Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Δημόσιο: Απολύονται (μέχρι το Πάσχα) 15.000 υπάλληλοι


Σε νέες, οδυνηρές περιπέτειες μπαίνουν από σήμερα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι μετά τους μισθούς πείνας που λαμβάνουν λόγω του ενιαίου μισθολογίου - βαθμολογίου κινδυνεύουν πλέον με άμεσες απολύσεις ως το Πάσχα, όπως ζητάει μετ’ επιτάσεως η τρόικα.

Ειδικότερα, το σχέδιο για την άμεση έξοδο από το Δημόσιο 15.000 υπαλλήλων προβλέπεται να γίνει μέσω της επίσπευσης της αξιολόγησης των 700.000 υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς θα περιλαμβάνει, εκτός από τους πολιτικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς και Σώματα Ασφαλείας.
 Μέσω αυτού του προγράμματος, στο οποίο θα συνδράμουν με τεχνική βοήθεια Γάλλοι εμπειρογνώμονες της «Ομάδας Δράσης» (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι σχετική συμφωνία έχει υπογράψει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας στα τέλη του 2011) και ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες, η αξιολόγηση θα προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές και θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2012, έτσι ώστε στη συνέχεια όσοι περισσεύουν, ανάλογα με το τμήμα ή την ειδικότητα, να οδηγούνται εκτός Δημοσίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, για τους πρώτους 15.000 υπαλλήλους που θα δουν την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο αυτό αναμένεται να γίνει ως το Πάσχα, δηλαδή ως τις 15 Απριλίου!

Στους 15.000 υπαλλήλους υπό απόλυση θα περιληφθούν κυρίως αυτοί που εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου ανεξάρτητα αν υπηρετούν στον στενό δημόσιο τομέα, όπως σε υπουργεία, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, αλλά και αυτοί οι οποίοι εργάζονται σε οργανισμούς που πρόκειται να καταργηθούν. Στόχος είναι να μπει λουκέτο σε πάνω από 100 οργανισμούς που απασχολούν περίπου 8.000-10.000 υπαλλήλους, ενώ θα απελευθερωθούν και οι απολύσεις σε όσες ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, αρθούν η άτυπη μονιμότητα των υπαλλήλων τους και οι ειδικές παροχές που έχουν, με την κατάργηση των κανονισμών εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στην περίπτωση των απολύσεων ύστερα από αξιολόγηση, η οποία θα αφορά τον χρόνο προϋπηρεσίας, την ειδικότητα, τις σχέσεις με τους πολίτες και την ιεραρχία, αλλά και τα τυπικά προσόντα, προτεραιότητα θα έχουν οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποτελούν σήμερα το 40% του υπαλληλικού δυναμικού. Το σχέδιο προβλέπει επίσης να μειωθούν κατά 30% τμήματα, διευθύνσεις και γενικές διευθύνσεις και μέσω αυτού να καταργηθούν και οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Για ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι στρατιωτικοί, το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στον περιορισμό προσλήψεων συμβασιούχων και στη μείωση έως και 70% των εισακτέων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

Εν τω μεταξύ ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα των ειδικών μισθολογίων, που περιλαμβάνει 280.000 υπαλλήλους -όπως γιατροί ΕΣΥ, ένστολοι, δικαστικοί- και το μέτρο που φαίνεται ότι προκρίνεται είναι η οριζόντια μείωση κατά 10%- 20% των αποδοχών τους και όχι η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτές οι οριζόντιες μειώσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1ης Φεβρουαρίου και όχι από 1ης Απριλίου, όπως επιθυμούσε αρχικά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, απολύσεις δεν πρόκειται να γίνουν στους τομείς της Υγείας και στις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ και οι στρατιωτικοί δεν θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο. Ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι η τρόικα απαιτεί να μην εξαιρεθούν οι 190.000 εκπαιδευτικοί και οι 160.000 ένστολοι από τα μέτρα, αν και η συγκεκριμένη απαίτηση δεν αφορά απολύσεις, αλλά μείωση εισακτέων για τους ενστόλους και λιγότερους συμβασιούχους για τους εκπαιδευτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου