Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΝΔ: να πάρει θέση ο Βενιζέλος για το έλλειμμα και την επιστολή Αλμούνια


Ψυχρολουσία για τον Παπακωνσταντίνου και τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ ήταν η επιστολή του Αλμούνια που έφθασε χθες στην εξεταστική επιτροπή για το έλλειμμα. Ο πρώην επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. «αδειάζει» τις δήθεν επιστημονικές μεθόδους τους και καταρρίπτει τους ισχυρισμούς τους και ξεκαθαρίζει ότι:
-«Δεν ήταν δεσμευτικό να εντάξετε τις ΔΕΚΟ στο έλλειμμα». Υπενθυμίζουμε ότι με τη μέθοδο αυτή αυξήθηκε το έλλειμμα από 13,6% σε 15,8%.
- Οι δαπάνες για τις ΔΕΚΟ αποτελούν «πηγή έμπνευσης» και «δεν επηρεάζουν τους υπάρχοντες εθνικούς κανονισμούς».

-«Ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική πράξη». Άρα δεν είναι θέσφατο ότι λέει η Eurostat.
Η αναφορά αυτή του Χουακίν Αλμούνια επιβεβαιώνει πλήρως τους ισχυρισμούς που διατύπωσαν όλοι σχεδόν οι μάρτυρες που πέρασαν από την Εξεταστική Επιτροπή και αντιτάχθηκαν στα όσα έγιναν από το υπουργείο Οικονομικών και από τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου το 2010 με άλλοθι την εφαρμογή του ΕSA 95 και τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής.
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στην επιστολή που Αλμούνια, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
«Τα όσα αναφέρει ο κ. Αλμούνια, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες που έγιναν από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ – διορισμένα και αυτά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – για αυθαίρετο “φούσκωμα” του ελλείμματος του 2009, καθώς η ένταξη των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα, δεν ήταν υποχρεωτική.   Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλος – που ξέρει πολύ καλά πόση ζημιά έκαναν στην Οικονομία μας και πόσα επώδυνα μέτρα έφεραν οι αποφάσεις εκείνες – οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση, για αυτά που έγιναν  από το κόμμα του.“Συγνώμες”, χωρίς παραδοχές της αλήθειας, μόνο σαν πρόκληση ακούγονται από τους πολίτες, που υποφέρουν».
Η επιστολή του πρώην επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιου για τα Οικονομικά, Χοακίν Αλμούνια, προς την Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής αφήνει έκθετους τόσο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και τον ισχυρό άνδρα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Α. Γεωργίου για το «φούσκωμα» του ελλείμματος από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Και, παράλληλα, επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το ΠΑΣΟΚ, με τη μέθοδο που χρησιμοποίησε, έβλαψε την οικονομία και επιβάρυνε σε καταστροφικό βαθμό τη χώρα, εκτοξεύοντας με την αναθεώρηση το έλλειμμα του 2009 στο 15,4%.
Είναι σαφές ότι η ρητή αναφορά Αλμούνια πως ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική πράξη ακυρώνει το «πράσινο» επιχείρημα ότι ορθώς ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. παρέκαμψε ολόκληρο το Δ.Σ. της Αρχής για να διογκώσει το έλλειμμα. Και αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι παρέλαβε ένα έλλειμμα κατά αρκετές μονάδες χαμηλότερο και έσπευσε να το αναθεωρήσει, και μάλιστα δύο φορές, προς τα πάνω, με όλες τις τραγικές συνέπειες που είχε η πράξη αυτή στην προσπάθεια της χώρας για τη μείωση του ελλείμματος και την έξοδο από την κρίση. Είναι πραγματικά απίστευτο το γεγονός ότι έφθασαν στο σημείο να εντάξουν στα στοιχεία προσδιορισμού του ελλείμματος ουσιαστικά «ό,τι κινείτο», κατά δήλωση του πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. – τον οποίο, σημειωτέον, ο κ. Γεωργίου μετέθεσε να συλλέγει ερωτηματολόγια, μόνο και μόνο επειδή εξέφραζε τις ισχυρές του ενστάσεις! Είναι φανερό ότι οι πολίτες πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν με αιματηρές θυσίες το λογαριασμό, όχι μόνο της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της αναθεώρησης του ελλείμματος που επιδείνωσε τους όρους δανειοδότησης, βυθίζοντας την οικονομία.


Οι ισχυρισμοί του ΠΑΣΟΚ αποδομούνται και από το γεγονός ότι μόλις τώρα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, θεσπίζεται στο άρθρο 323 η υποχρέωση να εφαρμόζεται ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής στο ελληνικό στατιστικό σύστημα και γι’ αυτό και συστήνεται μια ακόμη ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή! Οπως επίσης και τώρα, με το πολυνομοσχέδιο αυτό, ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. γίνεται ο επικεφαλής της Αρχής και αναγορεύεται ως ο μόνος αρμόδιος για την εφαρμογή του εθνικού πλαισίου διασφάλισης ποιότητας των στατιστικών… αποδεικνύοντας ως δικαιολογημένες τις ενστάσεις των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ που αντέδρασαν όταν τους «εκπαραθύρωνε» ο κ. Ανδρέας Γεωργίου, ζητώντας ακόμα και τη βοήθεια του ισχυρού της Τρόικας Πόουλ Τόμσεν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου