Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Πυρ ομαδόν από το ΠΑΣΟΚ κατά Μπαμπινιώτη


Αγκαλιά με τη «βόμβα» της πρωτοβουλίας Μπαμπινιώτη για βελτιώσεις στο νόμο των ΑΕΙ, την οποία απασφάλισε η σφοδρότατη αντίδραση της κ. Α. Διαμαντοπούλου, βρίσκεται πλέον το στρατόπεδο του κ. Ε. Βενιζέλου, όπου χθες εκδηλώθηκαν οι πρώτες κινήσεις οπισθοχώρησης από τη γραμμή ανοχής προς τον υπουργό Παιδείας.

Υπό το φόβο νέου επεισοδίου κυβερνητικής κρίσης, καθώς ο κ. Μπαμπινιώτης το τελευταίο διήμερο κυκλοφορεί στις τηλεοπτικές οθόνες κραδαίνοντας την παραίτησή του, ενώ παραμένει ζωηρός ο κίνδυνος σοβαρών διαρροών εάν φθάσει στη Βουλή η σχετική τροπολογία, το πρωθυπουργικό γραφείο επιδιδόταν μέχρι αργά χθες βράδυ σε μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με τον κ. Μπαμπινιώτη.
Εξουσιοδοτημένος από τον κ. Παπαδήμο ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Σταυρόπουλος αναζητούσε μέση λύση η οποία να μην αφήνει μεν τον κ. Μπαμπινιώτη τόσο εκτεθειμένο, αλλά και να μην προϋποθέτει οποιαδήποτε αλλαγή στο νόμο. Μεταξύ των σεναρίων που έπεσαν στο τραπέζι ήταν ο περιορισμός της πρωτοβουλίας Μπαμπινιώτη στο σκέλος της συγκρότησης επιτροπής, η οποία θα μελετήσει δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του νόμου.

Στο ράφι μέχρι τον Ιούνιο
Επικρατέστερο σενάριο για τη χρηματοδότηση όσων Ιδρυμάτων έχουν καταρρεύσει μετά το άγριο κούρεμα είναι η τοποθέτηση του προβλήματος στο ράφι μέχρι τον Ιούνιο που εξαντλείται η προσωρινή λύση των δωδεκατημορίων. Πρόκειται για τη «νόμιμη λύση», όπως έσπευσε να τη χαρακτηρίσει χθες σε δηλώσεις της η υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου, που επιτρέπει στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να εισπράττουν το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους το 50% των χρημάτων τους, όταν κάτω από ειδικές συνθήκες δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε η δήλωση της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Φ. Γεννηματά που ζήτησε περιοριστικά «να διασφαλιστεί απολύτως η διδακτική και ερευνητική λειτουργία εκείνων των ΑΕΙ που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος, που αναφέρθηκε χθες για πρώτη φορά στο επίμαχο θέμα, απέφυγε να προαναγγείλει το νομοθετικό σκέλος της πρωτοβουλίας Μπαμπινιώτη (χρειάζεται τροπολογία για να αφαιρεθεί από τα Συμβούλια, έστω μόνο για το 2012, η αρμοδιότητα έγκρισης των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων και να επιστραφεί στις Συγκλήτους).

Προβλήματα στην εφαρμογή
Η δήλωση του πρωθυπουργού περιορίστηκε σε αναφορά στην επιτροπή: «Ο νόμος για την Παιδεία πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, η δική μου, του υπουργού Παιδείας. Γεγονός, όμως, είναι ότι έχουν προκύψει προβλήματα και δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του και είναι σκόπιμο να εξετάσουμε με προσοχή με ποιον τρόπο θα γίνουν ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές, όχι όμως ανατροπές».
Η σύνθεση της επιτροπής έχει ήδη ανακοινωθεί από τον κ. Μπαμπινιώτη (7μελής με 5 μαχητικούς πρυτάνεις εναντίον του νόμου). Ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού μετέφεραν χθες στους δημοσιογράφους  ότι ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να διευρυνθεί η επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπου του πρωθυπουργού, πιθανότατα του καθηγητή κ. Γ. Παγουλάτου, του πρύτανη του ΟΠΑ, κ. Κ. Γάτσιου, εκ των υπερασπιστών του νόμου και δύο προέδρων ΤΕΙ.

Πυρ ομαδόν από το ΠΑΣΟΚ
Κατηγορηματική ήταν χθες η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Φ. Γεννηματά: «Ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», δήλωσε «έχει ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία και συναίνεση και πρέπει να εφαρμοστεί», τονίζοντας ότι «άρνηση εφαρμογής δεν μπορεί να γίνει δεκτή».
Αφωνο άφησε τον κ. Μπαμπινιώτη η υφυπουργός του, κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου, η οποία μόλις προχθές στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σύσσωμη η ηγεσία επικροτούσε τις ανακοινώσεις του. Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις της (ΣΚΑΪ) η κ. Χριστοφιλοπούλου άλλαξε σκοπό καταγγέλλοντας τους «πολέμιους» του νόμου που μπήκαν στην επιτροπή αλλά και όσους συμπεριφέρονται ως «Μεσσίες που ήρθαν να σώσουν την Παιδεία».
Οι δηλώσεις Πάγκαλου αποτέλεσαν το κερασάκι στην τούρτα των επιθέσεων εναντίον του. Μεταξύ άλλων ο κ. Πάγκαλος κατήγγειλε τον κ. Μπαμπινιώτη ότι ενώ «βρέθηκε τυχαίως στην κυβέρνηση» θέλησε να αμφισβητήσει τις ψήφους 250 βουλευτών αντί να διεκπεραιώσει τις αποφάσεις τους.
«Αιφνιδιαστήκαμε από την επιχειρηματολογία και από την προσπάθεια του υπουργού διά της πλαγίας οδού να ακυρώσει το νόμο», συμπλήρωσε το παζλ των επιθέσεων εναντίον του υπουργού Παιδείας ο τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκης.

Χρειάζεται διάλογος
Ο κ. Μπαμπινιώτης απάντησε στους επικριτές του ότι «είναι προβοκατόρικα όσα λέγονται ότι ξηλώνεται ο νόμος. Χρειάζεται ένας διάλογος, αλλιώς θα δείτε στα πανεπιστήμια να μπαίνει η αστυνομία και να πέφτει ξύλο. Αν έχουμε ένα νεκρό στα πανεπιστήμια, θα μπορέσει ποτέ να περάσει ο νόμος; Ο διάλογος αυτός δεν έχει αποδώσει αποτελέσματα. Εγώ, ως πανεπιστημιακός, έχω έναν κώδικα και ξέρω πώς θα μιλήσω στους ανθρώπους».
Γιούλη Μανώλη στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου