Οι απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων, οι καταλήψεις των σχολών και η σχεδιαζόμενη εκκαθάριση των μητρώων των «αιώνιων» φοιτητών δίνουν φέτος νέα πνοή στην «πανεπιστημιακή παραπαιδεία». Στα φροντιστήρια επιπέδου ΑΕΙ προσφεύγουν «αιώνιοι» φοιτητές που θέλουν να θυμηθούν τα παλιά τους μαθήματα, καθώς εκπνέει, με βάση τον νόμο-πλαίσιο 4009 του 2011, .....
ο χρόνος απόκτησης πτυχίου, αλλά και τελειόφοιτοι που έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν την εντατικοποίηση των μαθημάτων και τον εξεταστικό μαραθώνιο του Φεβρουαρίου, ο οποίος θα προκύψει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λόγω της απώλειας δύο μηνών μαθημάτων από την απεργία μακράς διαρκείας.
«Εχουμε φοιτήτρια μία κυρία περίπου 50 ετών, η οποία έχει επιστρέψει στην Ελλάδα από τη Γερμανία με στόχο να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών», ανέφερε στην «Καθημερινή» στέλεχος γνωστού πανεπιστημιακού φροντιστηρίου της Αθήνας. Και η Ελληνίδα της Γερμανίας είναι σε ευνοϊκή θέση, καθώς χρωστάει ελάχιστα μαθήματα. Οχι όμως και ο Χρήστος Τ., ο οποίος -35 ετών σήμερα- χρωστάει 14 μαθήματα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Είναι το δεύτερο πτυχίο μου, και δυστυχώς λόγω δουλειάς το άφησα πίσω», λέει ο ίδιος. «Υπάρχει αύξηση των “αιώνιων” φοιτητών που προσφεύγουν στα πανεπιστημιακά φροντιστήρια», παρατηρεί ο Στυλιανός Χόντας, ακαδημαϊκός διευθυντής γνωστού ομίλου φροντιστηρίων στην Αθήνα. Δίπλα στους επανακάμψαντες «αιώνιους», πολλοί είναι οι τεταρτοετείς που θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους τον επόμενο Ιούνιο. «Μάλλον θα απευθυνθώ σε φροντιστήριο για τα δύσκολα μαθήματα του έτους», λέει στην η Κατερίνα Λινάρδου, από το Οικονομικό Αθηνών.
Ελλείψεις
Βέβαια, οι βασικές αιτίες που οδηγούν έναν φοιτητή στο φροντιστήριο είναι, σύμφωνα με τον κ. Χόντα, οι ελλείψεις από τα χρόνια του Λυκείου, τα στρεβλά του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ και η αύξηση του αριθμού των φοιτητών των κεντρικών ΑΕΙ μέσω των μετεγγραφών και των εισακτέων ειδικών κατηγοριών. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» η κ. Νικολέττα Ψαχούλια, στέλεχος φροντιστηρίου της Αθήνας, υπάρχουν πολλοί πρωτοετείς που, ενώ έχουν εισαχθεί -κυρίως παρακολουθώντας στο Λύκειο τα μαθήματα της τεχνολογικής κατεύθυνσης- σε τμήματα με οικονομικό αντικείμενο, δεν έχουν το απαραίτητο υπόβαθρο γνώσεων για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πανεπιστημιακών μαθημάτων. Ετσι, προσφεύγουν στα φροντιστήρια, όπως έκαναν στο Γυμνάσιο (κυρίως για την εκμάθηση ξένων γλωσσών) και στο Λύκειο (για να προετοιμασθούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις). Αλλωστε, η Ελλάδα είναι μεταξύ των «πρωτοπόρων» στα φροντιστήρια. Εκτός από εκείνα της μέσης εκπαίδευσης, το δίκτυο των πλήρως οργανωμένων πανεπιστημιακών φροντιστηρίων «δίπλα» στα μεγάλα ΑΕΙ έχει ιστορία περίπου 30 χρόνων. Σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 15 σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 10 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το κόστος της τρίμηνης προετοιμασίας σε τμήμα των 10 ατόμων κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ. Για τα ιδιαίτερα μαθήματα το κόστος κινείται έως και 25 ευρώ ανά ώρα. Μεγάλο μέρος του τζίρου αφορά και την εκπόνηση των πτυχιακών εργασιών για τελειόφοιτους φοιτητές. Στα πανεπιστημιακά φροντιστήρια διδάσκουν πτυχιούχοι με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια λειτουργούν και φροντιστήρια, κυρίως διαδικτυακά, τα οποία υποστηρίζουν Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε αγγλόφωνα πανεπιστήμια – τα περισσότερα εκ των οποίων είναι στη Βρετανία. Πρόκειται για μια νέα, δυναμική αγορά, από τη στιγμή που πολλοί φοιτητές επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό καθώς έχουν αποτύχει να εισαχθούν σε ελληνικό ΑΕΙ της αρεσκείας τους.
Πηγή:Καθημερινή της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου