Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ο «κώδικας Σαμαρά»


Συντονισμός, συνεργασία, αλληλεγγύη αλλά και «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».
Ένα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και φίλος της ιστορίας, έλεγε προ ημερών ότι εάν η ασσυροβαβυλωνιακή κοινωνία στηρίχθηκε στον περίφημο «κώδικα Χαμουραμπί», η τύχη της κυβέρνησης και των υπουργών θα κριθεί από τον «κώδικα Σαμαρά».

Δεν έχει άδικο, εάν λάβουμε υπόψη μας τις διαρροές των τελευταίων ημερών από το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου για ανεπαρκείς υπουργούς, για απειθαρχία, για μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατώτερα των περιστάσεων, για ενόχληση του Αντώνη Σαμαρά για πολλούς, αλλά και τα αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα που έχει κάνει πολύ νωρίς το πρωί για να διαπιστώσει ποιοι είναι στα υπουργεία τους.
Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η μάχη κερδίζεται και τίποτα δεν έχει χαθεί και είναι έτοιμος να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να αλλάξει το τοπίο. Πολλάκις στο παρελθόν έχει διαμηνύσει με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα, αρχές, κανόνες και λειτουργίες της κυβέρνησης, οι οποίες στηρίζονται μεν στη «συλλογικότητα» αλλά περιλαμβάνουν και την εξατομικευμένη ευθύνη και την κύρωση. Αυτή η εξατομικευμένη ευθύνη υπολογίζεται πλέον και ήρθε και η ώρα των κυρώσεων.
Από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς είχε ένα γενικό πολιτικό σκέλος στο οποίο συμπύκνωσε τους πάγιους πολιτικούς στόχους του υπουργικού του συμβουλίου. Οι περισσότεροι στόχοι, εκ των πραγμάτων, κινούνταν στις ράγες του μνημονίου, αλλά καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αλλά και να δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα στο διεθνές περιβάλλον.
Πρώτος και βασικός στόχος εξ αρχής ήταν η διατήρηση της χώρας στην ζώνη του ευρώ, να τεθούν οι βάσεις για ανάκαμψη και να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Αυτοί ήταν οι σταθεροί στόχοι του Αντ. Σαμαρά και αποτέλεσαν τον πυρήνα της πολιτικής του από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης.
Παράλληλα, όμως είχαν μπει και κανόνες στη λειτουργία της κυβέρνησης και οι χαρακτηρισμοί «εξάψαλμος» ή «εντολές Σαμαρά» είναι περιγραφικά ορθοί.
Η ουσία, όμως, είναι ότι ο Σαμαράς κατέγραφε τα πάντα και τους πάντες και είχε μπροστά του, ουσιαστικά ένα βαθμολόγιο – ποινολόγιο της απόδοσης των υπουργών του. Από αυτό θα κριθούν οι πάντες στο άμεσο μέλλον.
Οι συνεχείς αναφορές του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια εσωτερικών συσκέψεων στο Μαξίμου σε προβλήματα, εκκρεμότητες, καθυστερήσεις κτλ. του κυβερνητικού έργου «φωτογραφίζουν» τουλάχιστον τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Οι δε γενικότερες αναφορές του Σαμαρά για όσους δεν ασχολούνται μόνο με το έργο τους αλλά «σχολιάζουν δημόσια» το έργο των άλλων ή «βγαίνουν σε παράθυρα» ή «αρθρογραφούν» σε πεδίο ευθύνης άλλων υπουργών «παίρνουν μπάλα» ακόμη περισσότερους.
Το κλειδί του «κώδικα Σαμαρά» είναι οι διατυπώσεις του ότι τα πάντα κρίνονται «από το πραγματικό έργο μας, το οποίο αισθάνεται ο απλός πολίτης».
Ως γνωστόν, η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα μόνο έναν. Και ο Πρωθυπουργός φέρεται, με βάσει τις πληροφορίες να έχει αποφασίσει να καταμερίσει ευθύνες για να μην επαληθευθεί η ιστορική φράση.
Άρα, η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στην κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ουσιαστικά και αυτή τη φορά φαίνεται ότι τίποτα δεν θα σταματήσει τον Αντ. Σαμαρά να προχωρήσει. Ίδωμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου