Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Εγκύκλιοι για Παραμονή των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες εκτός διδακτικού ωραρίου

Σύμφωνα  με τον νόμο 1566/85 , οι εξωδιδακτικές εργασίες ορίζονται από τα όργανα διοίκησης του Σχολείου, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο νόμο (Άρθρο 11) είναι ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής και ο σύλλογος των διδασκόντων. Αν κάποιος όμως κοιτάξει καλύτερα τα καθήκοντα του διευθυντή (Άρθρο 11- Δ' Καθήκοντα) δε θα δει πουθενά τη λέξη ''απόφαση''. 

Αντίθετα, στις αρμοδιότητες των Συλλόγων Διδασκόντων (Άρθρο 11 - Στ') αναφέρεται ρητά ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν στην καλή λειτουργία και οργάνωση του σχολείου λαμβάνονται από τον ίδιο το σύλλογο. Το συμπέρασμα είναι ότι οι εξωδιδακτικές εργασίες καθορίζονται, κατανέμονται και ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ στο πρακτικό από το σύλλογο διδασκόντων και μόνο απ' αυτόν. Κανένας διευθυντής δεν έχει δικαίωμα να αναθέτει αυθαίρετα εργασίες.


Εξάλλου υπάρχει και η παρακάτω εγκύκλιος:
Δ2/14114/5.12.00 ΥΠ.Ε.Π.Θ.


Παραμονή εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες

Παρατηρείται ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί περιορίζονται στη διδασκαλία μαθημάτων, σύμφωνα με το πρόγραμμα και αποχωρούν από το σχολείο, χωρίς να προσφέρουν άλλες υπηρεσίες, αν και ο νόμος (άρθρο 14 του Ν. 1566/1985) προβλέπει την υποχρεωτική παραμονή τους στο σχολείο μέχρι 30 ώρες την εβδομάδα.

Παρακαλούμε να δοθούν οι δέουσες οδηγίες, ώστε οι σύλλογοι των διδασκόντων σε κάθε σχολείο να αναθέσουν πρόσθετες εργασίες στους διδάσκοντες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 παρ. 1 του ν. 1566/1985 και να καθορίσουν το αντικείμενο και το ωράριο απασχόλησης καθενός εκπαιδευτικού.
Υπεύθυνοι για την εφαρμογή της παρούσας είναι οι Διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι οφείλουν να γνωστοποιήσουν εντός ευλόγου χρόνου το περιεχόμενο των πράξεων του συλλόγου των διδασκόντων για την ανάθεση των πρόσθετων εργασιών κάθε σχολείου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου