.» την αυθεντικότητα των τριών προτάσεων. Σε κάθε περίπτωση στη Ν.Δ. εκτιμούν πως ο Κάρολος Παπούλιας θα έχει σήμερα μια τελευταία ευκαιρία για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ακυβερνησίας και γι’ αυτό θα συναντηθεί νωρίτερα κατ’ ιδίαν με τον Πάνο Καμμένο για να διερευνήσει τις προθέσεις του. Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούσαν πως ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αρχικά είχε καταθέσει αυτές τις προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προτάσεις που μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια διέξοδο, τα εσωκομματικά του όμως προβλήματα και οι πιέσεις που δέχτηκε από τα στελέχη του κόμματός του τον οδήγησαν σε αναδίπλωση.
Οσον αφορά το θέμα της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για κυβέρνηση προσωπικοτήτων ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι «σημασία έχει, και εδώ, πόσα κόμματα θα είναι εκείνα τα οποία θα στήριζαν μια τέτοια πρωτοβουλία. Επομένως, πριν πάει κανείς στα πρόσωπα -είναι απόλυτα λογικό αυτό που λέω- θα πρέπει πρώτα να εξετάσει ποιες δυνάμεις θα στήριζαν ένα τέτοιο σχήμα. Και είναι εδραία η πεποίθησή μου ότι πρώτα θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να βρει πολιτικά πρόσωπα και μετά τεχνοκράτες. Βέβαια, σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση σαν τη σημερινή και έκτακτες λύσεις, εκεί που προσφέρονται, πρέπει κανείς να τις δει και να τις εξετάσει».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου