Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί το ΜΙΤ είναι το καλύτερο ΑΕΙ στον κόσμο

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, το περίφημο ΜΙΤ, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη. Μόλις έξι χρόνια πριν το ίδιο πανεπιστήμιο, παρά τη φήμη και τη διεθνή αναγνώριση, δυσκολευόταν να μπει ακόμη και στην πρώτη δεκάδα της ίδιας λίστας, την οποία συντάσσει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια η οργάνωση QS World University Rankings. Τι οδήγησε σε αυτή την ξαφνική άνοδο; Τι είναι αυτό που του εξασφαλίζει το προβάδισμα; Με λίγα λόγια, γιατί το ΜΙΤ είναι το καλύτερο ΑΕΙ στον κόσμο;

Το ΜΙΤ είναι τέκνο του 19ου αιώνα και της βιομηχανικής εποχής. Ανοιξε τις πύλες του το 1865, σε μια προσπάθεια του αμερικανού γεωλόγου και φυσικού Γουίλιαμ Μπάρτον Ρότζερςνα ιδρύσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες της Αμερικής λόγω της αυξανόμενης εκβιομηχάνισης. Σήμερα το MIT αποτελείται από πέντε σχολές και ένα κολέγιο, στεγάζοντας 34 ακαδημαϊκούς τομείς, εργαστήρια που πληρούν διεθνείς προδιαγραφές και πολλές βοηθητικές εγκαταστάσεις, από αίθουσες συνεδρίων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ως γήπεδα για αθλητικές δραστηριότητες.

Σε γενικές γραμμές φημίζεται για τις σπουδές που προσφέρει στα πεδία της Μηχανολογίας, των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας, αλλά και για τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό φοιτητών που δέχεται. Μόλις ένας στους 17 γίνεται δεκτός, γεγονός που αποδεικνύει ότι παίρνουν μόνο τους καλύτερους.

Το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στην αρχική δεκάδα περηφανεύονται ότι προσφέρουν και αυτά τις ίδιες δυνατότητες. Ωστόσο αυτό που κάνει το MIT να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι αποτελεί ένα φυτώριο ιδεών που συχνά μετατρέπονται σε εξαιρετικά επιτυχημένες επιχειρήσεις. Η τεχνογνωσία που παράγεται εκεί βρίσκει πρακτική εφαρμογή τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Με άλλα λόγια, χιλιάδες απόφοιτοι του MIT έχουν ιδρύσει ή στελεχώνουν εκατοντάδες εταιρείες τις οποίες θεωρούν το δικό τους «ζωντανό πείραμα».

Από ψηφιακό μελάνι ως ξυραφάκια μιας χρήσης
Σύμφωνα με το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας του MIT, μόνο το έτος 2011 εγκρίθηκαν 694 εφευρέσεις και ευρεσιτεχνίες, όλες προερχόμενες από τους κόλπους του εκπληκτικά δραστήριου και επινοητικού αυτού πανεπιστημιακού ιδρύματος. Το φάσμα των ευρεσιτεχνιών είναι πολύ εκτεταμένο: από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το ψηφιακό μελάνι και τα φύλλα εργασίας των Η/Υ ως τη σχάση του πυρήνα του ατόμου, την τομογραφία ΡΕΤ και τα ξυραφάκια μιας χρήσης. Ο άνθρωπος που δημιούργησε τον Παγκόσμιο Ιστό, το Ιnternet, ο Τιμ Μπένερς-Λι, διδάσκει στο MIT - τι παραπάνω μπορεί να ζητήσει κανείς;

Στους αποφοίτους του MIT περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο Μπαζ Oλντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, ο Κόφι Αναν, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Εντουιν Λαντ, ο εφευρέτης των πολαρόιντ φωτογραφικών μηχανών, καθώς και 78 νομπελίστες - τόσο μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού όσο και φοιτητές.

Η δημιουργία και η γνώση στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας γνωρίζουν στο MIT μεγαλύτερη άνθηση απ' ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κόσμο. Το προσωπικό είναι τόσο αποφασισμένο να αναδείξει την ευφυΐα των ταλαντούχων φοιτητών του που ακόμη και οι πλάκες ενθαρρύνονται αντί να τιμωρούνται.

Για παράδειγμα, στο παρελθόν, στο πλαίσιο μιας παρουσίασης προς τιμήν του ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς (ο οποίος, σημειωτέον, δεν είχε τελειώσει κανένα πανεπιστήμιο, όπως άλλωστε και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς), ένας φοιτητής αντικατέστησε το ρολόι ενός πύργου με το δαγκωμένο μήλο, το σύμβολο της εταιρείας. Μια άλλη πλάκα αφορούσε την τοποθέτηση ενός πυροσβεστικού οχήματος στην κορυφή του θόλου ενός κτιρίου που βρίσκεται στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης σε ανάμνηση της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Με «μυαλό και χέρι» κατακτήθηκε η πρωτιά
Αυτή τη στιγμή το ΜΙΤ απασχολεί 1.018 διδάσκοντες, ενώ ο ακριβής αριθμός των διδασκομένων είναι 10.894. Το μότο του είναι η λατινική φράση «Mens et Manus», που σημαίνει «Μυαλό και Χέρι». Επίσης περίπου 1.800 μαθήματα μπορεί να τα παρακολουθήσει κανείς στο Διαδίκτυο μέσω του ειδικού προγράμματος OpenCourseWare, το οποίο προσελκύει ενδιαφερόμενους από κάθε γωνιά του πλανήτη.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Χάρβαρντ, το Κέιμπριτζ, το Στάνφορντ, το Γέιλ και η Οξφόρδη έχουν εδραιωθεί ως παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμια. Αλλά εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται, όχι αδίκως, ένα βήμα πίσω από το MIT.   

http://www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 13 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου