Όποτε έρχεται η τρόικα, κάθε δύο – τρεις μήνες είναι αποδεδειγμένο ότι βάζει κι από ένα καρφί στο σταυρό του μαρτυρίου της Ελλάδας.
Τρία χρόνια τώρα η χώρα τραβά τον ατελείωτο Γολγοθά και τη συνεχόμενη Σταύρωση, αλλά πουθενά δεν υπάρχει ανάσταση. Αντιθέτως, κάθε φορά που ο Τόμσεν πατά το πόδι του στην Αθήνα μοιάζει με τους Ρωμαίους που δίνουν χολή στον Χριστό.
Έτσι, λοιπόν κι αυτή τη φορά η τρόικα δεν ήρθε για περίπατο στα αρχαία της Αθήνας, όπως ίσως κάποιοι πίστευαν. Ήρθε, φεύγει σύντομα και αφήνει πίσω της μια ακόμη πληγή. Ποια είναι αυτή; Αφού δεν μπόρεσε να επιβάλει νέα μέτρα είπε να διαλύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όλες οι υπόλοιπες εκκρεμότητες ουσιαστικά έχουν κλείσει. Οι απολύσεις που πρέπει να γίνουν θα γίνουν, το χαράτσι θα επιβληθεί και το 2013, οι ληξιπρόθεσμες θα πληρωθούν σε 48 δόσεις. Αυτά, όσο σοβαρά κι αν είναι μπροστά στο θέμα της Εθνικής τράπεζας είναι πταίσματα.
Το νέο καρφί στο σταυρό έχει το όνομα Εθνική, είναι το νέο επίτευγμα της τρόικας.
Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που γίνονται θεωρείται δύσκολο από κύκλους της αγοράς να μπορέσουν να συγκεντρωθούν 1 δις ευρώ ώστε να μην κρατικοποιηθεί η τράπεζα. Το μέλλον της είναι άδηλο, όπως άδηλο είναι και το μέλλον των χιλιάδων μικρομετόχων. Σκεφτείτε μόνο το εξής. Ποιοι είναι οι μέτοχοι της Εθνικής με το μεγαλύτερο ποσοστό; Ο Λάτσης με 11% που δεν μας κόφτει και ιδιαίτερα αν χάσει και στη συνέχεια: Τα ασφαλιστικά ταμεία ΝΠΔΔ που έχουν το 12,2%, ασφαλιστικά ταμεία ΝΠΙΔ που έχουν το 4,2%. Δηλαδή τα ταμεία έχουν το 16,6% της Εθνικής. Ακόμη, η Εκκλησία της Ελλάδος και οι Μητροπόλεις που έχουν το 1,5%, ιδρύματα και κληροδοτήματα που έχουν το 3,2%.
Όπως υπολογίζεται, αν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπουν στην αύξηση κεφαλαίου το ποσοστό τους εκμηδενίζεται και χάνουν τουλάχιστον 2 δισ. με βάση μια πρώτη εκτίμηση του μέσου κόστους των μετοχών της ΕτΕ που είχαν αποκτήσει μακροπρόθεσμα, ενώ το ίδιο γίνεται και με τους υπόλοιπους μετόχους.
Για να συμμετάσχουν τα ταμεία θα πρέπει να βρουν λεφτά, αλλά δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τις συντάξεις τους. Ουσιαστικά, μετά το δράμα που έζησαν με το κούρεμα λόγω PSI χάνουν και την υπόλοιπη περιουσία τους που ήταν τοποθετημένη σε μετοχές της πάλαι ποτέ καλύτερης τράπεζας της Ελλάδας.
Μπορεί να το διανοηθεί κανείς αυτό; Τα ταμεία, το αποκούμπι εκατομμυρίων εργαζόμενων έχουν φαλιρίσει και δε θα μπορούν να δίνουν συντάξεις αφενός λόγω του PSI κι αφετέρου επειδή δε θα μπορούν να πάρουν μέρος στην αύξηση της Εθνικής και αυτή θα περάσει στον έλεγχο του ΤΧΣ. Είναι συγκλονιστικό, όπως επίσης το ίδιο δραματικό είναι κι αυτό που θα υποστεί στην περιουσία της η Εκκλησία.
Αυτό είναι το καρφί στο σταυρό που σας λέγαμε. Η ΕΘΝΙΚΗ όλων μας χάνεται κι αυτό το πέτυχαν οι δανειστές. Εκτός κι αν την ύστατη στιγμή υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη.
Θα πει κανείς; Και τι κάνει η κυβέρνηση; Η απάντηση είναι ότι δεν κάνει τίποτε γιατί δε μπορεί, δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει. Από τη στιγμή που Εθνική και Eurobank είπαν ότι αδυνατούν να βρουν τα λεφτά για κοινή ανακεφαλαιοποίηση μόνο το «σπάσιμο» του deal έπρεπε να κάνουν. Αλλιώς η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει χρόνο, η ανακεφαλαιοποίηση να μη γίνει και για τους υπόλοιπους και η αγορά να βρίσκεται στον αέρα.
Ότι κι αν έχει γίνει, πάντως, η ουσία είναι ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αγκάθι στα πλευρά της Ελλάδας και δύσκολα θα βγει.
Αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: Όταν ξανάρθει η τρόικα το καλοκαίρι τι επιτέλους άλλο θα ζητήσει; Που θα σταματήσει ο Γολγοθάς;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου