Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σάλο προκάλεσε η ανακοίνωση του Τμήματος  Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Απάνθρωπη και εξευτελιστική η μεταχείριση προς τον Σάββα Ξηρό». Η ανακοίνωση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ και της κυβέρνησης, οι οποίοι κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για «υπεράσπιση τρομοκρατών». 

Στην ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται συγκεκριμένα  σχετικά με την νέα αίτηση διακοπής έκτισης της ποινής του Σάββα Ξηρού:


«Η νέα αίτηση διακοπής έκτισης της ποινής του Σάββα Ξηρού, η οποία θα συζητηθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2013 από το Εφετείο Πειραιά αναδεικνύει την ξεχωριστή περίπτωση του συγκεκριμένου καταδίκου. Έντεκα και πλέον χρόνια μετά το βαρύτατο τραυματισμό του, τις πολλαπλές σωματικές βλάβες και παρά τα προβλήματα υγείας που υπέστη κατά τον τραυματισμό του και τα επόμενα χρόνια, όπως τύφλωση, κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νευρολογικά προβλήματα, ο Σάββας Ξηρός εξακολουθεί να παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για αναστολή ή διακοπή της ποινής του απορρίφθηκαν, το ελληνικό κράτος, όμως, καταδικάστηκε για τη μεταχείριση του Σάββα Ξηρού από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) του Στρασβούργου, το Σεπτέμβρη του 2010.Στην ουσία, το ΕΔΔΑ καταδίκασε το ελληνικό κράτος διότι εφαρμόζει πάνω στον Σάββα Ξηρό εκδικητικές μεθόδους κράτησης, αρνούμενο να του δώσει τη δυνατότητα να φροντίσει τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Έκρινε, δε, ότι «η εισαγωγή του σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο για το χρονικό διάστημα που απαιτεί η φύση της ιατρικής του αγωγής, μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του».

Η παραμονή ενός ανθρώπου στη φυλακή με τα πολλαπλά και σοβαρότατα προβλήματα του Σάββα Ξηρού συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Μόνο ως δείγμα εκδικητικότητας του ελληνικού κράτους προς έναν κρατούμενο «ειδικής φύσης» μπορεί να εξηγηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από τη δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει με το δέοντα ανθρωπισμό το ζήτημα»

Την ανακοίνωσε σχολίασε με αιχμηρότατο τρόπο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος δήλωσε:

«Αφού δεν κατάφεραν με τις καταθέσεις υπεράσπισης στη δίκη της 17Ν να αποτρέψουν τις καταδίκες, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τώρα να πετύχουν την αποφυλάκιση του δολοφόνου – τρομοκράτη, παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη. Και μετά διαμαρτύρονται όταν τους λένε ακραίους…»

Ανακοίνωση εξέδωσε για το ζήτημα και το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία αναφέρεται:

«Η συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προς τους τρομοκράτες, όχι μόνο δεν κρύβεται, αλλά και παίρνει προκλητικές διαστάσεις.

Μόλις πρόσφατα (14/12), η "Αυγή", εκφραστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοξενούσε άρθρο "φίλων και συντρόφων του Δ. Κουφοντίνα", που ζητούσε να αποφυλακιστεί ο τρομοκράτης Σ. Ξηρός.

Χθες, το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ανακοίνωσή του, όχι μόνο υιοθετούσε το αίτημα των "φίλων" του φυλακισμένου τρομοκράτη, αλλά και εξαπέλυε επίθεση στο κράτος, υποστηρίζοντας ότι η παραμονή του Σ. Ξηρού στη φυλακή συνιστά "απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση", καθώς και "δείγμα εκδικητικότητας του κράτους, σε έναν κρατούμενο «ειδικής φύσης»".

Πως και γιατί οι φυλακισμένοι τρομοκράτες είναι "κρατούμενοι ειδικής φύσης" μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει.
Ο καθένας, όμως, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου