Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Νέα δημοσκόπηση για τον “ΕΤ”: Οριακή πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, όχι στους χειρισμούς Τσίπρα


Οριακή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αποδοκιμασία της μετεκλογικής στάσης του Αλέξη Τσίπρα καταγράφει δημοσκόπηση της RASS για τον Ελεύθερο Τύπο. Οι πολίτες εμφανίζονται να αγωνιούν για την πολιτική αστάθεια, τον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τάσσονται στη μεγάλη πλειοψηφία τους υπέρ της παραμονής της χώρας στο πλαίσιο του υπάρχοντος οικονομικού προγράμματος.
Στην έρευνα της RASS, που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή (10 και 11 Μαΐου) ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με διαφορά 1,1% από τη Νέα Δημοκρατία (στα όρια του στατιστικού λάθους), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εισπράττει απόρριψη σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που αφορούν το κατά πόσον η πολιτική του οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ και τις ευθύνες που του αποδίδονται για το μη σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς και τη στάση του στη διάρκεια των διαβουλεύσεων.
Από τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων προκύπτει ότι η συσπείρωση της Ν.Δ. βρίσκεται στο 90,2%, με τις βασικές διαρροές της να είναι προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, 6,7%, και το άκυρο/λευκό 1,6%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι 87,8%, με τις διαρροές να πηγαίνουν προς την αδιευκρίνιστη ψήφο 7,8%, τη ΔΗΜ.ΑΡ. 2% και τους Ανεξάρτητους Ελληνες 1%.

Το ΠΑΣΟΚ έχει συσπείρωση 84,2%. Χάνει προς την αδιευκρίνιστη ψήφο 6,5%, προς τον ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, προς το άκυρο/λευκό και τη ΔΗΜ.ΑΡ. 1,7% και προς τη Ν.Δ. 0,8%.
Πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως από την πρόθεση ψήφου έχουν τα ερωτήματα που ανιχνεύουν τις απόψεις και τις τάσεις των ψηφοφόρων μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου.
Στο ερώτημα «Είστε υπέρ ή κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ;», η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (81,4%) τάσσεται υπέρ και το 16,3% κατά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 80,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ και μόνο το 17,9% κατά. Ακόμα και στο ΚΚΕ, όμως, το 50% των ψηφοφόρων του είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ και μόνο το 38,2% κατά, παρά το γεγονός ότι ο Περισσός λέει ευθαρσώς ότι επιθυμεί την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εάν όμως αυτά τα ποσοστά σε ό,τι αφορά την παραμονή στο ευρώ είναι εν πολλοίς αναμενόμενα, αυτό που προκαλεί σχετική έκπληξη και δείχνει ότι ο φόβος και η αγωνία για τη χρεοκοπία έχουν μεγαλώσει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι το 53,6% των ερωτώμενων δηλώνει ότι επιθυμεί να προχωρήσει η χώρα με το οικονομικό πρόγραμμα που υπάρχει, έναντι 38% που απαντούν ότι πρέπει να το απορρίψουμε, ακόμα και αν αυτό σημαίνει άμεση χρεοκοπία. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι υπέρ του να προχωρήσουμε με το υπάρχον οικονομικό πρόγραμμα τάσσεται το 28,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ!
Αίσθηση επίσης προκαλούν τα αρνητικά ποσοστά που καταγράφονται για τον Αλέξη Τσίπρα σε μια σειρά από ερωτήματα:
1. Στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του
οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ;», το 58,7% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» και «μάλλον ναι», έναντι 33,9% που απαντά «όχι» και «μάλλον όχι». Ανάμεσα στα «ναι και μάλλον ναι» περιλαμβάνεται και το 26% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
2. Στο ερώτημα «Ποιος πολιτικός αρχηγός έχει τη μεγαλύτερη
ευθύνη για το μη σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές;» (με
αυθόρμητη απάντηση), ο Αλέξης Τσίπρας έχει την πρωτιά με 39%, ενώ το 20,2% απαντά «όλοι», το 19,3% ο Αντώνης Σαμαράς και το 8,3% ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
3. Στο ερώτημα «Ποιος πολιτικός αρχηγός έχει τηρήσει τη χειρότερη
στάση στη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης;» (πάλι με αυθόρμητη αναφορά), προηγείται ο Αλέξης Τσίπρας με 37,1% και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 19,6% και η Αλέκα Παπαρήγα με 10,7%.
Οι πολίτες με ποσοστό 66,1% επιθυμούν να βρεθεί τρόπος να σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ σε ποσοστό 32,4% θέλουν ξανά εκλογές. Σημαντικό πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι το 46% αυτών που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να βρεθεί ο τρόπος για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά την επανένωση της Κεντροδεξιάς, η κοινή γνώμη είναι
διχασμένη. Το 42,4% συμφωνεί με την πρωτοβουλία του Σαμαρά για την επανένωση, το 44,7% διαφωνεί. Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., όμως, τα ποσοστά είναι συντριπτικά υπέρ της επανένωσης. Το 84,8% συμφωνεί με αυτή την πρωτοβουλία. Πάντως, στο ερώτημα «Ποιος εξυπηρετεί καλύτερα το συμφέρον της χώρας;», το 46,3% των ερωτηθέντων απαντά η ενωμένη Κεντροαριστερά και το 33,8% η ενωμένη Κεντροδεξιά.
Περισσότερα στον “Ελεύθερο Τύπο” που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου