Ένα σενάριο της τελευταίας στιγμής, που παραπέμπει στην επικείμενη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, αυξάνει κατά τι τις αντικειμενικά λιγοστές πιθανότητες συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μία σχετικά διαφοροποιημένη πρόταση από αυτήν που έκανε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με προϋποθέσεις το «πάγωμα» των διαδικασιών του Μνημονίου και την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική, είναι ήδη αντικείμενο επεξεργασίας στα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Σύμφωνα με το σενάριο που προκρίνεται -και για το οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ενημερωθεί και η Προεδρία της Δημοκρατίας- και εφόσον καταλήξει σε αδιέξοδο και η προσπάθεια του Ευ. Βενιζέλου που σήμερα θα πάρει στα χέρια του τη διερευνητική εντολή, θα πέσει στο τραπέζι πρόταση για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, την οποία αναμένεται να στηρίξει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει τη σύνταξη κειμένου στο οποίο θα επιχειρηθεί η κοινή συνισταμένη των προτάσεων που ήδη έχουν κάνει μέχρι σήμερα Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. και Ανεξάρτητοι Ελληνες στη βάση του μηνύματος των εκλογών της 6ης Μαΐου ότι ο ελληνικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία έδειξε ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά όχι το Μνημόνιο. Σκοπός είναι, εφόσον υπάρξει συμφωνία, το κείμενο αυτό να σταλεί στην Ε.Ε. ως βάση συγκρότησης μίας οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά και αρχή νέων διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για αλλαγές στις συμφωνημένες πολιτικές του Μνημονίου 2.
Εκτιμάται ότι μία τέτοια κίνηση, και κυρίως η σύνταξη ενός κειμένου που θα ζητά εγγράφως ριζικές αλλαγές στο Μνημόνιο, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ώστε να συμφωνήσει στη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης που θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και έργο να επαναδιαπραγματευτεί βασικές πολιτικές του Μνημονίου. Και, παράλληλα, θα αποτελέσει και ένα μήνυμα προς την Ε.Ε. για τους όρους για τους οποίους μπορεί να αποφευχθούν η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και οι επαναληπτικές εκλογές.
Έγκυρες πηγές εκτιμούν ότι μία τέτοια πρωτοβουλία θα στηρίξουν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ., αποδέχονται πάντως ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τη στάση που θα τηρήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Σημειώνεται ότι εκτός πρότασης, που βασικός της στόχος θα είναι η συγκέντρωση των πολιτικών δυνάμεων γύρω από το διπλό στόχο «παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ – αλλαγές στο Μνημόνιο μετά από επαναδιαπραγμάτευση», θα παραμείνουν -για διαφορετικούς λόγους το καθένα- το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Σημείο – «κλειδί» θεωρείται ότι αποτελεί η προϋπόθεση που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ από χθες για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, δηλαδή το «πάγωμα» των διαδικασιών του Μνημονίου 2 και της δανειακής σύμβασης. Εκτιμάται ωστόσο ότι μία ενδεχόμενη συμφωνία όλων των κομμάτων – πλην ΣΥΡΙΖΑ- σε ένα τέτοιο κείμενο υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας αφενός θα αυξήσει την πίεση προς την Κουμουνδούρου να συμφωνήσει στη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης και αφετέρου, εάν αυτό δεν συμβεί, η Κουμουνδούρου θα κληθεί να εξηγήσει γιατί αρνείται τη σύνταξη ενός κειμένου που θα έχει ως βάση την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, δηλαδή την αλλαγή των όρων για την Ελλάδα προς το καλύτερο.
Ο Ευ. Βενιζέλος αργά χθες βράδυ σε πηγαδάκι στη Βουλή έλεγε αόριστα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι «όλα θα πάνε καλά», συνεργάτες του ωστόσο αργότερα δεν έδιναν διευκρινίσεις γύρω από αυτήν την… ξαφνική αισιοδοξία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Γιάννης Καμπουράκης στον “Ελεύθερο Τύπο”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου