Πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα που προκύπτουν από τον υπολογισμό της σημερινής εκλογικής δομής των κομμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το exit poll, μπορεί να υπολογιστεί η ποσοστιαία αναλογία των σημερινών ψηφοφόρων των κομμάτων σε σχέση με την εκλογική συμπεριφορά του 2009.
Οπως εξηγεί ο ειδικός εκλογικός αναλυτής Πάνος Σταθόπουλος, το σημερινό εκλογικό σώμα των περίπου 6,3 εκατ. ψηφοφόρων αποτελείται κατά 93% από ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει και το 2009 κάποιο κόμμα και κατά 7% από πολίτες που δεν είχαν ψηφίσει το 2009 είτε γιατί δεν είχαν τότε εκλογικό δικαίωμα (νέοι ψηφοφόροι) είτε γιατί είχαν επιλέξει τότε να μην ψηφίσουν αν και είχαν το δικαίωμα.
Το κυριότερο όμως είναι η πολύ εντυπωσιακή μεταβολή της ψήφου που σημειώθηκε. Υπολογίζεται συγκεκριμένα ότι στο σημερινό εκλογικό σώμα μόνο 4 στους 10 ψήφισαν το ίδιο κόμμα που είχαν ψηφίσει και το 2009. Οι 6 στους 10 επέλεξαν κάτι διαφορετικό. Σημειώνεται, δηλαδή, όπως εξηγεί ο κ. Σταθόπουλος, ένας συντελεστής «σταθερής εκλογικής συμπεριφοράς» της τάξης του 40%, όταν σε όλες τις προηγούμενες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών ο ίδιος δείκτης ήταν πάντα τουλάχιστον διπλάσιος (πάνω από 80%).
Το πρωτοφανές αυτό γεγονός συνδέεται ασφαλώς με την απομάκρυνση εκατομμυρίων ψηφοφόρων από την παραδοσιακή κοίτη των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., χωρίς βεβαίως η απομάκρυνση αυτή να έχει αντικατασταθεί από αξιόλογες άλλες δυνάμεις. Ετσι, όπως βλέπουμε στους πίνακες, το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε κυρίως από ένα κομμάτι και μόνο των παλιών του ψηφοφόρων (περίπου 1 στους 3) που αποτελούν σήμερα το 90% της εκλογικής του δομής. Αντίστοιχα και στη Ν.Δ., η οποία ψηφίστηκε με συσπείρωση της τάξης του 50% (1 στους 2), οι παλιοί της ψηφοφόροι αποτελούν το 87% της σημερινής της δύναμης στην οποία προστίθεται κυρίως ένα 7% της σημερινής δομής από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 2009.
Το αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών είναι να υπάρχουν σήμερα τρία καινούργια κόμματα που εκπροσωπούνται για πρώτη φορά στη Βουλή και απαρτίζονται σε μεγάλο βαθμό από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Η σημερινή δομή των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποτελείται κατά 46% από πρώην ψηφοφόρους της Ν.Δ. και κατά 28% από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, η σημερινή δύναμη της ΔΗΜ.ΑΡ. αποτελείται κατά 60% από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ενώ και η δομή της Χρυσής Αυγής αποτελείται κατά 37% από πρώην ψηφοφόρους της Ν.Δ. και κατά 26% από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, οι πρώην ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ αποτελούν το 41% της σημερινής του δομής έναντι μόλις 25% που αντιπροσωπεύουν όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και το 2009. Μόνη εξαίρεση στο γενικό κανόνα αποτελεί εν μέρει το ΚΚΕ, όπου οι παλιοί του ψηφοφόροι αποτελούν το 62% της σημερινής του δύναμης, χωρίς όμως να αγνοείται και πάλι ότι το 21% των σημερινών του ψηφοφόρων προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.
Οπως επισημαίνει ο Πάνος Σταθόπουλος, η ανάλυση αυτή είναι πολύ σημαντική και μας επιτρέπει να έχουμε την εικόνα της εκλογικής δομής των κομμάτων όταν από εδώ και εμπρός θα αναφερόμαστε σε αυτή στις νέες δημοσκοπήσεις. Με αυτά τα δεδομένα όμως ανακύπτει ένα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα. Μετά τις ραγδαίες μεταβολές στη δομή των κομμάτων που σημειώθηκαν στις τελευταίες εκλογές, σε τι βαθμό, αλήθεια, μπορεί να υπάρχουν «αφομοίωση» και ενιαία έκφραση; Η επιλογή δηλαδή των πολιτών να ψηφίσουν διάφορα κόμματα μπορεί να πάρει μονιμότερα χαρακτηριστικά που θα εκφράζεται με αυτά ή μπορεί και να «σκορπίσει» σε διαφορετική εκλογική συμπεριφορά;
Μια ιδέα για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό μας δίνει ο πίνακας των ταυτίσεων. Οπως βλέπουμε, Ν.Δ. και ΚΚΕ διαθέτουν τον υψηλότερο βαθμό «ταύτισης» με τους ψηφοφόρους που τα επέλεξαν (63%) και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με συντελεστή ταύτισης στο 61%. Θα πρέπει, βέβαια, να παρατηρήσει κανείς ότι το ΚΚΕ έχει ούτως ή άλλως αντίστοιχο βαθμό αντιπροσώπευσης των σταθερών του ψηφοφόρων (62%), ενώ η Ν.Δ. έχει αρκετά μεγαλύτερο (87%), όπως άλλωστε και, ιδίως, το ΠΑΣΟΚ (90%). Το γεγονός δηλαδή ότι π.χ. το ΠΑΣΟΚ αποτελείται σήμερα κατά 90% από παλιούς του ψηφοφόρους, αλλά μόνο το 61% δηλώνει ότι «ταυτίζεται» με το ΠΑΣΟΚ αποτελεί παράγοντα που κάθε άλλο παρά θα πρέπει να το εφησυχάζει.
Εννοείται, βέβαια, ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα που παρουσιάζουν συντελεστή ταύτισης μικρότερο από το 50% δεν θα πρέπει επίσης να εφησυχάζουν. Ιδίως η ΔΗΜ.ΑΡ. που παρουσιάζει το συγκριτικά μικρότερο συντελεστή (39%).
(Κατερίνα Κατσαβού στον ‘Τύπο της Κυριακής”)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου