Ένα άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που αν τελικά επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει το σημαντικότερο βήμα για τη σωτηρία της χώρας και την απαλλαγή από το δυσβάσταχτο χρέος, δημοσιεύει η «Ημερησία του Σαββάτου». Σύμφωνα μ’ αυτό στους κόλπους της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τρίτη μείωση του ελληνικού χρέους.
Το πρώτο μέσο που θα χρησιμοποιηθεί είναι μια ακόμη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης. Επίσης, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Πρόκειται για δύο μέτρα που θεωρούνται ανώδυνα για τους κατόχους του ελληνικού χρέους. Να θυμίσουμε ότι το χρέος στην Ελλάδα φτάνει το 175% του ΑΕΠ και το 70% αυτού βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, δηλαδή της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Μια καθαρή απόφαση για μείωση του χρέους θα περιελάμβανε και γενναίο «κούρεμα» από την πλευρά των δανειστών, θα έβγαιναν χαμένες δηλαδή χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι και το μοναδικό σωτήριο μέσο, ωστόσο, για να υλοποιηθεί πρέπει να περάσει χρόνος και να πειστεί κυρίως η Γερμανία για τη χρησιμότητά του.
Προς το παρόν οι διαβουλεύσεις που γίνονται έχουν ως βάση της μείωση επιτοκίων και τη νέα επιμήκυνση. Η Ελλάδα δεν το θέτει επισήμως στις συζητήσεις που κάνει καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να παρουσιάσει συνεχή πλεονάσματα ώστε να διεκδικήσεις καλύτερη αντιμετώπισή της από τους δανειστές. Κάτι που άλλωστε προβλέπει και το Μνημόνιο με τις ρήτρες μέτρων σε περίπτωση που πάει καλύτερα η ελληνική οικονομία.
Μια πρώτη κατάθεση αιτήματος θα μπορούσε να γίνει στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου με την τρόικα ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για όποιες κινήσεις, μετά τις γερμανικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή και η παρουσίαση πρωτογενούς πλεονάσματος και το επόμενο διάστημα.
Ως βασικό σενάριο για το πότε θα γίνει είναι η άνοιξη του 2014 ενώ κανείς δε μπορεί ακόμη να πει πόσο θα μπορούσε να φτάσει το κούρεμα του χρέους. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο, το 2020 θα φτάσει το 124% του ΑΕΠ ενώ ο Π. Τόμσεν είπε ότι θα μπορούσε το 2022 να φτάσει και το 110% του ΑΕΠ. Ασφαλώς ένα χρέος κάτω από 100% του ΑΕΠ θα καθιστούσε αυτόματα μια οικονομία σε υγιή επίπεδα και θα μπορούσε να βγει στις αγορές χωρίς κανένα πρόβλημα.
Να θυμίσουμε επίσης ότι του χρόνου υπάρχουν οι ευρωεκλογές και στις Βρυξέλλες δε θα ήθελαν μια χώρα όπως η Ελλάδα να επιδείξει ευρωπαϊκά αντανακλαστικά. Όλα τα παραπάνω ισχύουν, βεβαίως, εφόσον δε συμβεί κάποιο ατύχημα. Για παράδειγμα να καταρρεύσει η ΕΕ για άλλους λόγους πλην της Ελλάδας. Ή ακόμη και να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις σε Κύπρο και Ιταλία που θα επηρεάσουν άμεσα τη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου