Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Στην 64η θέση της κατάταξης χρήσης νέων τεχνολογιών η Ελλάδα

Πέρυσι η χώρα βρισκόταν πέντε θέσεις υψηλότερα

Στην 64η θέση, μεταξύ 144 χωρών, βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη της ετήσιας μελέτης Global Information Technology Report 2013 του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum, η οποία μετρά τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία. Το 2012, η χώρα βρισκόταν πέντε θέσεις υψηλότερα. 

Από το 2006, όταν η η Ελλάδα είχε βρεθεί στην 48η θέση μεταξύ 122 χωρών, η πορεία της ελληνικής ψηφιακής οικονομίας είναι πτωτική, με εξαίρεση το 2011. 


Φαίνεται όμως ότι η οικονομική κρίση είχε επιπτώσεις και στην κατάταξη χωρών που παρουσίαζαν σχετικά καλές επιδόσεις. Η Κίνα έχασε 7 θέσεις, η Ρουμανία 8, η Σουηδία 2, η Δανία 4, ο Καναδάς 3, η Νέα Ζηλανδία 6 και η Αργεντινή 7. 

Από την άλλη πλευρά, το Μεξικό ανέβηκε κατά 13 θέσεις, η Γεωργία κατά 23 θέσεις, η Χιλή κατά 5 θέσεις, το Ισραήλ και το Λουξεμβούργο επίσης κατά 5 θέσεις και το Καζακστάν κατά 12 θέσεις.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι: Φινλανδία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, ΗΠΑ, Ταϊβάν και Κίνα.

Οι αναλυτές του World Economic Forum επισημαίνουν πως πλέον έχει αναγνωριστεί διεθνώς ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) ως μοχλού ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου. 

«Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελούν βασικό παράγοντα για ένα πιο οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμο κόσμο, στον απόηχο μιας από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης.

Στο Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας- Networked Readiness Index (NRI), πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρε όπως το Καζακστάν (43η θέση), ο Μαυρίκιος (55η θέση), το Μαυροβούνιο (48η θέση), η Κροατία (51η θέση), η Μάλτα (28η θέση), η Τσεχία (42η θέση), η Λιθουανία (32η θέση), τα Μπαρμπάντος (39η θέση), η Χιλή (34η θέση) και η Λετονία (41η θέση).

Η κατάταξη των χωρών στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας γίνεται με βάση τέσσερις άξονες: Περιβάλλον (πολιτικό, κανονιστικό, επιχειρηματικό, καινοτομικό), Ετοιμότητα (υποδομές και ψηφιακό περιεχόμενο, οικονομική προσιτότητα, δεξιότητες), Χρήση (προσωπική, επαγγελματική, κυβερνητική) και Επιπτώσεις (οικονομικές, κοινωνικές).

Στην κατηγορία άξονα Περιβάλλον, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 87η θέση. Στον άξονα Ετοιμότητα, βρίσκεται στην 47η θέση, ως προς τη Χρήση καταλαμβάνει την 68η θέση και, ως προς τις Επιπτώσεις, την 82η θέση.

Νομικά κωλύματα, προβλήματα στην επιχειρηματικότητα και την έναρξη επιχειρήσεων, υψηλό κόστος των παρεχόμενων τεχνολογικών υπηρεσιών, η μη σύγχρονη ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, ο χαμηλός δείκτης καινοτομίας και η χαμηλή επίδραση των τεχνολογιών στην πραγματική οικονομία, την κοινωνία και την κυβέρνηση, είναι τα μειονεκτήματα της Ελλάδας που ρίχνουν τις επιδόσεις της στην ψηφιακή οικονομία.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου