Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Πληροφορίες και δικαιολογητικά για άδειες μονίμων εκπαιδευτικών Δ/θμιας Εκπ/σης


Πληροφορίες και δικαιολογητικά για άδειες μονίμων εκπαιδευτικών Δ/θμιας  Εκπ/σης

ΣΧΕΤ.:   O  Νόμος 3528/9-02-2007 αρ. ΦΕΚ 26 τ. Α΄ και τις  με αριθμ. 74275/Δ2/10-07-2007, Φ.351.5/65/84800/Δ1/30-06-2008, 18044/Δ2/1-03-2010 διευκρινιστικές εγκύκλιους, του Υπ..Π.Δ.Β.Μ.&Θ.

Όσον αφορά για τις διάφορες μορφές  αδειών  επισημαίνουμε τα παρακάτω:
Α.       Για τις κανονικές άδειες, (άρθρο 48 παρ.4 Ν.3528/9-2-2007)
1. Χορηγούνται, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης και μέχρι δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κατ΄έτος.  Για τους εκπαιδευτικούς η κανονική άδεια  θεωρείται άδεια διευκόλυνσης εφόσον έχουν κατά τις κείμενες διατάξεις διακοπές εργασίας και είναι στην δικαιοδοσία του Δ/ντή του σχολείου να συναινέσει ή όχι,  εφόσον με την χορήγηση της εν λόγω άδειας δεν  παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία του σχολείου.

2. Στην αίτηση του εκπαιδευτικού θα πρέπει να αναγράφεται και να αποδεικνύεται με επίσημο έγγραφο (π.χ. εισαγωγή τέκνου σε νοσοκομείο, εισιτήριο - εξιτήριο από την κλινική ή  το νοσοκομείο κλπ), ο συγκεκριμένος σοβαρός λόγος και όχι αόριστα με την φράση για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.
3. Ο διευθυντής του σχολείου θα πρέπει να πρωτοκολλεί και να αποστέλλει την κανονική άδεια τουλάχιστο δέκα (10) ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξής της, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την έγκριση ή μη και την κοινοποίησή της στο σχολείο. Για να μην υπάρχει καθυστέρηση, κατ΄ εξαίρεση στις αιτήσεις των κανονικών  αδειών   όταν επιστρέφει ο υπάλληλος θα αναλαμβάνει ο Διευθυντής την ευθύνη να επισυνάπτει πίσω από την απόφαση χορήγησης  της άδειας, τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν το λόγο για τον οποίο ζητήθηκε η άδεια και θα τα διατηρεί στο αρχείο του σχολείου.
Σε έκτακτες μόνο περιπτώσεις  (π.χ θάνατος θείου, ξαφνική ασθένεια συγγενή κ.λ.π.)  θα υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία με του Διευθυντή του σχολείου με τον υπεύθυνο/η του τμήματος αδειών. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, που οι άδειες  θα φτάνουν καθυστερημένα στο γραφείο χωρίς την σχετική ενημέρωση και  έγκριση από την υπηρεσία μας η  κανονική  άδεια  δεν  θα  χορηγείται,  με όλες τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος.
4. Οι κ. Διευθυντές  στο διαβιβαστικό προς την Υπηρεσία μας θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρουν αν συνηγορούν ή όχι  για τη χορήγηση της άδειας.

             Β.  Για τις αναρρωτικές άδειες ( άρθρο 54, 55, 56,  του Υ.Κ.)
1. Βραχυχρόνιες αναρρωτικές  άδειες χορηγούνται:
1. Με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου ή γνωμάτευση θεράποντος ιατρού έως δύο (02) ημέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από τέσσερις (04) ημέρες κάθε έτος. Δεν επιτρέπεται η χορήγηση αναρρωτικής άδειας με Υπεύθυνη δήλωση, σε κανένα υπάλληλο, πριν ή μετά από επίσημη αργία. Συγκεκριμένα οι επίσημες αργίες είναι: όλες οι Κυριακές, η 25η Μαρτίου, η 28η Οκτωβρίου, η εορτή των τριών ιεραρχών,  η Καθαρά Δευτέρα,  η 1η Μαΐου και η εορτή του Αγίου Πνεύματος.
2. Με γνωμάτευση ιατρού έως τρεις ( 03) ημέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από έξι (06) κατ΄έτος.
3. Με γνωμάτευση  διευθυντή  κλινικής δημοσίου νοσοκομείου έως πέντε (05) ημέρες κάθε φορά και περισσότερες από δέκα (10 )  κατ΄έτος..
4. Σε περίπτωση βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας πριν ή μετά αργία ή ανάμεσα σε δύο (02) αργιών, ο υπάλληλος θα παραπέμπεται υποχρεωτικά για εξέταση στην οικεία υγειονομική επιτοπή. Στις  ίδιες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται η χορήγηση αναρρωτικής άδειας με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου
5. Για να σταλεί στο Υγειονομικό η αναρρωτική άδεια, θα πρέπει να είναι  η πρωτότυπη γνωμάτευση από ιδιώτη  ή  Νοσοκομειακού ιατρού. Στην δεύτερη περίπτωση η άδεια πρέπει να υπογράφεται  τουλάχιστον από ιατρό επιμελητή β΄ και από τον Διοικητικό  του Νοσοκομείου.
6. Το σύνολο των βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών που χορηγούνται χωρίς γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής, δεν πρέπει να  υπερβαίνει αθροιστικά τις δέκα (10) ημέρες το χρόνο.
               2.  Μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες  (δυσίατα νοσήματα) χορηγούνται
1. Με γνωμάτευση από νοσοκομειακό γιατρό με την στρογγυλή σφραγίδα του διοικητικού 
            υπευθύνου του νοσοκομείου και δικαιούται τόσους μήνες, όσα τα έτη της υπηρεσίας του
            εκπαιδευτικού,  από  τις οποίες αφαιρούνται οι  αναρρωτικές άδειες που τυχόν έχει λάβει
            ο εκπ/κός την τελευταία  πενταετία.
     2.    Ο υπάλληλος που κωλύεται να προσέλθει στην εργασία του, λόγω ασθένειας ενημερώνει  
            την υπηρεσία του, δηλαδή τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος  υποχρεούται να
            ενημερώσει το τμήμα αδειών για την απουσία του υπαλλήλου αυθημερόν.
            Αν το τμήμα αδειών δεν ενημερωθεί αμέσως ο εργαζόμενος θα θεωρηθεί αδικαιολογήτως
            απών/ούσα και θα γίνει περικοπή μισθού.
            Η γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού θα στέλνεται στην υπηρεσία,  μαζί με  τη αίτηση του,
           το αργότερο επτά (7)  ημέρες  από την ημέρα απουσίας του  ( εάν αδυνατεί ο
           ίδιος ο εργαζόμενος να προσκομίσει τα δικαιολογητικά στην υπηρεσία του αυτό μπορεί να

           γίνει  από συγγενικό πρόσωπο με απλή εξουσιοδότηση).
          Επίσης στις περιπτώσεις μακροχρονίων αδειών:
          Βάσει του άρθρου 55 ν.3528/9-02-2007 ο ασθενής υποχρεούται να δεχτεί την επίσκεψη
          ελεγκτή ιατρού.
          Η  αποστολή ιατρού για έλεγχο υπαλλήλου θα γίνεται και για όλους εκείνους που κάνουν
          κατ' επανάληψη, χρήση βραχυχρόνιων αδειών.

                 Γ. Ειδικές άδειες άρθρο 50 ν. 3528/2007 τ Α

1. Οι  εκπ/κοί δικαιούται μετά από αίτηση ειδικής άδεια με αποδοχές 1 έως  3 ημέρες  για συμμετοχή σε δίκη και για άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος (αίτηση και δικαιολογητικά)
2. Στο πατέρα εκπ/κό χορηγείται άδεια (02) ημερών σε περίπτωση γέννησης τέκνου η άδεια αυτή χορηγείται και σε περίπτωση υιοθεσίας  αν το  παιδί δεν έχει υπερβεί το 2 έτος της ηλικίας του (άρθρου 18 παρ 2  του Ν.3801/09)
3. Οι εκπ/κοί   παίρνουν  άδεια γάμου  με αποδοχές πέντε (05) εργασίμων ημερών  μαζί με την ημέρα του γάμου, πού χορηγείται  πριν ή μετά  το γάμο,(αυτή η άδεια δίδεται  μία φορά ή στο πολιτικό ή στο θρησκευτικό γάμο ).
4. Οι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα άδειας με αποδοχές τριών ( 03) εργασίμων ημερών σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή συγγενούς έως και β΄ βαθμού(συγγενής β΄ βαθμού είναι :οι γονείς τέκνα, τα εγγόνια ,οι πάπποι τόσο εξ αίματος όσο και εξ΄ αγχιστείας)
                 Δ. Άδειες μητρότητος άρθρο 52,παρ.3, Ν.3528/07
1. Σε επαπειλούμενη κύηση χορηγείται αναρρωτική άδεια  με πλήρεις αποδοχές ύστερα από βεβαίωση Δημοσίου Νοσοκομείου ή ιδιωτικής κλινικής, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτή και η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά, εισαγωγή, εξιτήριο κ.τ.λ. σύμφωνα με το Ν. 3205/03.
2. Σε κυοφορούσες εκπ/κούς που έχουν ανάγκη ειδικής θεραπείας , μετά την εξάντληση της αναρρωτικής άδειας με αποδοχές, χορηγείται κανονική άδεια κυοφορίας με αποδοχές μετά από βεβαίωση του  θεράποντος ιατρού, του Δ/ντή της μαιευτικής κλινικής και  του Διοικητικού δημοσίου νοσηλευτικού ιδρύματος. Δεν είναι δυνατή η χορήγηση της παραπάνω άδειας μόνο με βεβαίωση του θεράποντος ιατρού και Δ/ντη ιδιωτικού Μαιευτηρίου (496/2007, Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ.).
              Ε. Άδεια Κύησης – Λοχείας – 3μηνη  άρθρο 52  παρ1,2.του Ν.3528/07:
1. Στις  εκπ/κούς  που κυοφορούν χορηγείται άδεια μητρότητας  δύο (02) μηνών πριν το τοκετό.  Η άδεια χορηγείται μετά από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού για την πιθανή ημερομηνία τοκετού
2. Μετά τον τοκετό χορηγείται άδεια τριών (03) μηνών σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην αίτηση που σας επισυνάπτουμε.
3. Σε περίπτωση απόκτησης  τέκνου πέραν του τρίτου (3ου) , η μετά το τοκετόν άδεια , προσαυξάνεται κατά δύο ( 02) μήνες .
4. Στις εκπ/κούς που υιοθετούν τέκνο, χορηγείται άδεια τριών (03) μηνών με πλήρεις αποδοχές εφόσον το παιδί είναι ηλικίας μέχρι έξι  (06) ετών.
Ένας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να δοθεί προ της υιοθεσίας  για την διεκπεραίωση της υιοθεσίας.                                                                                                                                 
5. Άδεια  τριών (03) μηνών δικαιούται η εκ/κός μετά τη γέννηση του  3ου τέκνου και άνω. Η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά ύστερα από αίτηση της εκπαιδευτικού, είτε αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας είτε με την έναρξη του σχολικού έτους. Η αίτηση για τη χορήγηση της τρίμηνης άδειας πρέπει να υποβάλλεται  στην υπηρεσία μας τουλάχιστον  ένα ( 01) μήνα  πριν την έναρξή της (Φ.351.5/62/84800/Δ1/08). 
      ΣΤ. Άδεια 9μηνης ανατροφής άρθρο 53 Ν.3528/07
1. Ο γονέας εκ/κός δικαιούται άδεια  εννέα (09) μηνών με αποδοχές εάν δεν έχει κάνει χρήση μειωμένου ωραρίου για το ίδιο παιδί. Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδεια ανατροφής, εκτός εάν με την ανωτέρω δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα κάνει χρήση, αλλά πάντα διαδοχικά και μέχρι το παιδί να γίνει  τεσσάρων (04) ετών.
 
2. Την  9μηνη άδεια δικαιούται και ο γονέας που έχει υιοθετήσει τέκνο (582/2004, Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ.).
3. Ο σύζυγος δικαιούται 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου  εφόσον η σύζυγος  εργάζεται στον Ιδιωτικό τομέα  ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας (βάσει άρθρου 48 παρ.1 του   Ν.2238/1994)  .
 .
                    Η.    Άδειες εξετάσεων  Άρθρο 60 του Υ.Κ.
1. Στους υπαλλήλους εκπαιδευτικούς που είναι σπουδαστές, φοιτητές, προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί, χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές. Η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες κατά το ημερολογιακό έτος και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο που τη ζητά ο ενδιαφερόμενος.
2. Για κάθε ημέρα εξετάσεων χορηγείται άδεια δύο ημερών (η προηγούμενη και η ημέρα της εξέτασης, εφόσον καμία από τις δύο δεν είναι αργία)
3. Οι άδειες εξετάσεων ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς που εκπονούν διδακτορική διατριβή, προκειμένου να συναντηθούν με τον επιβλέποντα καθηγητή, να παρουσιάσουν την διατριβή τους ή να την υποστηρίξουν. Η άδεια αυτή θα χορηγείται κάθε φορά μετά από συνεκτίμηση των αναγκών τόσο της υπηρεσίας μας όσο και των ενδιαφερομένων (αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.53.9673/16848/21-4-2003 έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ.).
4. Η άδεια θα χορηγείται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, μόλις ενημερωθεί για το πρόγραμμα των εξετάσεων.
5. Με την επιστροφή του στο σχολείο θα πρέπει να προσκομίσει  α) βεβαίωση εγγραφής από την γραμματεία της σχολής και β) βεβαίωση της γραμματείας της σχολής, για τις ημέρες που έδωσε εξετάσεις ή βεβαίωση του εποπτεύοντα καθηγητή για την ημέρα της συνάντησης. ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν χορηγούνται άδειες εξετάσεων σε φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου.
             Θ. Άδειες διευκόλυνσης άρθρο  53 παρ.6 του Ν.3528/07

1. Ο γονέας δημόσιος υπάλληλος δικαιούται  να απουσιάζει ορισμένες ώρες ή ολόκληρη μέρα από την εργασία του για να επισκεφτεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα των τέκνων του και να
ενημερωθεί για την επίδοσή τους. Η συνολική διάρκεια της δικαιούμενης άδειας καθορίζεται σε  τέσσερις (04) ημέρες  ετησίως  και για τους δύο γονείς. Για τη χορήγηση της ο/η δικαιούχος υπάλληλος πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση για το πόσες μέρες έχει κάνει χρήση αυτής της άδειας ο άλλος γονέας, σε περιπτώσεις που και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι.
Η αίτηση θα κατατίθεται τουλάχιστον μία βδομάδα πριν , από τον γονέα στην υπηρεσία του και με την επιστροφή του ο γονέας υποχρεούται να προσκομίσει βεβαίωση από το σχολείο φοίτησης του παιδιού του (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).

           Ι. Άδειες για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους άρθρο 59 του Ν. 3528/07
1. Άδειες  μικρής χρονικής διάρκειας  μπορεί να χορηγούνται για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία.
2. Σας επισημαίνουμε ότι για την χορήγηση ειδικών αδειών για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους στο εξωτερικό, αρμόδιοι είναι οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, ( τα δικαιολογητικά  θα αποστέλλονται σε όλες τις περιπτώσεις στην Δ/νση Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου) εφόσον  δεν παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και αφού συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (αίτηση του εκπαιδευτικού, επίσημη ονομαστική πρόσκληση του εκπαιδευτικού από τον φορέα διοργάνωσης του προγράμματος/σεμιναρίου και πρόγραμμα σεμιναρίου και μετάφραση των παραπάνω).
3. Τα δικαιολογητικά πρέπει και στις  δύο περιπτώσεις να στέλνονται στην Διεύθυνση  τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την διεξαγωγή του συνεδρίου, σεμιναρίου.

            Κ. Άδειες άνευ αποδοχών άρθρο 51 του   Ν. 3528/07 ΦΕΚ 26/9-02-2007
1. Επιτρέπεται η χορήγηση στον υπάλληλο άδεια άνευ αποδοχών για 1 μήνα εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν.
2. Σε εκπαιδευτικούς  επιτρέπεται η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές συνολικής διάρκειας 2 ετών, ύστερα από αίτησή τους και με τη σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους.
 
Πηγή:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Δ/ΝΣΗ  Δ/ΘΜΙΑΣ  ΕΚΠ/ΣΗΣ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου