Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Αργεντινή: Λεηλασίες και χάος εν όψει νέας χρεοκοπίας

Η περίφημη πεποίθηση του Αλέξη Τσίπρα «Καλύτερα να είχαμε γίνει Αργεντινή», «δικαιώνεται» για μια ακόμα φορά, εν όψει νέας οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. Η συνεχής πτώση του νομίσματος με τις λαϊκίστικες πολιτικές της Κίρχνερ οδηγούν την χώρα σε νέο χάος, κάνοντας εκατομμύρια Αργεντινούς να ζουν καθημερινά με τον φόβο του ασυγκράτητου πληθωρισμού και μια νέας χρεοκοπίας.

Το πέσο σε ελεύθερη πτώση
Την ταχύτερη πτώση του από την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής το 2002 υπέστη το πέσο, καθώς η εξάντληση των αποθεμάτων εμποδίζει την κεντρική τράπεζα από την προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα, παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος. Η απώλεια 16 τοις εκατό στην επίσημη αξία του πέσο έναντι του δολαρίου την Τετάρτη και την Πέμπτη θα μπορούσε να επιδεινώσει τον πληθωρισμό της χώρας, που είναι από τους χειρότερους στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τους αναλυτές .
Το πέσο υποχώρησε από 6,88 ανά δολάριο την Τρίτη έως 7,14 την Τετάρτη. Με το κλείσιμο της Πέμπτης, ήταν 8 ανά δολάριο. Στη μαύρη αγορά, όπου το νόμισμα της Αργεντινής είναι ακόμη πιο αδύναμο, το πέσο υποχώρησε 6 τοις εκατό την Πέμπτη στα 13 ανά δολάριο. Η απότομη υποτίμηση είναι πιθανόν να οφείλεται σε μια νέα στρατηγική της κυβέρνησης να επιδιώξει μια ξαφνική υποτίμηση αντί μίας σταδιακής, σχολίασε ο Juan Pablo Ronderos της εταιρείας οικονομικών συμβούλων abeceb.com. «Υπήρξε μια πρώτη ένδειξη αυτής της αλλαγής, την Τρίτη, επειδή η κεντρική τράπεζα δεν παρενέβη μέχρι το μεσημέρι και την Τετάρτη και σήμερα απλά εξαφανίστηκε από την αγορά» δήλωσε ο Ronderos. «Η σταδιακή υποτίμηση δεν λειτουργεί, διότι η κεντρική τράπεζα συνέχισε να θυσιάζει πολλά από τα  αποθεματικά της και αυτό συνέχισε να αντανακλάται στις τιμές καταναλωτή».
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός της Αργεντινής θα φτάσει πάνω από 30 τοις εκατό αυτό το έτος, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στη Λατινική Αμερική μετά τη Βενεζουέλα.
«Η απότομη πτώση θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό, αν και ο αντίκτυπος μπορεί να μετριαστεί από το γεγονός ότι ορισμένες εισαγωγές θα έχουν ήδη αγοραστεί στην πολύ ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία της μαύρης αγοράς» σημειώνει ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος των αναδυόμενων αγορών της Capital Economics στο Λονδίνο. «Η ευρύτερη εικόνα, όμως, είναι ότι η οικονομική κακοδιαχείριση της τελευταίας δεκαετίας σπρώχνει και πάλι την χώρα στο χείλος της κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών» καταλήγει ο  Shearing.
Η Αργεντινή έχει κρατηθεί έξω από τις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές μετά τη χρεοκοπία της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2001-2002. Οι αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να κρατήσουν τα δολάρια στη χώρα ώστε η κεντρική τράπεζα να τα χρησιμοποιήσει για να πληρώσει το δημόσιο χρέος. Αλλά τα αποθεματικά της τράπεζας έχουν μειωθεί σε 29 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και επτά χρόνια, παρά τους ολοένα και πιο περιοριστικούς ελέγχους στο νόμισμα με στόχο να ανακοπεί η φυγή κεφαλαίων. Οι έλεγχοι καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη νόμιμη ανταλλαγή πέσος σε δολάρια, αλλά πολλοί Αργεντινοί έχουν στραφεί στη μαύρη αγορά για να αποκτήσουν δολάρια. Πολλοί στη χώρα θυμούνται ακόμα έντονα την χρηματοπιστωτική κρίση, όταν οι τράπεζες πάγωσαν τις καταθέσεις και το νόμισμα έχασε την αξία του και θέλουν δολάρια για να τα αποθηκεύσουν για ώρα «έκτακτης ανάγκης».
Οι καταστροφικές πολιτικές
Οι αυξανόμενες εντάσεις στην οικονομία της Αργεντινής είναι το αποτέλεσμα των λαϊκιστικών πολιτικών του Νέστορ Κίρχνερ, πρώην προέδρου της χώρας και της  διαδόχου και συζύγου του, Κριστίνα Κίρχνερ. Το σχέδιο τους ήταν απλό: εκμετάλλευση της έκρηξης στην άνοδο των τιμών των βασικών προϊόντων στις εξαγωγές της Αργεντινής, όπως η σόγια και αύξηση των κρατικών δαπανών για ανατροφοδότηση της οικονομίας. Η κυβέρνηση Κίρχνερ αύξησε τις δαπάνες των κοινωνικών προγραμμάτων, επέκτεινε τη ρύθμιση των επιχειρήσεων και κρατικοποίησε επιχειρήσεις.
Οι ηγέτες της Αργεντινής αρνήθηκαν  να υποβάλουν τις οικονομικές πολιτικές τους για επανεξέταση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο κάποτε θεωρούσε πρότυπο τη χώρα για τις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς, αλλά κατηγορήθηκε από πολλούς Αργεντινούς για την κατάρρευση του πέσο. Επί χρόνια, οι πολιτικές αυτές οδήγησαν σε ταχεία ανάπτυξη και επανεκλογή των Κίρχνερ. Αλλά η στρατηγική οδήγησε επίσης σε πληθωρισμό, που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο, καθώς και ανορθόδοξες πολιτικές για τον περιορισμό των ζημιών, όπως ο έλεγχος των τιμών και του νομίσματος. Η υποτίμηση ήταν δραματική για την Κίρχνερ, η οποία είχε ορκιστεί ότι δεν θα υποτιμήσει το πέσο, λέγοντας ότι όποιος ήθελε να επωφεληθεί από μια τέτοια πολιτική της ελεύθερης αγοράς θα πρέπει να περιμένει για άλλη κυβέρνηση.
Λεηλασίες και χάος
Η χώρα συγκλονίστηκε από εκτεταμένες λεηλασίες και βιαιότητες που άφησαν δεκάδες νεκρούς τον περασμένο Δεκέμβριο. Η λεηλασία ξεκίνησε μετά από μια απεργία της αστυνομίας σε μια πόλη και εξαπλώθηκε σε όλη την χώρα. Οι τωρινές σκηνές από τα πλήθη που άδειαζαν τα ράφια των καταστημάτων θύμισαν τις λεηλασίες κατά τη διάρκεια της χρεοκοπίας.
Για τους απλούς Αργεντινούς, η αναταραχή στην αγορά των τελευταίων ημερών έχει αναβιώσει μνήμες από τις προηγούμενες κρίσεις και τους έκανε ακόμη πιο δύσπιστους όσον αφορά την ικανότητα της Κίρχνερ να διορθώσει τα προβλήματα. Μετά τη μεγάλη πτώση του πέσο την Τετάρτη πολλοί Αργεντινοί ήλπιζαν ότι η Κίρχνερ θα αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το νόμισμα και άλλα οικονομικά προβλήματα. Αντ’ αυτού, στην πρώτη ομιλία της από τις αρχές Δεκεμβρίου, η πρόεδρος απέφυγε να αναφέρει την οικονομία και προκλητικά υπερασπίστηκε τις πολιτικές της, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του κράτους στην ανακατανομή του πλούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου