Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στη Ν.Δ. θα ξεκινήσει ουσιαστικά το επόμενο διάστημα και μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επόμενη μέρα. Αν και τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά που έλαβε το κόμμα στις εκλογές έχουν προβληματίσει τους πάντες, εκρίθη σκόπιμο να μην ξεκινήσει στην παρούσα φάση μια τέτοια συζήτηση, η οποία, αν πραγματοποιηθεί εν βρασμώ, μπορεί να βάλει τη Ν.Δ. σ’ ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε η χώρα οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές είτε υπάρξει μια οικουμενική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για κάποιο διάστημα, στη Ν.Δ. πρέπει να δουν άμεσα τα λάθη που έγιναν τόσο στη χάραξη της στρατηγικής όσο και της επικοινωνίας και τα οποία οδήγησαν το κόμμα στο χαμηλό ποσοστό του 18,89%.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε η χώρα οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές είτε υπάρξει μια οικουμενική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για κάποιο διάστημα, στη Ν.Δ. πρέπει να δουν άμεσα τα λάθη που έγιναν τόσο στη χάραξη της στρατηγικής όσο και της επικοινωνίας και τα οποία οδήγησαν το κόμμα στο χαμηλό ποσοστό του 18,89%.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμα και μέσα στη Ν.Δ. εκτιμούν πως κατά την προεκλογική περίοδο χάθηκε πολύτιμος πολιτικός χρόνος με αποτέλεσμα το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά για την επόμενη μέρα να μην περάσει όπως θα έπρεπε στην ελληνική κοινωνία και τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ουσιαστικά για πρώτη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση γνώριζε λίγο-πολύ εκ των προτέρων το χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου και άρα και το χρόνο των εκλογών. Παρ’ όλα αυτά, το κόμμα φάνηκε ανέτοιμο οργανωτικά, ενώ δεν υπήρχε, όπως φάνηκε, και μια ξεκάθαρη επικοινωνιακή στρατηγική εξαρχής. Τα ψηφοδέλτια έκλεισαν την τελευταία στιγμή χωρίς να λείπουν οι αναταράξεις. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ., μιλώντας στον «ΤτΚ», εκτιμά πως τελικά, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στα μεγάλα κόμματα, πραγματοποιήθηκε μια στατιστική ανανέωση προσώπων και όχι ανανέωση προτάσεων και θέσεων μέσα από τα ψηφοδέλτια.
Είναι επίσης σαφές πως όταν η μάχη δίνεται στο πεδίο της πολιτικής και της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, δεν υπήρξε ενιαία στρατηγική. Είναι χαρακτηριστικό πως στην μόλις 20 ημερών προεκλογική εκστρατεία η Ν.Δ. έπεσε στο λάκκο του ΠΑΣΟΚ και ασχολήθηκε με το αν θα συμμετείχε ο κ. Σαμαράς σε ένα δημόσιο διάλογο με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Με τη μη διενέργεια του ντιμπέιτ η Νέα Δημοκρατία έχασε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της και ταυτόχρονα να φανεί η προγραμματική ανεπάρκεια των υπόλοιπων κομμάτων.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν διακήρυξε ότι το Μνημόνιο θα σώσει την οικονομία, αντιθέτως, από την πρώτη στιγμή ο κ. Σαμαράς είχε εκτιμήσει ότι αυτή η συνταγή είναι καταστροφική, καθώς οδηγεί σε βαθιά ύφεση, αντιμετωπίσθηκε από αρκετούς ψηφοφόρους ως «μνημονιακό» κόμμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, που πολύ εύκολα διολίσθαιναν στο λαϊκισμό.
Μόνο τις τελευταίες μέρες και μόλις τα καμπανάκια άρχισαν να χτυπούν στη Λεωφόρο Συγγρού, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή, αλλά και πάλι υπήρχαν φωνές μέσα στο επικοινωνιακό επιτελείο που εκτιμούσαν ότι οι αντιδράσεις θα έπρεπε να είναι χαλαρές για να μην ενισχυθεί ο αντίπαλος αντιμνημονιακός πόλος μέσα στη δεξιά παράταξη. Δυστυχώς, τα πρώτα μηνύματα είχαν έρθει από νωρίς αλλά κανείς δεν φαίνεται να ασχολήθηκε. Τη μια στιγμή στη Ν.Δ. εκτιμούσαν πως «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση θα έλεγαν το πολύ 3, 4 βουλευτές και την άλλη παρακολουθούσαν αμήχανα 21 στελέχη να αποχωρούν. Λίγο μετά, τα ίδια στελέχη δήλωναν πως επίκειται η μεγάλη επιστροφή και μάλιστα έθεταν ένα σκληρό πλαίσιο σε όσους επέστρεφαν αλλά και πάλι δεν ήταν λίγα τα στελέχη που παρέμειναν δίπλα στον Πάνο Καμμένο.
Δεν είναι τυχαίο πως για μεγάλο χρονικό διάστημα στελέχη του λεγόμενου φιλελεύθερου χώρου είχαν βρεθεί κατά το παρελθόν στο στόχαστρο στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά για το «συναινετικό» προφίλ που καλλιεργούσαν και για τη δημόσια τοποθέτησή τους για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε ένα κυβερνητικό σχήμα που θα έλεγε «ναι» στη νέα δανειακή σύμβαση. Αυτά τα αμφίσημα μηνύματα σαφώς μπέρδεψαν και τους πολίτες και κυρίως την κομματική βάση.
Η αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ και το νέο δίλημμα των εκλογών
Παράλληλα, κανείς δεν είχε προβλέψει τη ραγδαία άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να εξελιχθεί σε βασικό ρυθμιστή της επόμενης μέρας. Με αυτή τη λογική, λοιπόν, δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή έτσι ώστε να αναδειχθούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι θέσεις του για σειρά ζητημάτων, όπως είναι, για παράδειγμα, τα εθνικά θέματα αλλά και η οικονομική του πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα εκτός Ευρώπης.
Το δίλημμα «παραμονή στην Ευρώπη και ευρώ ή έξοδος και δραχμή» δεν ετέθη ξεκάθαρα, όπως και για άγνωστο λόγο η «επαναδιαπραγμάτευση» έγινε προεκλογικά «συζήτηση για να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε». Πλέον, πάντως, και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Αντώνης Σαμαράς προσδιορίζει το δίλημμα για τη χώρα και τους πολίτες κάνοντας λόγο για δύο αντίπαλα στρατόπεδα που διαμορφώνονται, του ευρωπαϊκού και του αντιευρωπαϊκού.
Τις επόμενες ώρες ο Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει σε ουσιαστική πρόσκληση στελεχών της Κεντροδεξιάς που σήμερα βρίσκονται εκτός Ν.Δ., καθώς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει γοργά στη δημιουργία ενός μεγάλου κεντροδεξιού μετώπου με τα χαρακτηριστικά τα οποία ήδη έχει περιγράψει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου