Φως στην άκρη του τούνελ του «ελληνικού Γουοτεργκέιτ» και στην υπόθεση της παρακολούθησης και πιθανώς της απόπειρας κατά του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, διαφαίνεται μετά την ανακίνηση και τη σύνδεση των δύο υποθέσεων από τη Δικαιοσύνη. Οκτώ χρόνια μετά το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο σε βάρος της εθνικής ασφάλειας, της υπόθεσης των υποκλοπών, και πέντε χρόνια αφότου καταγράφηκαν ύποπτες κινήσεις με στόχο τον Κ. Καραμανλή, οι δύο υποθέσεις βγαίνουν από τον πάγο. Μένει, πάντως, να ανακινηθεί και η υπόθεση της «αυτοκτονίας» του στελέχους της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη, για την οποία το οικογενειακό περιβάλλον του επιμένει ότι σχετίζεται με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Κατά πληροφορίες από πολιτικούς και δικαστικούς κύκλους, οι ανακριτικές αρχές φαίνεται πως έχουν συγκεντρώσει στοιχεία, τα οποία εντείνουν την υποψία ότι οι υποκλοπές δεν σταμάτησαν το 2005, αλλά τα κυκλώματα συνέχισαν τη δράση τους, και ενδεχομένως συνδέονται με τις παρακολουθήσεις, που αποκαλύφθηκαν αργότερα, του Κ. Καραμανλή.
Ειδικά στην περίπτωση του σκανδάλου των υποκλοπών, δεν προκαλεί έκπληξη η ανακίνησή του. Ήδη, το 2010, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ανέσυρε την υπόθεση από το αρχείο όπου είχε μπει το 2007 με το σκεπτικό ότι από την ανάκριση δεν είχαν εντοπιστεί κάποιοι δράστες. Η ανακίνηση της υπόθεσης, τότε, συνοδεύτηκε με πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες είχαν βρεθεί καινούργια στοιχεία.
Τώρα, λοιπόν, φαίνεται πως νέα ευρήματα και καταθέσεις στη Δικαιοσύνη δείχνουν ότι «υπάρχει ταυτοποίηση προσώπων και τεχνικών μέσων» τόσο στις υποκλοπές όσο και στη μετέπειτα παρακολούθηση Καραμανλή, εκτιμούν πολιτικοί κύκλοι, που θεωρούν ότι τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν τόσο από τις έρευνες για τις υποκλοπές όσο και από την «υπόθεση Καραμανλή» δένουν μεταξύ τους. Να σημειωθεί ότι πέρσι είχε ασκηθεί δίωξη κατ’ αγνώστων για πιθανό σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού. Επίσης, το 2010, όταν άρχισε εκ νέου η έρευνα για τις υποκλοπές, ασκήθηκε ποινική δίωξη για «απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας» κατά παντός υπευθύνου.
Από τις έρευνες της Δικαιοσύνης, το 2010, ανακαλύφθηκαν στοιχεία, που, σύμφωνα με πληροφορίες, «φωτογράφιζαν» υπάλληλο ξένης πρεσβείας στην Αθήνα. Επρόκειτο για ένα «ύποπτο» κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιείτο για τις παρακολουθήσεις από υπαλλήλους της συγκεκριμένης πρεσβείας. Είχε, δε, αγοραστεί μαζί με άλλα τρία καρτοκινητά από κατάστημα στην Ακτή Μιαούλη, στον Πειραιά, από πρόσωπο που είχε δηλώσει ψευδή στοιχεία.
Ως γνωστό, το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκαλύφθηκε στην αρχή του 2006 και όλες οι ενδείξεις «φωτογράφιζαν» ξένες δυνάμεις και ειδικότερα «έδειχναν» την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Τότε, επί κυβερνήσεως Ν.Δ., ήλθαν στο φως στοιχεία που έδειχναν ότι με έναν ιδιαιτέρως εξελιγμένο για τα διεθνή τεχνικά δεδομένα «ηλεκτρονικό κοριό», που είχε τοποθετηθεί στη Vodafone και πιθανώς και σε άλλες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, παρακολουθούντο, εκτός του Κ. Καραμανλή, σχεδόν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και σημαίνοντα πρόσωπα σε νευραλγικές θέσεις στους τομείς της Εθνικής Άμυνας και της Δημόσιας Ασφάλειας.
Το κύκλωμα, όπως φάνηκε από τις έρευνες, στήθηκε με πρόφαση την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Οι παρακολουθήσεις γίνονταν κατά τα έτη 2004 και 2005. Μεταξύ των προσώπων, των οποίων τα κινητά παρακολουθούνταν, ήταν ύποπτοι και δήθεν ύποπτοι για τρομοκρατία.
Η επιχείρηση «Πυθία» και ο χορός των κατασκόπων
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ των υποθέσεων των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων του Κ. Καραμανλή, που επιχειρεί η Δικαιοσύνη, αυξάνονται θεαματικά οι υποψίες ότι το κύκλωμα που «οικοδομήθηκε» πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 δεν αποκλείεται στη συνέχεια να ανεξαρτητοποιήθηκε και να μετατράπηκε σε ένα ισχυρό παρακρατικό κέντρο που λειτουργούσε για ξένους και ντόπιους παραγγελιοδόχους. Και μπορεί μεν το λογισμικό που είχε χρησιμοποιηθεί για τις «ολυμπιακές υποκλοπές» να είχε πλέον… καεί, ωστόσο το κύκλωμα, κατά πληροφορίες, είχε πολλά άλλα τεχνικά μέσα στα χέρια του.
Η διάδοχος της σοβιετικής KGB, η ρωσική μυστική υπηρεσία, FSB, φέρεται να ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι το 2008 εναντίον του Κ. Καραμανλή βρισκόταν σε εξέλιξη η ονομαζόμενη επιχείρηση «Πυθία». Σ’ αυτό συνηγορεί και πλειάδα εγγράφων της ΕΥΠ, που έχουν τεθεί υπόψη της ελληνικής Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα οποία «άγνωστα κέντρα» εξύφαιναν σχέδια αποσταθεροποίησης του τότε πρωθυπουργού, ενώ ο ίδιος είχε γίνει αντικείμενο στενής παρακολούθησης, με ενδεχόμενο στόχο ακόμα και το «χτύπημά» του. Ουσιαστικός σκοπός των «κέντρων» αυτών, όπως άφηναν σαφώς να εννοηθεί οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ήταν να αποτραπεί η περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας – Μόσχας, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.
Να σημειωθεί πως στη Δικαιοσύνη, μεταξύ των άλλων, έχει κατατεθεί άκρως απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ, με την κωδική ονομασία «Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης» (Νο 219/5 Φεβρουαρίου 2009), με το οποίο ενημερωνόταν η τότε πολιτική ηγεσία ότι η ελληνική υπηρεσία έλαβε γνώση από την FSB πως μια «ομάδα εργασίας» της, που αποτελούνταν από 19 άτομα, εντόπισε και αποκάλυψε σχέδιο επίθεσης εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού, «με σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας».
Ειδικότερα, οι Ρώσοι, στα έγγραφα που έστειλαν, φέρονται να ανέφεραν ότι έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ξένες «υπηρεσίες συμμαχικών κυβερνήσεων» προς την Ελλάδα είχαν άμεση σχέση με ομάδα που παρακολουθούσε τη διαδρομή που ακολουθούσε σχεδόν καθημερινά ο τότε πρωθυπουργός. Σε επιχείρηση αντιπαρακολούθησης που έκανε κλιμάκιο («ομάδα εργασίας») της FSB στην Αθήνα, κατά το διάστημα 20-25 Απριλίου 2008, δύο από τα άτομα που παρακολουθούσαν συχνά τη διαδρομή του πρωθυπουργικού αυτοκινήτου, από την Αθήνα στη Ραφήνα, παραλίγο να πέσουν στα χέρια των Ρώσων. Την τελευταία στιγμή ωστόσο, διέφυγαν, ενώ στα χέρια του ρωσικού κλιμακίου έπεσε ένα αυτοκίνητο τύπου βαν με πλήρη εξοπλισμό παρακολούθησης, όπλα κ.λπ.
Ιδιαίτερο βάρος έδωσαν οι Ρώσοι σ’ ένα τηλεχειριστήριο και σ’ ένα χάρτη που είχε σημειωμένα διάφορα σημεία. Στοιχεία που τους έκαναν να πιστεύουν ότι σχεδιαζόταν χτύπημα κατά του τότε πρωθυπουργού. Αντίστοιχες πληροφορίες για ύποπτες κινήσεις γύρω από την κατοικία του Καραμανλή στη Ραφήνα είχαν περιέλθει και στην ΕΥΠ. Οι Ρώσοι, τέλος, εκτιμώντας ότι όλες αυτές οι κινήσεις γίνονταν προκειμένου να ατονήσει η ελληνορωσική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ανέφεραν ότι είχε διαπιστωθεί «απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ Πούτιν – Καραμανλή» για τις ενεργειακές συμφωνίες.
Θανάσης Αργυράκης στον Τύπο της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου