Μετά από ένα πολυήμερο θρίλερ με την τρόικα που έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης των 2,6 δισ. ευρώ του Μαρτίου, το «αγκάθι» του Δημοσίου «κόπηκε» τελικά στην έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο για τις απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων και η τελική απάντηση των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται έως την Τρίτη.
Οπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, «καταφέραμε να πετύχουμε τη συναίνεση σε ένα κρίσιμο ζήτημα και να συμφωνήσουμε στο καλύτερο δυνατό πακέτο».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πολιτικοί αρχηγοί κινήθηκαν στη «γραμμή» της τρόικας, αφού δεν υπήρχε κανένα περιθώριο νέας αναβολής για αναζήτηση εναλλακτικής λύσης.
Εκταμίευση της δόσης
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε ενημερωθεί το βράδυ της Παρασκευής από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που μετείχε στο Eurogroup στο Δουβλίνο, ότι αν δεν δώσει το πράσινο φως η τρόικα δεν μπορεί να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης, αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων και να κοινοποιήσει τα δεδομένα που υπάρχουν.
Μετά από σύσκεψη τρεισήμισι ωρών, οι πολιτικοί συμφώνησαν σε κοινό πλαίσιο κατά το οποίο η αρχή των απομακρύνσεων θα γίνει με τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έως το τέλος του 2013 να έχουν αποχωρήσει 4.000 επίορκοι και δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά πιστοποιητικά και περίπου 15.000 έως το τέλος του 2014. Παράλληλα, αποφασίστηκε τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα να επιταχύνουν τις διαδικασίες, να ξεκινήσει η αξιολόγηση υπαλλήλων σε φορείς που θα καταργηθούν και να δοθούν κίνητρα αποχώρησης από το δημόσιο τομέα. Η κοινή πρόταση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να γίνει δεκτή από την τρόικα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κλίμα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ήταν «πολύ καλό» ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. «επέδειξε γενναιότητα καθώς οι απομακρύνσεις στο δημόσιο τομέα είναι ταμπού για τα κόμματα της Αριστεράς».
Διαπραγματεύσεις
Αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει πλέον να βγει από την εικόνα της κρίσης και της αβεβαιότητας.
«Διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι το πλαίσιο αυτό σέβεται απολύτως το Σύνταγμα αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση: «Οταν έχουμε στη χώρα 1,5 εκατομμύριο ανέργων, πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς. Βεβαίως, θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζομένους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό, αλλά αντιλαμβάνεστε τη διαφορά μεγεθών που υπάρχει ανάμεσα στις 15.000 και το 1.500.000. Κι αυτό μπορεί να γίνει και θα γίνει εμπροθέσμως, νομίμως, με αποτελεσματικό τρόπο, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού».
Βάση αξιολόγησης
Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης δήλωσε: «Δεν υπερασπίζομαι γενικώς και αορίστως κανέναν στο Δημόσιο. Υπερασπίζομαι το Δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης, του σεβασμού του νόμου και του Συντάγματος. Δεν είμαστε μια χώρα η οποία αποφασίζει για να υποκύψει στις επιταγές των συνεταίρων να κόψει κεφάλια γενικώς και αορίστως». Οπως ανέφερε, η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει με αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και προσώπων. «Επίορκος υπάλληλος στη βάση των αποφάσεων του πειθαρχικού συμβουλίου και των διοικητικών δικαστηρίων θα απομακρύνεται. Μη επίορκος στη βάση της αξιολόγησης θα κριθεί».
Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει «αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους και το ισόποσο, δηλαδή 15.000 προσλήψεων, στο Δημόσιο με αξιοκρατία νέων παιδιών».
ΠΥΡΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντίθετοι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝ.ΕΛ.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών: «Οι δεκαπέντε χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, κατ’ εντολήν της τρόικας, μας οδηγούν έναν αιώνα πίσω. Σε άλλες, παλιότερες, σκοτεινές για τη χώρα εποχές. Πρόκειται για 15.000 ανθρωποθυσίες που έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια άλλων που έχουν συμβεί στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε στις ανθρωποθυσίες. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στο μαζικό αποκεφαλισμό εργαζομένων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βάλουν, με τους αγώνες τους, ένα τέρμα στη διαρκή κι επαναλαμβανόμενη θυσία της Ιφιγένειας προκειμένου να πνεύσει ούριος άνεμος για τους δανειστές μας».
Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ανέφερε ότι «η συμφωνία των τριών αρχηγών της συγκυβέρνησης απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού, που υπηρετούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις ανάγκες του κεφαλαίου, όχι μόνο είναι προαποφασισμένα, αλλά και δεν τελειώνουν εδώ», ενώ ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Οι κυβερνητικοί εταίροι, λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό για όλα αυτά που υποσχέθηκαν πριν από τις εκλογές, προχωρούν στην τήρηση της υπογραφής τους απέναντι στην τρόικα. Οι 15.000 απολύσεις αυτού του χρόνου θα οδηγήσουν στην εφαρμογή των απολύσεων 15.000 οικογενειών, γιατί ο απολυμένος δεν είναι δημόσιος “κακός” υπάλληλος, είναι ένας οικογενειάρχης που συντηρεί την οικογένειά του».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com
Οι 4 «πηγές» για 14.000 απολύσεις
Από τέσσερις «πηγές» θα γεμίσει η δεξαμενή των 14.000 αναγκαστικών αποχωρήσεων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2014.
Η συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και Μηχανισμού Στήριξης για τη δημόσια διοίκηση… σπάει τις παρεμβάσεις σε δύο χρονικούς ορίζοντες. Ο πρώτος φέρνει απολύσεις 4.000 δημοσίων υπαλλήλων σε βάθος εννιαμήνου. Ο δεύτερος φέρνει υποχρεωτικές αποχωρήσεις επιπλέον 10.000 εργαζομένων ως τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Στο ενδιάμεσο θα έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα της γενικής κυβέρνησης, η αξιολόγηση χιλιάδων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, από όπου θα προκύψουν πλεονάζουσες θέσεις, η αξιολόγηση των ικανοτήτων του απασχολούμενου προσωπικού αλλά και η επίσπευση, μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων, των πειθαρχικών διαδικασιών.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι αποχωρήσεις θα προκύπτουν διαδοχικά από τέσσερις κατηγορίες. Ειδικότερα:
1. Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμοι και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Οι κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.
2. Από οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους, και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.
3. Από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).
4. Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια.
Οπως έχει ήδη αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, οι πειθαρχικές διαδικασίες θα επιταχυνθούν και θα περιλαμβάνουν τη θέσπιση αυστηρότερων ορίων για την έκδοση κάθε απόφασης, αλλά και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στην εκδίκαση τυχόν ενστάσεων επί της πρωτόδικης απόφασης, με στόχο να περάσουν άμεσα εκτός Δημόσιας Διοίκησης επίορκοι, «κοπανατζήδες» και εργαζόμενοι με πλαστά πτυχία και βεβαιώσεις σπουδών. Με νομοθετική παρέμβαση, που θα πάρει σάρκα και οστά μέσα στις επόμενες ημέρες, θα δίνεται στους υπαλλήλους που πρωτοβάθμια κρίνονται απολυτέοι η δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα εκδικάζονται γρηγορότερα οι σοβαρότερες περιπτώσεις και ο ίδιος ο υπάλληλος θα κρίνεται ταχυτέρα ώστε να επιστρέψει ή όχι στην υπηρεσία του.
Η αναζήτηση ακατάλληλων υπαλλήλων θα πιάσει το σύνολο του στενού και ευρύτερου Δημοσίου. Για το λόγο αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι στα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας και Τουρισμού, στον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού, σε εφοριακούς και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οσον αφορά στις πλαστές βεβαιώσεις, σε πρώτη φάση θα υπάρχει στενή συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, την Αμερικανική Ενωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο, προκειμένου να πιαστούν στα… πράσα οι υπάλληλοι με πτυχία-«μαϊμού» ξένων γλωσσών. Σε δεύτερη φάση, οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε μεγαλύτερο εύρος υποβαλλόμενων εγγράφων. Οπως, η αναγνώριση πτυχίων και οι βεβαιώσεις επάρκειας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κρίσιμο ρόλο αναμένεται να αναλάβει και η υπηρεσία που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών. Στόχος της θα είναι η παρακολούθηση της προόδου των πειθαρχικών υποθέσεων, προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι άμεσα.
Μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση
Οπως επισημαίνουν επίσημες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων διεκδικήθηκε, και τελικά επιτεύχθηκε, να ισχύσει για κάθε αναγκαστική αποχώρηση ο κανόνας «1 νέα πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση».
Η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου επισημαίνει πως με τη συγκεκριμένη αναλογία επιτυγχάνεται «άμεσα η ποιοτική ανανέωση του Δημοσίου με χιλιάδες νέους άξιους υπαλλήλους που είναι διοριστέοι ήδη και περιμένουν χρόνια τώρα στην ουρά». Παράλληλα, σημειώνει πως αποφεύχθηκαν «οι αυθαίρετες και οριζόντιες απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτές δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό», και προσθέτει ότι «δεν θα ήταν πράξη δικαιοσύνης, αλλά καταστροφή για την κοινωνία, που μετράει ήδη ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, και για τη διοίκηση, που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στοιχειωδώς, αφού το προσωπικό της είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνα μειωμένο».
Αναφορικά με τον κανόνα του «μία προς μία», σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση από την τρόικα. Στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι συνολικοί στόχοι, τότε υπό συζήτηση φαίνεται να είναι ακόμα εάν θα μειώνεται και η συγκεκριμένη αναλογία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το μέτρο της κινητικότητας αποσυνδέεται από κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής αποχώρησης και έχει στόχο την ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού στο Δημόσιο, την άμεση κάλυψη επιτακτικών αναγκών και την αξιοποίηση των υπαλλήλων.
Τα στοιχεία για τους επίορκους
Από τις αρχές του 2012 μέχρι και πριν από ένα μήνα περίπου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 60.000 υποθέσεις. Ταυτόχρονα:
● Οι εκκρεμείς υποθέσεις στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια είναι 1.550.
● Οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό είναι 577.
● Σε εβδομαδιαία βάση εξετάζονται στο Δευτεροβάθμιο 20 υποθέσεις.
● Από το 2012 μέχρι σήμερα υπάρχουν 91 αποφάσεις για οριστική απόλυση.
● Τον Μάρτιο εξετάστηκαν 26 περιπτώσεις και εκδόθηκαν οκτώ αποφάσεις απόλυσης.
● 2.408 δάσκαλοι κρίνονται ασυνεπείς στην άσκηση των καθηκόντων τους. 1634 είναι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 774 είναι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Πότε και πώς θα γίνουν οι απομακρύνσεις
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013: 4.000
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014: 10.000
Θα προκύψουν από :
-Καταργήσεις οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
-Συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου που θα προκύψουν κατόπιν αξιολόγησης. Οι πλεονάζοντες θα επιλέξουν μεταξύ κινητικότητας ή οικειοθελούς αποχώρησης με κίνητρα.
- Επίορκους.
-Διαθέσιμους που θα επιλέξουν την αποχώρηση με εθελούσια έξοδο και εξαγορά πλασματικών χρόνων.
ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ:
-ΚΑΝΟΝΑΣ 1.1. Για κάθε αποχώρηση μία καινούργια πρόσληψη.
-Επιτάχυνση πειθαρχικών διαδικασιών με νομοθετική παρέμβαση.
-Υλοποίηση προγράμματος κινητικότητας προκειμένου να καλυφθούν οι «νέες» ανάγκες του Δημοσίου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.com
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Οπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, «καταφέραμε να πετύχουμε τη συναίνεση σε ένα κρίσιμο ζήτημα και να συμφωνήσουμε στο καλύτερο δυνατό πακέτο».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πολιτικοί αρχηγοί κινήθηκαν στη «γραμμή» της τρόικας, αφού δεν υπήρχε κανένα περιθώριο νέας αναβολής για αναζήτηση εναλλακτικής λύσης.
Εκταμίευση της δόσης
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε ενημερωθεί το βράδυ της Παρασκευής από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που μετείχε στο Eurogroup στο Δουβλίνο, ότι αν δεν δώσει το πράσινο φως η τρόικα δεν μπορεί να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης, αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων και να κοινοποιήσει τα δεδομένα που υπάρχουν.
Μετά από σύσκεψη τρεισήμισι ωρών, οι πολιτικοί συμφώνησαν σε κοινό πλαίσιο κατά το οποίο η αρχή των απομακρύνσεων θα γίνει με τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έως το τέλος του 2013 να έχουν αποχωρήσει 4.000 επίορκοι και δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά πιστοποιητικά και περίπου 15.000 έως το τέλος του 2014. Παράλληλα, αποφασίστηκε τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα να επιταχύνουν τις διαδικασίες, να ξεκινήσει η αξιολόγηση υπαλλήλων σε φορείς που θα καταργηθούν και να δοθούν κίνητρα αποχώρησης από το δημόσιο τομέα. Η κοινή πρόταση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να γίνει δεκτή από την τρόικα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κλίμα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ήταν «πολύ καλό» ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. «επέδειξε γενναιότητα καθώς οι απομακρύνσεις στο δημόσιο τομέα είναι ταμπού για τα κόμματα της Αριστεράς».
Διαπραγματεύσεις
Αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει πλέον να βγει από την εικόνα της κρίσης και της αβεβαιότητας.
«Διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι το πλαίσιο αυτό σέβεται απολύτως το Σύνταγμα αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση: «Οταν έχουμε στη χώρα 1,5 εκατομμύριο ανέργων, πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς. Βεβαίως, θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζομένους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό, αλλά αντιλαμβάνεστε τη διαφορά μεγεθών που υπάρχει ανάμεσα στις 15.000 και το 1.500.000. Κι αυτό μπορεί να γίνει και θα γίνει εμπροθέσμως, νομίμως, με αποτελεσματικό τρόπο, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού».
Βάση αξιολόγησης
Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης δήλωσε: «Δεν υπερασπίζομαι γενικώς και αορίστως κανέναν στο Δημόσιο. Υπερασπίζομαι το Δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης, του σεβασμού του νόμου και του Συντάγματος. Δεν είμαστε μια χώρα η οποία αποφασίζει για να υποκύψει στις επιταγές των συνεταίρων να κόψει κεφάλια γενικώς και αορίστως». Οπως ανέφερε, η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει με αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και προσώπων. «Επίορκος υπάλληλος στη βάση των αποφάσεων του πειθαρχικού συμβουλίου και των διοικητικών δικαστηρίων θα απομακρύνεται. Μη επίορκος στη βάση της αξιολόγησης θα κριθεί».
Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει «αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους και το ισόποσο, δηλαδή 15.000 προσλήψεων, στο Δημόσιο με αξιοκρατία νέων παιδιών».
ΠΥΡΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντίθετοι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝ.ΕΛ.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών: «Οι δεκαπέντε χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, κατ’ εντολήν της τρόικας, μας οδηγούν έναν αιώνα πίσω. Σε άλλες, παλιότερες, σκοτεινές για τη χώρα εποχές. Πρόκειται για 15.000 ανθρωποθυσίες που έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια άλλων που έχουν συμβεί στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε στις ανθρωποθυσίες. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στο μαζικό αποκεφαλισμό εργαζομένων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βάλουν, με τους αγώνες τους, ένα τέρμα στη διαρκή κι επαναλαμβανόμενη θυσία της Ιφιγένειας προκειμένου να πνεύσει ούριος άνεμος για τους δανειστές μας».
Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ανέφερε ότι «η συμφωνία των τριών αρχηγών της συγκυβέρνησης απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού, που υπηρετούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις ανάγκες του κεφαλαίου, όχι μόνο είναι προαποφασισμένα, αλλά και δεν τελειώνουν εδώ», ενώ ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Οι κυβερνητικοί εταίροι, λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό για όλα αυτά που υποσχέθηκαν πριν από τις εκλογές, προχωρούν στην τήρηση της υπογραφής τους απέναντι στην τρόικα. Οι 15.000 απολύσεις αυτού του χρόνου θα οδηγήσουν στην εφαρμογή των απολύσεων 15.000 οικογενειών, γιατί ο απολυμένος δεν είναι δημόσιος “κακός” υπάλληλος, είναι ένας οικογενειάρχης που συντηρεί την οικογένειά του».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com
Οι 4 «πηγές» για 14.000 απολύσεις
Από τέσσερις «πηγές» θα γεμίσει η δεξαμενή των 14.000 αναγκαστικών αποχωρήσεων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2014.
Η συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και Μηχανισμού Στήριξης για τη δημόσια διοίκηση… σπάει τις παρεμβάσεις σε δύο χρονικούς ορίζοντες. Ο πρώτος φέρνει απολύσεις 4.000 δημοσίων υπαλλήλων σε βάθος εννιαμήνου. Ο δεύτερος φέρνει υποχρεωτικές αποχωρήσεις επιπλέον 10.000 εργαζομένων ως τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Στο ενδιάμεσο θα έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα της γενικής κυβέρνησης, η αξιολόγηση χιλιάδων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, από όπου θα προκύψουν πλεονάζουσες θέσεις, η αξιολόγηση των ικανοτήτων του απασχολούμενου προσωπικού αλλά και η επίσπευση, μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων, των πειθαρχικών διαδικασιών.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι αποχωρήσεις θα προκύπτουν διαδοχικά από τέσσερις κατηγορίες. Ειδικότερα:
1. Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμοι και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Οι κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.
2. Από οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους, και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.
3. Από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).
4. Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια.
Οπως έχει ήδη αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, οι πειθαρχικές διαδικασίες θα επιταχυνθούν και θα περιλαμβάνουν τη θέσπιση αυστηρότερων ορίων για την έκδοση κάθε απόφασης, αλλά και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στην εκδίκαση τυχόν ενστάσεων επί της πρωτόδικης απόφασης, με στόχο να περάσουν άμεσα εκτός Δημόσιας Διοίκησης επίορκοι, «κοπανατζήδες» και εργαζόμενοι με πλαστά πτυχία και βεβαιώσεις σπουδών. Με νομοθετική παρέμβαση, που θα πάρει σάρκα και οστά μέσα στις επόμενες ημέρες, θα δίνεται στους υπαλλήλους που πρωτοβάθμια κρίνονται απολυτέοι η δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα εκδικάζονται γρηγορότερα οι σοβαρότερες περιπτώσεις και ο ίδιος ο υπάλληλος θα κρίνεται ταχυτέρα ώστε να επιστρέψει ή όχι στην υπηρεσία του.
Η αναζήτηση ακατάλληλων υπαλλήλων θα πιάσει το σύνολο του στενού και ευρύτερου Δημοσίου. Για το λόγο αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι στα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας και Τουρισμού, στον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού, σε εφοριακούς και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οσον αφορά στις πλαστές βεβαιώσεις, σε πρώτη φάση θα υπάρχει στενή συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, την Αμερικανική Ενωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο, προκειμένου να πιαστούν στα… πράσα οι υπάλληλοι με πτυχία-«μαϊμού» ξένων γλωσσών. Σε δεύτερη φάση, οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε μεγαλύτερο εύρος υποβαλλόμενων εγγράφων. Οπως, η αναγνώριση πτυχίων και οι βεβαιώσεις επάρκειας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κρίσιμο ρόλο αναμένεται να αναλάβει και η υπηρεσία που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών. Στόχος της θα είναι η παρακολούθηση της προόδου των πειθαρχικών υποθέσεων, προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι άμεσα.
Μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση
Οπως επισημαίνουν επίσημες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων διεκδικήθηκε, και τελικά επιτεύχθηκε, να ισχύσει για κάθε αναγκαστική αποχώρηση ο κανόνας «1 νέα πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση».
Η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου επισημαίνει πως με τη συγκεκριμένη αναλογία επιτυγχάνεται «άμεσα η ποιοτική ανανέωση του Δημοσίου με χιλιάδες νέους άξιους υπαλλήλους που είναι διοριστέοι ήδη και περιμένουν χρόνια τώρα στην ουρά». Παράλληλα, σημειώνει πως αποφεύχθηκαν «οι αυθαίρετες και οριζόντιες απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτές δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό», και προσθέτει ότι «δεν θα ήταν πράξη δικαιοσύνης, αλλά καταστροφή για την κοινωνία, που μετράει ήδη ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, και για τη διοίκηση, που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στοιχειωδώς, αφού το προσωπικό της είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνα μειωμένο».
Αναφορικά με τον κανόνα του «μία προς μία», σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση από την τρόικα. Στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι συνολικοί στόχοι, τότε υπό συζήτηση φαίνεται να είναι ακόμα εάν θα μειώνεται και η συγκεκριμένη αναλογία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το μέτρο της κινητικότητας αποσυνδέεται από κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής αποχώρησης και έχει στόχο την ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού στο Δημόσιο, την άμεση κάλυψη επιτακτικών αναγκών και την αξιοποίηση των υπαλλήλων.
Τα στοιχεία για τους επίορκους
Από τις αρχές του 2012 μέχρι και πριν από ένα μήνα περίπου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 60.000 υποθέσεις. Ταυτόχρονα:
● Οι εκκρεμείς υποθέσεις στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια είναι 1.550.
● Οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό είναι 577.
● Σε εβδομαδιαία βάση εξετάζονται στο Δευτεροβάθμιο 20 υποθέσεις.
● Από το 2012 μέχρι σήμερα υπάρχουν 91 αποφάσεις για οριστική απόλυση.
● Τον Μάρτιο εξετάστηκαν 26 περιπτώσεις και εκδόθηκαν οκτώ αποφάσεις απόλυσης.
● 2.408 δάσκαλοι κρίνονται ασυνεπείς στην άσκηση των καθηκόντων τους. 1634 είναι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 774 είναι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Πότε και πώς θα γίνουν οι απομακρύνσεις
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013: 4.000
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014: 10.000
Θα προκύψουν από :
-Καταργήσεις οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
-Συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου που θα προκύψουν κατόπιν αξιολόγησης. Οι πλεονάζοντες θα επιλέξουν μεταξύ κινητικότητας ή οικειοθελούς αποχώρησης με κίνητρα.
- Επίορκους.
-Διαθέσιμους που θα επιλέξουν την αποχώρηση με εθελούσια έξοδο και εξαγορά πλασματικών χρόνων.
ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ:
-ΚΑΝΟΝΑΣ 1.1. Για κάθε αποχώρηση μία καινούργια πρόσληψη.
-Επιτάχυνση πειθαρχικών διαδικασιών με νομοθετική παρέμβαση.
-Υλοποίηση προγράμματος κινητικότητας προκειμένου να καλυφθούν οι «νέες» ανάγκες του Δημοσίου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.com
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου