Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Και δημοψήφισμα από... Μέρκελ! Σχέδια επί χάρτου για έξοδο από το ευρώ

Σοφία Βούλτεψη


Ασκήσεις επί… χάρτου για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ διεξάγονται τόσο από την Κομισιόν, όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς να πραγματοποιεί επαφές στην Ελλάδα φέρνοντας το μήνυμα της κρισιμότητας των στιγμών και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να... ζητά δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφασίσουν οι Έλληνες αν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στο ευρώ.

Ο κ. Σουλτς ήταν σαφής τόσο κατά τις επαφές του με την ελληνική πολιτική ηγεσία όσο και κατά την ομιλία του: Ο δρόμος εκτός ευρώ είναι ο δρόμος της φρίκης και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.



Την ίδια ώρα και η κ. Μέρκελ παρενέβαινε δραστικά κατά την τηλεφωνική συνομιλία της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διατυπώνοντας «σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη».

Το γεγονός έγινε γνωστό με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπου πάντως σημειώνεται πως «είναι πρόδηλο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης». 

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Επίτροπος Εμπορίου Κάρλε ντε Γκουχτ αποκάλυψε πως η Κομισιόν και η ΕΚΤ επεξεργάζονται σενάρια έκτακτης ανάγκης, καθώς, όπως είπε μιλώντας στη βελγική εφημερίδα De Standaard, «πριν από ενάμιση χρόνο ίσως να υπήρχε ο κίνδυνος ενός ντόμινο. Σήμερα όμως τόσο εντός της ΕΚΤ όσο και της Κομισιόν υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες δουλεύουν πάνω σε σενάρια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει». 

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που θέτει το θέμα με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, ενώ την ίδια ώρα το Βερολίνο δήλωνε πως «οι πολίτες μας περιμένουν από εμάς να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο». 

Με τη Βουλή να «ζει» μόνο για δυο μέρες και να διαλύεται προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον νέο εκλογικό μαραθώνιο, το κλίμα ανησυχίας ενισχύεται κυρίως λόγω των συνεχών και συχνά αντικρουόμενων μηνυμάτων που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε μέσω του επικεφαλής του Αλέξη Τσίπρα, είτε μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεων των στελεχών του. 

Σε συνέντευξή του στην Ουόλ Στρητ Τζέρναλ, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να εκτιμά πως η πιθανότητα διακοπής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα είναι μικρή, καθώς μία χρηματοπιστωτική κατάρρευση της χώρας θα συμπαρέσυρε και την υπόλοιπη Ευρωζώνη. 

Δεν διστάζει, όμως, να διαμηνύσει πως ακόμη και αν η χρηματοδότηση διακοπή, η Ελλάδα απλώς θα σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές της. 

«Πρώτη μας επιλογή», αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας, «είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι δεν πρέπει, για το δικό τους συμφέρον, να διακοπεί η χρηματοδότηση». 

Πάντως, αν και ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες», σημειώνει πως αν τελικά οι εταίροι «προχωρήσουν μονομερώς από την πλευρά τους, δηλαδή διακόψουν τη χρηματοδότηση σε εμάς, τότε θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους πιστωτές μας και θα αναστείλουμε τις πληρωμές στους πιστωτές μας», καθώς «μην πληρώνοντας τα χρέη της, η χώρα θα είχε αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της». 

Πάντως, απάντηση στο ερώτημα τι θα συμβεί αν οι εταίροι δεν πεισθούν και το διακινδυνεύσουν, δεν έχει δοθεί ακόμη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου