Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Η δοκιμασία και οι κάλπες

Η δημοσκόπηση της Rass που δημοσιεύει ο Τύπος της Κυριακής αποτυπώνει το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό. Τα δύο μεγάλα κόμματα εναλλάσσονται στην πρωτιά ανάλογα με τη συγκυρία. Σε αυτή τη χρονική περίοδο η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να «πληρώνει» την ατελείωτη φιλολογία για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που τελικώς όμως θα οδηγήσει σε ελάφρυνση τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, αλλά και την ανησυχία των δανειοληπτών για το ζήτημα των πλειστηριασμών, η μαζική απελευθέρωση των οποίων αποφεύχθηκε.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 0,4%, δεν έχει κατακτήσει τη θετική ψήφο των πολιτών, ενώ παρουσιάζει διαρροές προς τα αριστερά του. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να ενδιαφέρουν τα κομματικά επιτελεία ή τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, όμως δεν απασχολούν ιδιαίτερα τους πολίτες, που έχουν τη δική τους σκληρή ατζέντα της καθημερινότητας.


 
ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ και το πολιτικό παιχνίδι. Η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα πέτυχε, για πρώτη φορά από τότε που μπήκαμε στα Μνημόνια, να εφαρμόσει τη δική της γραμμή. Το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, με το οποίο προστατεύονται 9 στους 10 δανειολήπτες, κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς την έγκριση των δανειστών. Το ίδιο συνέβη με τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ 13% στην εστίαση, ενώ η τελική λύση που δόθηκε για τα Αμυντικά Συστήματα απέχει μακράν από τη λύση- σοκ που είχε προτείνει η τρόικα.
 
ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ να πιστωθούν στην κυβέρνηση, που εξασφάλισε τη δόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ χωρίς να επιβάλλει πρόσθετα μέτρα. Ομως η εικόνα «νοθεύεται» από την εμμονή σε φορομπηχτικές ρυθμίσεις. Η διάταξη για την επιβολή εξοντωτικών προστίμων για όσους καθυστερούν την πληρωμή των φόρων, που συμπεριλήφθηκε μάλιστα στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, δεν υπακούει σε καμία λογική και δικαίως προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες.
 
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πέτυχε τη δημοσιονομική σταθερότητα, τώρα πρέπει να δώσει το βάρος της στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας με φορολογικές ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στην ενίσχυση της ρευστότητας, κινητοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια και προσελκύοντας επενδύσεις. Αλλωστε το στοιχείο που θα καθορίσει τις κάλπες, και όχι τις δημοσκοπήσεις, θα είναι η πραγματική οικονομία, όπου θα δοκιμασθούν οι πολιτικές της κυβέρνησης και οι θέσεις της αντιπολίτευσης.
 

http://www.e-typos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου